CU: Kritische grens bezuinigingen op welzijn lijkt bereikt.

Gesloten
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10162
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

CU: Kritische grens bezuinigingen op welzijn lijkt bereikt.

Bericht door Redactie »

ChristenUnie over programmabegroting 2005-2008::
Kritische grens bezuinigingen op welzijn lijkt bereikt

Wezep – De gemeente Oldebroek zit financieel klem tussen te lage rijksvergoedingen en de wens om de ozb niet meer te verhogen dan werd afgesproken. Daarom speelt er nu een derde ronde van bezuinigingen; die zijn pijnlijk en snijden soms diep in in de samenleving. De vraag kan gesteld worden of met de voorliggende plannen de kritische grens niet is genaderd of zelfs gepasseerd. Ook speelt de vraag of de huidige nijpende situatie niet vraagt om bijstelling van het collegeprogramma. Daarnaast is er te weinig vaart in verbetering van de dienstverlening aan de burgers, en wordt nog te weinig zichtbaar wat de effecten zijn van de investeringen in de ambtelijke capaciteit. Dat neemt niet weg dat er veel inzet wordt gepleegd door college en ambtelijke bezetting, en dat er de nodige behaalde resultaten zijn te noemen.


Aldus de fractie van de ChristenUnie in de gemeente Oldebroek. De fractie maakt zich zorgen over de gevolgen van de voorliggende bezuinigingsvoorstellen voor de binding in de samenleving. In een recent verschenen rapport van het Sociaal-Cultureel Planbureau blijkt dat de gemiddelde Nederlander zelf redelijk tevreden is, minder tevreden is over de samenleving om hem of haar heen, doch er zelf niet veel aan doet om een herleving van gemeenschapszin te beïnvloeden. Maar – zo stelt de ChristenUnie – dit generealiserende beeld geldt niet voor grote delen van onze bevolking. In Oldebroek zijn we trots op een bloeiend verenigings- en vrijwilligersleven. De grote waarde wordt ingezien van talloze sport-, muziek, culturele, sociale en kerkelijk organisaties. Daar liggen volgens de fractie gouden kansen voor samenlevingszin, levensvulling, overdracht van waarden en normen. Juist daarom is de pijn bij de huidige bezuinigingsvoorstellen zo groot.

Plus en minpunten
Er zijn zaken die wel tot stand zijn gekomen, waarbij de fractie noemt de structuurvisie in 2003, het het bestemmingsplan buitengebied, de voortvarendheid in de ontwikkeling van het bedrijventerrein nabij Hattemerbroek, het versterken van het handhavingsbeleid, en heel veel zaken die gewoon doorgang vonden, tot en met het registreren van geboorten en huwelijken, het uitgeven van paspoorten en rijbewijzen enz. Ook wordt waardering uitgesproken voor de moed van het College om in economische moeilijke tijden het hoofd omhoog te houden, en voor de ambtelijke leiding en griffie. Maar ook wensen en knelpunten worden gnoemd, zoals de noodzaak de ozb laag te houden terwijl er nog zoveel wensen zijn, en de moeizame pogingen om de burger dichter bij de politiek te brengen. Ook is er teleurstelling over de herhaaldelijke vertragingen in de planning van enkele zaken waarover al jaren wordt gepraat en die de fractie nu eindelijk eens van de grond zou willen zien komen. Zoals de monitoring van dienstverlening en het hanteren van streefcijfers daarbij; de uitvoering van de één-loket-gedachte; een systeem van informatie- voorziening aan de raad dat aan de moderne ict-eisen voldoet; een krachtige aanpak van het inrichten van de nieuwe gemeentewerf waardoor een vlotte ingebruikstelling mogelijk wordt; het in kaart brengen en aanpakken van inbreidingsplannen; het voortvarend oppakken van de verhuizing van de hulpsecretarie.
In dat verband vraagt de fractie hoe realistisch het collegeprogramma anno 2004 nog is; is er geen onbalans groeiende tussen de ambities en de realiteit?

Jeugdbeleid
Veel aandacht schenkt de fractie aan het Welzijnsplan 2005. Behalve de pijn van het moeten korten op diverse zinvolle organisaties en verenigingen is er onvrede met de wijze van korten, die voor sommigen verenigingen onevenredig zwaar uitpakt. Sommige verenigingen kunnen niet gebruik maken van gemeentelijke accommodaties en dat geeft een onrechtvaardig gevoel. De fractie besteed veel aandacht aan een pleidooi om extra impulsen te geven aan het integraal jeugdbeleid. Om die reden wil de fractie een subsidie aan de Hervormde stichting voor jeugd- en jongerenwerk na 20 jaar – zoals het collge voorstelt - niet stopzetten. Er wordt voor gepleit de deskundigheid en know-how ervan samen met het algemeen jeugdwerk van het sociaal-cultureel werk te bundelen, zodat men elkaar kan versterken. De fractie verzet zich tegen onjuiste beeldvorming op dit punt, en wijst op het grote bereik van de stichting onder een fors deel van de Oldebroeker jeugd.

Toekomstbeeld
De fractie heeft echter vertrouwen in die zin dat ze gelooft dat God op een voor mensen soms onnavolgbare wijze heen werkt naar Zijn toekomst. In die lijn wenst de fractie het college, de leden van de andere fracties en “de mensen die werken achter het vele papier waarover wij ons mogen buigen” dat zij van God gezondheid, inzicht en wijsheid mogen ontvangen.

Afbeelding
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gesloten