Grondbeleid Veluwse gemeenten faalt

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10110
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Grondbeleid Veluwse gemeenten faalt

Bericht door Redactie »

Grondbeleid Veluwse gemeenten faalt
Reformatorisch Dagblad 22-09-2009 10:00 | Van onze correspondent

ELBURG – De gemeenteraden van Putten, Elburg, Nunspeet en Oldebroek hebben onvoldoende grip op het grond-beleid. Ook lopen enkele van deze gemeentes flinke financiële risico’s.
Dat blijkt uit een onderzoek dat maandag openbaar is gemaakt. Het onderzoek is uitgevoerd door bureau DHV uit Amersfoort, in opdracht van de rekenkamercommissies van de vier gemeenten.
Grondbezit en het gebruik daarvan is van belang voor gemeenten om bijvoorbeeld gewenste woonwijken te ontwikkelen. Er gaan in de aan- en verkoop van gronden vaak grote bedragen om. Het is aan de gemeenteraden om dit beleid te controleren.
Door de complexe materie blijkt echter dat de raden van Putten, Elburg, Nunspeet en Oldebroek onvoldoende zicht hebben op de risico’s die ze lopen.
Uit het rapport blijkt onder meer dat in Elburg voor grondexploitaties geen risicoanalyse wordt opgesteld. Hierdoor ontbreekt zicht op de risico’s die de gemeente loopt.
In Oldebroek is de uitvoering van het grondbeleid onvoldoende op orde. Zo is er gebrek aan capaciteit om actief grond te verwerven voor onder andere woningbouwprojecten die de gemeente graag gerealiseerd ziet. Ook blijkt in het onderzoeksjaar (2007) dat de gemeente geen geld opzij heeft gelegd voor risico’s.
Volgens de rekenkamercommissies is een minder terughoudende opstelling van de raden van belang. De onderzoekers menen dat de vier gemeenten samen een planeconoom zouden moeten aanstellen, die kennis heeft van grondexploitatie.
Bron http://www.refdag.nl/artikel/1433907/Gr ... faalt.html
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10110
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Grondbeleid Veluwse gemeenten faalt

Bericht door Redactie »

Oldebroek, 24 september 2009
‘Grip op grondbeleid door gemeenteraad’, onderzoek gezamenlijke rekenkamercommissies afgerond

De rekenkamercommissies van de gemeenten Elburg, Nunspeet en Oldebroek hebben onderzoek gedaan naar het grondbeleid in deze gemeenten. De resultaten van dit onderzoek kunnen de gemeenten gebruiken om het beleid, het grondexploitatieproces en de informatievoorziening daarover aan de raad te verbeteren. Het rapport is inmiddels aan de betreffende gemeenteraden aangeboden. De raden zullen het per gemeente afzonderlijk agenderen en bespreken.


Onderzoek
Bureau DHV uit Amersfoort heeft in opdracht van de genoemde rekenkamercommissies het onderzoek uitgevoerd. Onderzocht is of het grondbeleid op een goede wijze is vastgelegd en wordt toegepast in de gemeenten. Tevens is gekeken hoe het zit met de risico’s die verbonden zijn aan het grondexploitatieproces. Bijvoorbeeld of er voldoende financieel weerstandsvermogen was om tegenvallers op te vangen. Ook heeft het bureau onderzoek gedaan naar de vraag of de gemeenteraden over de juiste informatie beschikken om te kunnen sturen op het grondbeleid.

Bevindingen
Bij alle vier de gemeenten blijkt dat het grondbeleid en het grondexploitatieproces voor de gemeenteraden een ingewikkelde materie vormen. Gevolg hiervan is dat de sturing van de gemeenteraden op dit beleid beperkt is. De rekenkamercommissies doen aanbevelingen om hierin verbetering aan te brengen, zodat in de toekomst er ook bij de raden meer grip op het grondbeleid ontstaat. Daarvoor is ook een minder terughoudende opstelling van de raden van belang.
De kwaliteit en uitvoering van het grondbeleid wisselen van gemeente tot gemeente. In het licht van de opgaven waarvoor de gemeenten staan, is het min of meer in orde. In alle vier gemeenten zijn op onderdelen verbeteringen mogelijk, zoals inzicht in de financiële risico’s van grondexploitaties. Dat klemt des te meer als daar geen financiële reserves tegenover staan. Dat laatste probleem speelt – in het onderzoeksjaar 2007 – vooral in Oldebroek, waarvan de reserve van het zogeheten grondbedrijf zwaar negatief was. In haar reactie onderkent het college van Oldebroek dit probleem.
Drie van de vier gemeenten zijn verder nog onvoldoende toegerust op de pas ingevoerde nieuwe grondexploitatiewet.

persbericht Gemeente Oldebroek
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10110
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Onvoldoende voor de gemeente inzake grondbeleid (ABO)

Bericht door Redactie »

Een dikke onvoldoende voor de gemeente Oldebroek inzake grondbeleid.

