Nieuwsarchief

Volgelingen omstreden Rabbijn strijken neer in oud-AZC Bovendwarsweg Oldebroek

In het oude azielzoekerscentrum aan de Bovendwarsweg bij Oldebroek zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag zo'n 250 tot 300 volgelingen van de omstreden Rabbijn Eliezer Berland neergestreken. De komst van de Joodse geloofsaanhangers ligt bij de buurt gevoelig. In het oude asielzoekerscentrum is eigenlijk maar ruimte voor maximaal 100 tot 150 man, maar in totaal zijn er zes tot zeven bussen met personen gearrvieerd. Volgens burgemeester Adriaan Hoogendoorn is na overleg gebleken dat de accomedatie niet geschikt is voor de opvang van zoveel mensen en dat de volgelingen zelf ook al hebben aangegeven uiterlijk zaterdagavond rond 22.00u te willen vertrekken, zodat de Sabbat afgelopen is. De volgelingen gaven aan dat de omstandigheden in het centrum embarmelijk zijn, dat het er niet schoon is en dat er verder ook geen facaliteiten zijn. Tijdens het video interview werd de burgemeester gevraagd om humanitaire hulp te verlenen, in de vorm van eerste basisbehoeften zoals schoonmaakmiddelen. Die worden voorlopig niet gegeven, om in ieder geval niet het gevoel te geven dat de volgelingen welkom zijn.

De komst van de Joodse geloofsaanhangers komt als een grote verrassing. Pas gisteravond laat wist de gemeente van de komst van de 250 tot 300 man. De volgelingen verbleven inmiddels alweer 4 weken in een vakantiepark in Echt-Susteren, maar vanwege de meivakantie konden ze nergens meer terecht. Via via is men bij het oude asielzoekerscentrum terecht gekomen, waar men halsoverkop naar toe is gebracht de afgelopen nacht. Buurtbewoners wisten niet wat ze zagen en eisten een verklaring. Uiteindelijk bleek dat de burgemeester gisteravond pas op de hoogte was en van zijn collega uit de gemeente Echt-Susteren informatie heeft gekregen over de achtergrond van de groep.

Na overleg tussen de beheerder, de politie, brandweer en de burgemeester is besloten om de groep de kans te geven om vrijwillig te vertrekken, zaterdagavond rond 22.00u als de Sabbat is afgelopen. De burgemeester verwacht niet dat de groep langer blijft dan noodzakelijk, vanwege de slechte omstandigheden. Wel wordt het vertrek van de groep in de gaten gehouden en mocht de groep toch besluiten te blijven, dan is niet uitgesloten dat er alsnog maatregelen worden genomen.

De buurtbewoners waren erg emotioneel te noemen, zij waren absoluut niet blij met de komst van de volgelingen. Het ging hen niet zo zeer over wie het zijn, maar meer over de aantallen. Na het video interview met de burgemeester liepen de gemoederen even flink op toen een Joodse man met kinderen niet van het erf van een overbuurman wilde gaan. De politie en burgemeester hebben de twee groepen uit elkaar weten te houden. Of er verder beveiliging in gaat gezet worden in de vorm bijvoorbeeld politie, is op het moment van schrijven (14.00u) niet bekend.


Locatie Reageren 6.892x

In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Oldebroek:

Brand in stapel poetsdoeken in garagebedrijf in Oldebroek
Automobiliste botst tegen geparkeerde voertuigen op de Zuiderzeestraatweg in Oldebroek
Brandweer uren druk met flinke bosbrand langs de Bovendwarsweg bij Oldebroek
Het weer in Wezep
Bewolkt 6,7°C
N 4,7km/h
0,0mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Helaas is het sinds juli 2023 vanwege veranderingen in het beleid bij Twitter / X niet meer mogelijk om mijn tweets te lezen via mijn website.

Meer informatie lees je hier