Achterhoek / Noord-Veluwe

Kruudmoes is echt iets van de Veluwe, maar wat is het eigenlijk?

Jochem deelt Kruudmoes uit op straat.
Jochem deelt Kruudmoes uit op straat. © Omroep Gelderland
TWELLO - Iedere streek heeft een eigen gerecht. Vaak volop geliefd, soms wat minder populair. In het noordelijke gedeelte van de Veluwe is van oorsprong kruudmoes een typisch streekgerecht. Maar kennen mensen het nog?
Met die vraag ging presentator Jochem van Gelder de straat op in het nieuwe seizoen van het Lekkerste van Gelderland. "Ik zie meteen dat het kruudmoes is", reageert een man. "Maar ik ben er geen fan van." Ook de medewerker van de lokale snackkraam weet wat het is. "Niet lekker", zegt hij lachend.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Kruudmoes is typisch iets van de Veluwe, maar wat is het eigenlijk? - Lekkerste van Gelderland

'Maaltijd voor de boeren'

Marie Reinders van de zuivelboerderij weet alles over het streekgerecht dat ontstond tussen Nijkerk en Raalte. "Het is vroeger ontstaan doordat mensen gort, spek en kruiden hadden", legt Reinders uit. "Ook hadden ze vaak melk die zuur begon te worden. Er werd dan een voedzame maaltijd van gemaakt die de boeren mee konden nemen als ze op het land gingen hooien."
In het Lekkerste van Gelderland gingen drie hobbykoks de strijd aan om de beste kruudmoes te maken, met een eigen twist. Luc Janssen (31) uit Nijmegen, Silvia Scholten (38) uit Apeldoorn en Jet van Aardenne (28) uit Nijmegen doen mee in de eerste aflevering.
Bekijk hieronder de hele uitzending van het Lekkerste van Gelderland.
Het Lekkerste van Gelderland - Kruudmoes