Veluwe Randmeer Mediagroep

VRMG, de omroep voor de Noord-West Veluwe

advertentie
Geschreven door Jeanet Broijl
14 april 2024 15:49


Restauratie Korenmolen De Tijd
Foto: Restauratie Korenmolen De Tijd
Molen de Tijd in volle glorie

OOSTENDORP : Wie op dit moment in Oostendorp naar Zuiderzeestraat-Oost nummer 18 kijkt, zal zien dat de ‘skyline’ daar aanzienlijk veranderd is. De bekende molen is zijn kap en wieken kwijt. Een bewust gekozen situatie overigens.

Het bestuur van de stichting tot behoud van korenmolen De Tijd besloot vorig jaar om de molen ingrijpend te restaureren. Dat was ook wel nodig om dit Rijksmonument in goede, werkende staat door te kunnen geven aan de volgende generatie. Het besluit om de eerste fase van de restauratie in gang te zetten kon genomen worden dankzij aanzienlijke financiële steun van de Provincie Gelderland. De provincie besloot om de helft van het totale bedraag dat nodig is voor de restauratie (€ 360.000,-) ter beschikking te stellen. Omdat de totale financiering nog niet rond was, besloot het bestuur om de restauratie in twee fasen uit te laten voeren. De meest kwetsbare onderdelen van de molen werden alvast verwijderd en/of vervangen.


Gelukkig was het bestuur niet helemaal afhankelijk van financiële middelen die vanuit de provincie en de Vereniging de Hollandsche Molen kwamen. Want ook enkele lokale ondernemers schoten te hulp. En zo kon het gebeuren dat kraanmachinist Jan Kok van Kraan- en bergingsbedrijf Stouwdam met akelige precisie de roeden van de molen omhoog tilde (aan de roeden zitten de wieken vast). Daarna werd met diezelfde nauwkeurigheid de hele kap van de molen getild en achter de molen tot op de millimeter nauwkeurig op de grond gezet. Die hele operatie was noodzakelijk om het noodzakelijke restauratiewerk aan de kap makkelijker te maken. Wie naar het vervangen van het riet wil komen kijken en de ambachtelijke rietdekkers aan het werk wil zien, is van harte welkom.


De tweede lokale sponsor gaat ervoor zorgen dat het te restaureren houtwerk de komende veertig jaar weer tegen weer en wind bestand is. Een lokale schilder- en glasbedrijf gaat alle onderdelen die in het zicht zitten van een professionele verflaag voorzien, zodat de molen weer een mooi, fris en representatief uiterlijk krijgt.

En nu wordt de uitdaging om het benodigde geld voor de tweede fase bij elkaar te krijgen. Als dat lukt, dan hopen de vrijwillige molenaars de molen rond de zomer weer te kunnen laten draaien en is het publiek welkom om in een veilige omgeving te zien hoe het proces van graan malen in z’n werk gaat. Want korenmolen De Tijd is een werkende molen. De voet van de molen wordt als trouw locatie gebruikt en toekomstige bruidsparen kunnen hun unieke trouwfoto’s dan weer laten maken vanaf een gerestaureerde en netjes geschilderde stelling.


Elke euro is welkom om die tweede fase uit te kunnen voeren. Donateurs die de molen een warm hart toedragen, kunnen hun bijdrage storten op rekening NL 29 RABO 0189 4570 23 ten name van de Stichting tot behoud van Korenmolen De Tijd. Omdat de stichting een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) is met een culturele status, mogen donateurs hun gift voor 125% aftrekken van de inkomstenbelasting.




💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet  0341-258133

Elburg  oldebroek Nieuws 

vrmg  molen de tijd  oostendorp 
 
advertentie


Nijkerk Afslag A28



Aquaduct Harderwijk