Duurzame rioolrenovatie goed voor meer dan 50 jaar

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9545
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Duurzame rioolrenovatie goed voor meer dan 50 jaar

Bericht door Redactie »

Duurzame rioolrenovatie goed voor meer dan 50 jaar

Wezep 1 juli 2009 – Insituform Rioolrenovatietechnieken bv gaf voor pers en genodigden een informatie ochtend over de rioolrenovatie aan de stationsweg in Wezep. Al meer dan 35 jaar Insituform al actief in No-Dig renovatie van voornamelijk rioolleidingen. Insituform zal ongeveer drie weken werk hebben aan de stationsweg.


Bekijk hier alle foto's in groot formaat
Afbeelding
De kous zit in het riool en wordt doormiddel van stoom uitgehard.

Aanleiding voor werkzaamheden waren de gebreken die aangetroffen werden in het riool en de komende reconstructie van de stationsweg. Voor een goed gemeentelijk rioleringsplan heeft de gemeente ROB-SOLUTIONS B.V. opdracht gegeven om de kwaliteit van het riool in de gemeente in beeld te brengen. Deze rioolinspectie is nu voltooid. Hans de Vries van ROB-SOLUTIONS B.V. heeft op deze manier de kwaliteit van 140 kilometer riool in beeld gebracht en voor de stationsweg de renovatie voorbereid. Niet alleen door de speciale opbouw van de weg was de No-Dig renovatie de beste oplossing voor de stationsweg, maar ook de beperkte overlast voor bewoners en verkeer was doorslaggevend. Daarnaast is deze methode aanzienlijk goedkoper dan graven.

Insituform Greenliner
Wim de Groot van Insituform gaf eerst uitleg in ’t Trefpunt. Daar benadrukte hij de voordelen van de nieuwe hars die gebruikt wordt. Deze hars is door DSM in Zwolle ontwikkeld. Na zes jaar onderzoek heeft DSM een hars ontwikkeld die vrij is van schadelijke en gevaarlijke stoffen. Dat maakt het werken veiliger en aangenamer voor medewerkers en buurtbewoners. Deze nieuwe hars heeft naam Insituform Greenliner meegekregen en gaat mogelijk ook gebruikt worden voor renovatie van waterleidingen.

Hoe gaat zo’n renovatie in het werk?
Het riool wordt vrijgemaakt van wortels, vuil en andere vuiligheden.
De bewoners wordt verzocht om twee dagen zo min mogelijk te lozen op het riool
Voor het inbrengen van de speciaal geprepareerde kous wordt het riool afgesloten en nog een keer gereinigd.
De kous wordt nu ingebracht met luchtdruk en duwt daarbij eventueel toch nog geloosde afval van bewoners voor zich uit.

Afbeelding

Aan het eind van de kous laat men de lucht gecontroleerd wegstromen. Daarna wordt er eerst warme lucht door de kous geblazen en daarna stoom. Door de opwarming van de kous zal de kous met hars uitharden. (Polymeriseren)
Afbeelding
Links het gecontroleerd weglaten stromen van de stoom, ook worden hier temperatuur metingen gedaan om het proces te controleren.

Na afkoeling worden via een robot de aansluitingen weer opengefreesd, zodat afvalwater van de bewoners weer het riool in kan. Soms gebeurt dat al dezelfde dag. Maar omdat bij matig watergebruik de opslagcapaciteit naar het riool voldoende ruimte heeft, kan dit ook de volgende dag plaatsvinden.

Afbeelding
Het openfresen van de aansluitingen gebeurt met een op afstand bestuurde robot. (beeld staat hier op de kop)

Afbeelding
Een paar dagen verkeershinder maar geen omleidingen en graafwerk

En als u na enkele dagen ontdekt dat uw rioolverstopt zit........dan is waarschijnlijk uw aansluiting overgeslagen bij het losfresen. :D
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Plaats reactie