nieuws

Veluwe blijft last houden van herrie, Lowlands en Defqon.1 mogen uitbreiden

Lowlands mag uitbreiden van Raad van State.
Lowlands mag uitbreiden van Raad van State. © Omroep Gelderland
NUNSPEET - De festivals Lowlands en Defqon.1 mogen uitbreiden. Dat heeft de Raad van State woensdagochtend besloten. Het is de uitkomst van een langslepend conflict tussen de Veluwse gemeenten en evenemententerrein Walibi over geluidsoverlast.
De gemeente Dronten had eerder een vergunning verleend aan Walibi om de evenementen uit te breiden. Zo wil Defqon.1 er graag een dag extra bij. Het publiek komt dan op donderdag en gaat op maandag weer naar huis. Lowlands wil 's avonds iets langer doorgaan. De Veluwse gemeenten zien dat absoluut niet zitten. Maar in eerste instantie vond de rechtbank dat de Veluwse gemeenten geen partij zijn in het conflict.

Bezwaar aangetekend

Echter, sinds dit voorjaar geldt er nieuwe Europese wetgeving. Als het gaat om milieuconflicten moeten er ruimere mogelijkheden zijn om bezwaar aan te tekenen en om in beroep te gaan. Dat geldt ook voor deze casus. De Veluwse gemeenten hebben namelijk eerst bezwaar aangetekend bij de gemeente Dronten en mogen dus ook in hoger beroep gaan. De Raad van State vindt dat er wel degelijk inhoudelijk naar de argumenten van de Veluwse gemeenten gekeken moest worden. Daarom heeft de Raad van State dat in deze uitspraak van vandaag alsnog gedaan.

Harde bastonen

Het gaat de Veluwse gemeenten vooral om de geluidsoverlast die festivals zouden veroorzaken. De woordvoering van de Veluwse gemeenten wordt gedaan door de gemeente Nunspeet. Eerder wilde wethouder Jaap Groothuis van de SGP niet reageren. Op het moment van de uitspraak was hij nog niet bereikbaar.
Tijdens de rechtszaak liet hij weten dat de inwoners van Nunspeet, Oldebroek en Elburg wel degelijk last hebben van het geluid: "En dan vooral ’s nachts en op zondag als het stil is. (...) Vooral de laag frequente bastonen dragen erg ver."
Volgens directeur Mascha van Till van Walibi zijn de geluidsniveaus echter altijd strikt binnen de normen: "Het kan zijn dat je er iets van hoort. Het kan zijn dat men dat betitelt als overlast, maar het is altijd conform de vergunning of lager."

Vergunning verleend

Uit onderzoek blijkt dat alle geluidsniveaus inderdaad binnen de normen zijn. En dus heeft de Raad van State de bezwaren van de Veluwse gemeenten naast zich neergelegd. De vergunning die de gemeente Dronten heeft verleend voor de uitbreiding van de festivals blijft daarmee overeind.