Bomenkap Eekhoornlaan

jan bredewout
Berichten: 862
Lid geworden op: do jan 19, 2006 7:55
Locatie: wezep
Contacteer:

Re: Soap rond bomenkap Eekhoornlaan nadert hoogtepunt

Bericht door jan bredewout »

Beste heer Jan Kaiser.

Je hebt gelijk met de opmerking over de uitspraak. Niet de rechter maar de bezwaarcommisie doet een uitspraak.

Ik vind het gek dat je niet weet dat de gemeente de enquette niet uit wil voeren om de door mij geciteerde uitspraken. Ik heb deze uitspraak zelf mogen noteren uit de mond van de juriste en de projectleider van de gemeente.

Verder vind ik het prima dat je de mening van de bezwaarmakers verdedigd maar ik vraag ook je aandacht eens te geven aan de bewoners die al JAREN vechten tegen de nadelen van de bomen!

Ik wil je dat graag nog eens uitleggen maar geloof me, het is erg.
Goede tuinen onderhouden is niet meer mogelijk door de donkerte en de vele wortels in de tuin.
Verder is het erg donker in huis en dit werkt depressie in de hand.
Over de vele kosten van de gemeente om de afwatering en riolering te repareren zal ik maar niet uitweiden. Ook het gevaar van afbrekende takken, veel afvallend blad en het snel groter groeien van de achterblijvende bomen bij dunning om en om speelt mee.

Kortom we willen graag de grote bomen weg hebben en volgens een eerdere peiling is ca 65 % daar mee eens.
Natuurlijk willen we wel het LAAN-IDEE houden dus er moeten behoorlijke bomen voor terugkomen.
Dat is ook beloofd.!
Het is goed dat jullie de belangen van de "groenen" in onze gemeente behartigen maar denk ook eens aan de "zwijgende meerderheid", ook al zijn we geen lid van de ABO.

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9558
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Soap rond bomenkap Eekhoornlaan nadert hoogtepunt

Bericht door Redactie »

Lees ook het artikel in de Stentor va 6 oktober:
http://www.destentor.nl/regio/veluwenoo ... pen-op.ece

Lees ook het artikel in de Veluweland van 13 oktober:
http://www.veluweland.nl/page/Lokaal/Re ... 06100.news
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Gebruikersavatar
Barry
Berichten: 344
Lid geworden op: di okt 23, 2007 11:54
Locatie: Wezep

Re: Bomenkap Eekhoornlaan

Bericht door Barry »

leuke foto, wie is dat die met de heggeschaar de boom telijf wil gaan :wink:

Gebruikersavatar
Redactie Noord
Redactie
Berichten: 734
Lid geworden op: vr apr 16, 2010 21:03
Locatie: Wezep

Visie ABO over recente ontwikkelingen bomenkap Eekhoornlaan

Bericht door Redactie Noord »

WEZEP / OLDEBROEK - Onlangs kwamen wij een berichtje tegen dat het college op 14 december (wederom) besloten heeft om de bomen langs de Eekhoornlaan te gaan kappen. Dat hadden ze een aantal keren eerder ook al gedaan, maar nu is het kennelijk ernst.

Door Jan B. Kaiser, namens fractie en bestuur van ABO.

Een onderzoek van ABO (het eerste één op één onderzoek ooit in de gemeente Oldebroek uitgevoerd) heeft uitgewezen dat circa de helft van de inwoners van de Eekhoornlaan zich verzet tegen de kap van de bomen, dat voornamelijk omdat men globaal gesproken bij de aankoop van de woning er van uitgegaan is dat men in een lommerrijke omgeving terecht zou komen. Zoals bekend had ABO gewaagd te verwijzen naar het feit dat er met de wethouder gecommuniceerd was over het houden van dit onderzoek en dat de gemeente zich tot het moment dat het onderzoek daadwerkelijk plaatsvond, zich van commentaar onthouden had. Daarmee indirect, onder het motto “wie zwijgt stemt toe”, aangevend zich er niet tegen te zullen verzetten. Omdat dit, naar later bleek, niet zo was, was het houden van de enquête bij wethouder Veldhoen in het verkeerde keelgat geschoten en heeft hij besloten er geen verdere aandacht aan te besteden.

In dezelfde week werd in de raad een voorstel van de Christen Unie aangenomen om de burger meer bij het beleid van de gemeente te betrekken. Het college heeft echter in de praktijk lak aan dit besluit omdat men feitelijk geen enkele inhoud geeft aan de uitslag van gehouden onderzoek. De resultaten van het onderzoek zijn wel bij het college bekend. Men gaat op regenteske wijze verder met het gangbare uitgangspunt van “wij weten wel wat goed is voor de burger, u hoeft ons niet met uw mening lastig te vallen”. Het resultaat is dat de verontruste bewoners van de Eekhoornlaan voor de zoveelste maal zich tot de bestuursrechter en misschien zelfs de Raad van State moeten wenden.