Hoewel er een enkel artikel in de Stentor aan gewijd was is het door de gemeente Oldebroek gevoerde grondbeleid onvoldoende belicht. Ik meen aan deze omissie tegemoet te moeten komen door enkele stukken te citeren uit de nota “Grip op grondbeleid door gemeenteraad! Onderzoek naar de randvoorwaarden voor het grondbeleid binnen de gemeenten Putten, Nunspeet, Elburg en Oldebroek” . Dit is een rapport van de rekenkamer commissies in genoemde gemeentes. Ik beperkt mij tot enkele relevante citaten uit dit rapport.

“De praktijk van grondverwerving in de gemeente Oldebroek wordt vaak bestuurlijk aangestuurd en geïnitieerd. In de Nota Grondbeleid staat dat een actief grondbeleid beoogd wordt, maar in praktijk is daar niet voldoende ambtelijke capaciteit (kwaliteit en kwantiteit) voor. Er wordt dan ook veelal reactief gehandeld.”

“Uit de interviews blijkt dat de ervaringen met onderhandelingen met marktpartijen [lees projectontwikkelaars] niet altijd even goed zijn. Er is nog teveel gewerkt op basis van wederzijdse intentie om te komen tot een gezamenlijke ontwikkeling, waarbij overeenkomsten zijn gesloten met teveel open einden. Hierdoor bestaat er een reëel gevaar voor financiële risico’s. Als voorbeeld kan worden genoemd het uitbreidingsplan in ’t Loo.
De onderhandelingen over grondaankoop zouden feitelijk moeten worden gevoerd door het ambtelijke apparaat, maar dat is daarvoor onvoldoende geëquipeerd. Onderhandelingen worden ook steeds complexer. In de gemeente Oldebroek wordt ervaren dat marktpartijen bij een bouwclaimmodel vaak niet meer uit de voeten kunnen met de door de gemeente gewenste inbrengwaarde. Uit interviews kwam het signaal dat er bestuurlijk vaak (te) lang moet worden gewacht op ambtelijk advies, om snel genoeg te kunnen handelen.”

“Een actief grondbeleid gaat over het algemeen samen met het lopen van risico’s.”

“Het uitgangspunt is om de risico’s te ondervangen door tijdig noodzakelijke onderzoeken uit te voeren en de juiste maatregelen te nemen. Wat daarna toch onverhoopt mocht optreden wordt in eerste instantie gedekt uit de post “onvoorzien” binnen de exploitatie en daarna uit de Reserve Algemeen Grondbedrijf (RAG).
De stand van de RAG is per 1-1-2008 echter ruim 4,28 miljoen euro negatief. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat er voor ruim 6,7 miljoen euro aan investeringen ten laste van de RAG zijn gebracht, vooruitlopend op geprognosticeerde winsten.” [vervolgens wordt ingegaan op enkele voorbeelden.]

“Geconcludeerd wordt dat de uitvoering van het grondbeleid onvoldoende op orde is en niet volledig conform het vastgestelde beleid.”

“Bovendien is onduidelijk of de gemeente haar positie ten opzicht van projectontwikkelaars voldoende kent en juist benaderd.”

“Er wordt onvoldoende rekening gehouden met risico’s. De Reserve Algemeen Grondbedrijf is zwaar negatief, hetgeen een fors financieel probleem in zich bergt en bovendien niet in overeenstemming is met de regelgeving (BBV).”

Natuurlijk zijn bovengenoemde citaten slechts fragmenten, die de opmerking met zich mee zou kunnen brengen dat zij uit hun verband getrokken zijn. Omdat dit medium zich niet leent om het gehele rapport, voor zover het Oldebroek betreft, te publiceren, stel ik fotokopieën ter beschikking ten behoeve van geïnteresseerden.

De geciteerde teksten spreken voor zich. Ik onthoud mij derhalve van publiekelijk commentaar.

Jan B. Kaiser
(voorzitter Algemeen Belang Oldebroek)
De Oldhorst
0525-632525
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie