Voor het actuele weer in Hattemerbroek kijk op http://ton.nldr.net/.

het weer

Over weerman Ton van Gelder:

Weerman Ton van Gelder meet al sinds 1982 dagelijks zelf het weer. De eerste vijf jaar deed hij dat in Zalk, daarna in 1988 verhuisde hij naar Hattemerbroek. Jaar in jaar uit is hij dé inwoner van Oldebroek op het gebied van het weer. In de achtertuin bij van Gelder staat een aantal meetinstrumenten opgesteld die elke 15 minuten de weergegevens meten en doorsturen naar het internet.

Geen dag gaat voorbij zonder dat Ton op zijn weerstation kijkt om te zien wat de temperatuur is of hoeveel regen er is gevallen. Op doordeweekse dagen gaat om kwart over zes de computer aan, zodat hij direct weet hoe koud het is geweest die nacht. Als Ton 's avonds terug is van zijn werk, wordt eveneens standaard de regenmeter geleegd.

Omdat het weerstation langs de Verlengde Kerkweg tussen Hattemerbroek en Wezep ligt, passeren veel inwoners uit de gemeente Oldebroek het weerstation. Het plaatsen van de gegevens op het internet zorgt daardoor ook zo af en toe voor reacties. "Ik krijg soms wel eens reacties van buurtbewoners op van het nabijgelegen WHC. Er zijn ook Oldebroekers die aan de andere kant van de wereld wonen die het weer 'thuis' volgen." aldus Ton.

In al die jaren dat het weerstation draait heeft Ton veel extremen gehad. Zo leverde de zomer van 2003 de recordtemperatuur van 35,7 graden celsius op. Maar dat het ook koud kan zijn, bleek wel toen in de winter van 1997 een ijskoude temperatuur van -19 graden celsius werd gemeten. De meeste sneeuw ooit viel in maart 2007; er lag toen een wit tapijt van ruim 30 centimeter hoogte rondom het weerstation. Maar ook de wind speelde een belangrijke rol in het verleden. "De storm van 25 januari 1990 was de zwaarste die ik hier heb meegemaakt."

Het weer is en zal voor Ton altijd een leuke hobby blijven. Dagelijks noteert hij de gegevens in een dagverslag en mailt hij extremen door naar o.a. de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK), Jan Versteegt en Jan Visser. Maar of ze nu gebruikt worden of niet, zolang Ton elke dag maar de cijfertjes kan aflezen. Want uiteindelijk is dat het leukste er aan: altijd op de hoogte van het juiste weer.Bouwbedrijf van den Berg
Uw huis, ons visitekaartje
www.bouwbedrijfvdberg.nl

AutobedrijfTen Hove
Audi, VW en Seat specialist.
www.autobedrijftenhove.nl

De Meule
De Meule hef veule
www.bouwmarktdemeule.nl

Fobbe Campers
Ook voor onderhoud en bemiddeling
fobbecampers.nl

Claassen Kunstof Kozijnen
De beste keuze in kunstof kozijnen
pietclaassen.nl

Vakgarage Wessels
Al ruim 50 jaar een begrip in Wezep
www.vakgaragewessels.nl

Regiobank Elburg
Wij zijn pas tevreden als u dat bent
www.regiobank.nl

Molenhof Diervoeders
Zwarteweg 16, 8097 PV Oosterwolde
nl-nl.facebook.com

Ten Hove Bestratingen
Voor al uw bestrating
www.tenhovesierbestrating.nl

Timmerbedrijf van Werven
Voor al uw timmerwerk
www.klusbedrijf-nu.nl