Los van de kosten van het kappen van de bomen en de herplant met metasequoia’s, niet één van de goedkoopste boomsoorten, moet de gemeente ook rekening houden met planschade. Kortom dit initiatief van de bomenkapambtenaar (“de grote houtkapper”) gaat de gemeente in deze tijden van bezuinigingen mogelijkerwijs weer een paar ton kosten, wat u als burger volgend jaar weer bij zal moeten leggen om een gat in de begroting te voorkomen. En verder worden er kennelijk onder het motto “de verkiezingen zijn nog ver weg” geen electorale lessen getrokken uit de vorige bomenkap operatie onder leiding van oud-PvdA-wethouder Jan Klein.

Zojuist bereikte ons het bericht dat de gemeente te kennen heeft gegeven begin 2011 over te gaan tot kap en vervolgens over te gaan tot de herinplant van 17 moerascipressen (metasequoia’s). Wij hebben van omwonenden begrepen dat stappen richting de bestuursrechter in voorbereiding zijn.

Afbeelding
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Jan B. Kaiser
Berichten: 161
Lid geworden op: di jan 26, 2010 17:13

Re: Bomenkap Eekhoornlaan

Bericht door Jan B. Kaiser »

Voor de volledigheid nog even de vraagstelling en de conclusies van de enquête. De volledige enquête (vijf pagina's) is op te vragen bij ondergetekende (info@abo-oldebroek.nl).


* * *
Aan de inwoners van de Eekhoornlaan en direct aanwonenden:

18.10.2010
L.S.,

Bijgaand doe ik u de resultaten van de u toegezonden enquête toekomen. Er is door 40 personen een reactie ingediend, dit ondanks het feit dat het gemeentebestuur na aanvankelijk ingestemd te hebben met het houden van de enquête u in een later stadium, nadat deze enquête gehouden was, op 29 september te kennen heeft gegeven zich (achteraf) niet in het houden ervan te kunnen vinden.
Dit overigens geheel in strijd met de geest van de eveneens in september in de raad aangenomen voorstel om te komen tot meer betrokkenheid van de burger bij besluitvorming in en door de gemeente.

ABO presenteert de gegevens zonder er conclusies aan te verbinden. Alleen kan gesteld worden dat circa de helft van de bewoners voor de kap is en de andere helft tegen.

Samengevat zijn de resultaten als volgt:

Op de eerste vraag of u voor of tegen de bomenkap bent hebben 18 omwonenden zich uitgesproken voor de kap, 17 omwonenden tegen de kap, een persoon is voor beperkte kap en verder hebben vier omwonenden geen mening.

Op de tweede vraag of u al of niet overlast van de huidige bomen heeft is het antwoord als volgt:
16 geen overlast, 4 geen mening, 20 wel overlast van diverse aard.

Op de derde vraag om de bomen zo nodig gefaseerd te vervangen geven 13 bewoners een positieve reactie, 6 hebben geen mening en de overige vinden dit geen goed idee.

Op de vierde vraag over selectieve kap geeft een meerderheid van de bewoners aan dat selectieve kap van de bomen het laan karakter aantast en dat er daardoor een rommelig beeld ontstaat.

Op de laatste vraag of het uitzicht op de zandverstuiving open en onaangetast moet blijven is de reactie bijna unaniem positief. Men ziet geen behoefte om de grove dennen te vervangen. Een bewoner schrijft dat deze vervangen moeten worden om eenheid te creëren, een andere stelt dat deze bomen zwaar beschadigd zijn door sneeuwval en/of harde wind en wat hem betreft vervangen mogen worden.

Verder vraagt een bewoner om meer aandacht voor speelmogelijkheden voor kinderen en vestigt een andere bewoner de aandacht op illegale stort van tuinafval en op verkeersoverlast veroorzaakt door Poolse bewoners van camping Heidehoek (ondermeer het door hekken rijden van aangeschoten bestuurders in de nachtelijke uren). Helaas vallen beide onderwerpen buiten de doelstelling van deze enquête. We zullen deze kwesties verder doorgeleiden naar de desbetreffende ambtenaren van de gemeente.

Met een vriendelijke groet


Jan B. Kaiser
voorzitter

jan bredewout
Berichten: 862
Lid geworden op: do jan 19, 2006 7:55
Locatie: wezep
Contacteer:

Kappen Eekhoornlaan lijkt nu echt te gaan beginnen.

Bericht door jan bredewout »

Na 10 jaar praten, discussiëren, argumenteren en overleggen lijkt het nu echt gaan gebeuren.
Het kappen van 38 zilver esdoorns zal op 24 januari 2011 van start gaan.

Daarna zullen 17 moeras cipressen terug gepland worden.
Middels een brief zijn de aanwonenden zo juist in kennis gesteld.
Na de kap worden in 2 a 3 dagen de stobben uitgefreesd en de de bermen en inritten wortelvrij gemaakt en voorzien van vruchtbare bomengrond.
Ook de rioolaansluitingen worden geïnspecteerd en wortelvrij gemaakt.
De dunning heeft veel losgemaakt bij de inwoners van Wezep. Zelfs een nieuwe politieke partij (ABO) maakte een halszaak van dit item.
Ook bij aangrenzende straten worden veel meer bomen gedund. Enkele straten hebben al overleg gehad maar hier is besloten om als buurt geen bezwaar aan te tekenen. Men ziet het belang van de opschoonaktie in.
Afbeelding

Hopenlijk zijn deze akties in het vervolg verleden tijd.

Gebruikersavatar
Barry
Berichten: 344
Lid geworden op: di okt 23, 2007 11:54
Locatie: Wezep

Re: Kappen Eekhoornlaan lijkt nu echt te gaan beginnen.

Bericht door Barry »

jan bredewout schreef:Daarna zullen 17 moeras cipressen terug gepland worden.
Zoals iedereen zich nog herinnert hebben we een soap van de moeraseiken aan de bovenheigraaf ook gehad.

http://www.oldebroek.net/phpBB2/viewtop ... f=6&t=4875

Krijgen we met de moeras cipressen dezelfde problemen als met de moeraseiken?

Wat zegt wikipedia:http://nl.wikipedia.org/wiki/Moerascipres
De moerascipres vormt (op latere leeftijd; maar niet altijd) ademwortels.
Toch iets om over na te denken, voordat de bomen geplant worden.

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9558
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Bomenkap Eekhoornlaan

Bericht door Redactie »

Na 10 jaar praten, discussiëren, argumenteren en overleggen lijkt het nu echt gaan gebeuren.
Het kappen van 38 zilver esdoorns zal op 24 januari 2011 van start gaan.

Lees verder op: http://www.oldebroek.net/phpBB2/viewtop ... 754#p13754
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Jan B. Kaiser
Berichten: 161
Lid geworden op: di jan 26, 2010 17:13

Re: Kappen Eekhoornlaan lijkt nu echt te gaan beginnen.

Bericht door Jan B. Kaiser »

Dit bericht is een beetje prematuur. De wens is in dit geval bij de auteur, een voorstander van de kap, de vader van de gedachte. Helaas heeft hij het heilige principe van hoor en wederhoor in dit geval niet toegepast. Er is een voorlopige voorziening en een beroepsschrift ingediend, dus het laat zich nog maar aanzien of er inderdaad op 24 januari gekapt gaat worden. Mocht de rechter de voorlopig voorziening toewijzen, hangende een uitspraak in de beroepsprocedure, wat zeker niet irrealistisch is omdat deze "never-ending story", zoals gezegd al tien jaar duurt en er dus geen acute haast bij de kap is, dan kan de gemeente deze uitspraak natuurlijk naast zich neerleggen, maar dan roept ze wel een hoop ellende over zich af.
We wachten maar even af in hoeverre deze misplaatste voortvarendheid inderdaad realistisch is.

Met een vriendelijke groet


Jan B. Kaiser

Gebruikersavatar
Redactie Noord
Redactie
Berichten: 734
Lid geworden op: vr apr 16, 2010 21:03
Locatie: Wezep

Re: Bomenkap Eekhoornlaan

Bericht door Redactie Noord »

Bomenkap aan de Eekhoornlaan, een never-ending story.
Door Jan B. Kaiser, ABO

Ik ontving van één van de bewoners van de Eekhoornlaan, dat de gemeente is door de rechtbank op de hoogte gebracht dat er een beroepschrift is ingediend en een voorlopige voorziening is aangevraagd. De gemeente heeft daarop de rechtbank laten weten dat ze tóch maandag beginnen met de werkzaamheden.

Daarop heeft de rechter vandaag een speciale verordening uitgevaardigd die inhoud dat de gemeente maandag niet mag kappen.

Hoe dom kun je als gemeente zijn?

Jan B. Kaiser
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

jan bredewout
Berichten: 862
Lid geworden op: do jan 19, 2006 7:55
Locatie: wezep
Contacteer:

Re: Bomenkap Eekhoornlaan

Bericht door jan bredewout »

De gemeente gaat hiermee NIET akoord en heeft vandaag een advocaat ingeschakeld om alsnog de in gang gezette (veel geld kostende) procudure af te ronden.
Er wordt nu hoog ingezet en getracht TOCH te kappen.
De bewoners ontvangen vandaag (weer) een brief hierover.

Jan B. Kaiser
Berichten: 161
Lid geworden op: di jan 26, 2010 17:13

Re: Bomenkap Eekhoornlaan

Bericht door Jan B. Kaiser »

Een advocaat kan echt geen besluit van de voorzieningenrechter ongedaan maken. Op welke planeet leeft het college van de gemeente Oldebroek eigenlijk? De gemeente dient zeker als overheidslichaam per definitie accoord te gaan met gerechtelijke beslissingen.

Groeten


Jan B. Kaiser

hzande23
Berichten: 2
Lid geworden op: vr jan 21, 2011 17:13

Re: Kappen Eekhoornlaan lijkt nu echt te gaan beginnen.

Bericht door hzande23 »

Kappen Eekhoornlaan WEER uitgesteld!!!

Helaas ontvingen we een brief, waarin werd meegedeeld dat het kappen van de bomen maandag niet doorgaat! Alles voorbereid, alles geregeld door de gemeente, bedrijven zijn er klaar voor én dan .... blokkeren een paar mensen de boel weer! Onbegrijpelijk! Ik vraag me af hoeveel geld dit al heeft gekost. En wij betalen dat dus met elkaar, omdat enkele mensen vinden dat zij steeds maar het recht hebben om bezwaar te maken.
Gelukkig wonen wij in een rechtsstaat, maar er zijn ook grenzen, waar ieder zich aan moet houden.
Waarom moeten wij gegijzeld worden door een paar mensen, die menen alles beter te weten? Waarom hebben mensen nu al jaren overlast van regenwater, verstopte afvoeren en ongelijke opritten? Gewoon omdat een aantal mensen geen rekening willen houden met de medebewoners.
Ik baal hier van en ik weet zeker dat velen het met mij eens zijn. Het onderzoek van de ABO, waarvan steeds sprake is, gaf helemaal geen goed beeld en dat blijkt nu wel. Want .... een paar belanghebbenden ( twee personen) hebben maar bezwaar gemaakt. Dus velen kunnen weer wachten!!! Bedankt beste mensen, de sfeer in de Eekhoornlaan wordt er niet beter van!

Henk van der Zande (ook bewoner van de Eekhoornlaan)

Gebruikersavatar
Redactie 2
Berichten: 87
Lid geworden op: ma dec 20, 2010 15:07

Bomenkap Eekhoornlaan gaat op 24-01-11 niet door.

Bericht door Redactie 2 »

Bewoners van de Eekhoornlaan in Wezep hebben een brief van de gemeente ontvangen.
In de brief staat dat de Bomenkap niet doorgaat, De bomenkap is met deze brief niet helemaal van de baan, deze is dus weer uitgesteld.

Lees de brief van de gemeente: http://arnoldvandeworp.nl/files/brf_gem ... t_door.pdf
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Jan B. Kaiser
Berichten: 161
Lid geworden op: di jan 26, 2010 17:13

Re: Bomenkap Eekhoornlaan

Bericht door Jan B. Kaiser »

Beste H. Zande

Wethouder Veldhoen was voornemens om haasje-repje snel alle bomen te kappen. Hij had lak aan de neutrale enquête die door ons gehouden was, die geheel in de lijn was met het door de raad uitgestippelde beleid van burgerparticipatie. ABO spreekt zich niet uit voor of tegen de kap, zij inventerisaeert slechts en ziet er op toe dat procedures correct worden doorlopen.
De tegenstanders van de kap hadden zelfs aangegeven dat zij hun bezwaren zouden intrekken als een overgrote meerderheid voor de kap was. Dit is echter niet het geval (het is circa fifty/fifty). Waar ABO zich wel aan stoort is de regenteske houding van het college ("wij bepalen wel wat goed voor u is"). Wethouder Veldhoen was oorspronkelijk voornemens om tegen de gerechtelijk uitspraak toch de bomen te kappen. Dat is hem van hogerhand verboden, waarna te elfder ure de kap vooralsnog is afgeblazen. In een rechtsstaat zoals Nederland vooronderstelt te zijn hoort de rechter beide partijen, waarna hij een beslissing neemt. Hangende deze procedure is het de partijen niet toegestaan wijzigingen in de situatie aan te brengen. Dat heet een voorlopige voorziening. De bomen staan er al dertig jaar, dus een half jaartje meer of mnder doet er ook niet meer toe. Bovendien hebben de bewoners die zijn gaan wonen in de Eekhoornlaan willens en wetens het laankarakter met de boombeplanting geaccepteerd. Dan moet je niet achteraf gaan klagen dat de bomen licht wegnemen of bladoverlast geven. Er zijn voldoende woningen in Wezep, waar deze situatie zich niet voordoet. Overigens is een compromisvoorstel door de tegenstanders van de kap aan wethouder Veldhoen, door laatste van de hand gewezen. Hij gaat voor alles of niets.

Met vriendelijke groeten

Jan B. Kaiser

Plaats reactie