Voorvechter speciaal onderwijs benoemd tot Officier in Orde van Oranje-Nassau

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Voorvechter speciaal onderwijs benoemd tot Officier in Orde van Oranje-Nassau

Bericht door Redactie »

Persbericht gemeente Oldebroek, 18 december 2018
Voorvechter speciaal onderwijs benoemd tot Officier in Orde van Oranje-Nassau

De heer Jan Gerrit Brandsma, voorvechter voor het speciaal onderwijs, is op dinsdag 18 december 2018 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Brandsma zette zich gedurende zijn loopbaan, onder andere als onderwijzer, docent, directeur lerarenopleidingen, bestuurder en uitgever Tijdschrift voor Orthopedagogiek in voor de verbetering van het onderwijs aan kinderen met specifieke onderwijsbehoeften. Hij is altijd bezig geweest met het zoeken en uitwerken van kansen om door middel van het opleiden van leraren het speciaal onderwijs te verbeteren en te versterken. Het voor Europa unieke Instituut voor Gebaren, Taal en Dovenstudies van de Hogeschool Utrecht is op initiatief van de heer Brandsma opgericht. Dat geldt ook voor de opleiding Ecologische Pedagogiek.

Afbeelding

Het Seminarium voor Orthopedagogiek, een masteropleiding, binnen de Hogeschool Utrecht die zich richt op het opleiden van leraren voor het speciaal onderwijs. De heer Brandsma heeft het Seminarium groot gemaakt door zijn deskundigheid en kennis, zijn ervaring als leraar in het speciaal onderwijs en zijn creativiteit. In de periode dat hij directeur was groeide het instituut van 900 studenten naar 3400 studenten. Studenten leerden hoe op een passende manier om te gaan met en les te geven aan de groep leerlingen die speciale zorg nodig hebben. De heer Brandsma speelde zo een belangrijke rol in het verder professionaliseren van leraren in het speciaal onderwijs en daarmee het versterken van de kwaliteit van het speciaal onderwijs.

In de loop van de jaren heeft de heer Brandsma bovendien een groot aantal artikelen geschreven; in eerste instantie voornamelijk over innovatie in het speciaal onderwijs, zoals onderwijs aan doven en slechthorenden en leerlingen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Later publiceerde hij ook over ontwikkelingen in het speciaal onderwijs in de afgelopen jaren. De heer Brandsma stelde zijn kennis en ervaring breed beschikbaar. Zo was hij onder andere lid van de adviesgroep Speciaal Onderwijs van de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Op die manier heeft hij ook in de politiek de belangen van de leerling met specifieke behoeften behartigd.
Bijzonder is ook het particuliere initiatief van de heer Brandsma om een relatie aan te gaan met scholen en instellingen voor gehandicapten in Cluj Napoca in Roemenië. Jarenlang heeft hij onder andere rolstoelen naar Cluj Napoca gebracht. Bovendien heeft hij daarbij collega's weten te motiveren om belangeloos scholen voor speciaal onderwijs in Cluj Napoca te adviseren en kennis over te dragen voor het verbeteren van hun onderwijs aan kwetsbare kinderen.

Direct na zijn pensionering, in 2014, is de heer Brandsma gestart met het voorbereiden van zijn promotie-onderzoek. Een onderzoek naar het ontstaan van (buitengewoon, later speciaal) onderwijs aan kinderen met een complexe hulpvraag. Zijn onderzoeksthema is de totstandkoming van het buitengewoon/speciaal onderwijs vanaf het einde van de 19de eeuw tot 1950. In zijn onderzoek besteedt hij speciaal aandacht aan personen die een pioniersrol hebben vervuld bij het vormgeven aan onderwijs voor kinderen in kwetsbare en achtergestelde situaties. Naar verwachting wordt dit onderzoek komend jaar afgerond met een promotie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Tijdens een vergadering van het Hermen J. Jacobsfonds, een stichting met als doel het stimuleren en ondersteunen van ontwikkelingen voor de kwaliteitsverhoging van het (voortgezet) speciaal onderwijs in Nederland, verraste men de heer Brandsma met deze uitreiking. In Amersfoort mocht waarnemend burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff van de gemeente Oldebroek de heer
Brandsma de versierselen opspelden die horen bij de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Brandsma is woonachtig in Wezep, gemeente Oldebroek.
Bijzonder was dat ook de dochter van de heer Brandsma, die in het buitenland woont, dit speciale moment kon bijwonen.

Afbeelding
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie