Les over Anne Frank en kinderrechten

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9594
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Les over Anne Frank en kinderrechten

Bericht door Redactie »

Les over Anne Frank en Kinderrechten

't Loo - Afgelopen woensdagmorgen was groep 7 van meester Gerrit Assink op de Looschool een beetje groter als normaal. Tijdens de geschiedenisles ging het over Anne Frank, oorlogskinderen en over de rechten van kinderen. Dit lespakket kregen alle groepen 7 en 8 van alle basisscholen in de gemeente Oldebroek in het kader van 60 jaar bevrijding. Om eens te kijken hoe deze lessen gaan, schoof wethouder André Maat afgelopen week aan in de klas van meester Assink.

Meester Assink is al langer bezig om over de Tweede Wereldoorlog te vertellen. Pas geleden ging hij samen met zijn klas naar boerderijmuseum 'De Bovenstreek' in Oldebroek, waar op dit moment een expositie over de oorlogstijd is. De kinderen spraken daar met mensen die het zelf nog meegemaakt hebben, en zijn hier duidelijk nog steeds van onder de indruk. Wethouder André Maat mag ook even voor de klas staan. Hij vraagt de klas wanneer Nederland bevrijd is. Het is een woud van vingers die de lucht in gaan. "In 1945" luidt het antwoord. "En wanneer is Oldebroek bevrijd dan?" Weer allemaal vingers. "Op 17 april 1945"; weer goed. De kinderen zijn duidelijk al goed op de hoogte.

Afbeelding

Anne Frank
Ook van Anne Frank heeft iedereen al gehoord: ze was joods en ze zat ondergedoken in het achterhuis in Amsterdam. Wethouder Maat legt uit dat dit meisje, dat eigenlijk niet eens zo veel ouder was dan de jongens en meisjes in deze klas, een symbool is geworden voor alle vreselijke dingen die er in de Tweede Wereldoorlog zijn gebeurd. "Het is heel belangrijk om hierover te leren en om niet te vergeten wat er toen is gebeurd. Daarom heeft de gemeente alle scholen zo 'n lespakket gegeven."

Kinderrechten
De les van meester Assink gaat verder. Het gaat nu over de twaalf rechten van het kind waaronder het recht op spel en ontspanning en het recht op bescherming tegen kinderarbeid. Op de vraag wat de kinderen het belangrijkste recht vinden, komt na een vragenrondje 'het recht op een veilig en gezond leven' als winnaar uit de bus. Bertine vindt dat gewoon het belangrijkste. Monique legt uit dat waar je woont en leeft schoon en veilig moet zijn en dat je geen beestjes in het drinkwater moet hebben omdat je daar ziek van wordt. Danny vindt het vooral belangrijk dat je de vrijheid hebt dat je mag doen wat je wilt. En dat je niet zoals Anne Frank twee jaar in dezelfde kamer moet blijven…

Afbeelding

Bron foto's en tekst gemeente Oldebroek.
De links zijn door de redactie toegevoegd.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie