Succesvolle scholenstrijd tegen elektronisch afval

Redactie Oldebroek
Berichten: 51
Lid geworden op: za aug 14, 2021 7:46

Succesvolle scholenstrijd tegen elektronisch afval

Bericht door Redactie Oldebroek »

Afgelopen vier weken hebben leerlingen van tien basisscholen uit de gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg en Oldebroek een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Noord-Veluwe. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 33.822 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt hergebruikt en gerecycled. De Mattanjaschool uit Doornspijk is met 4687 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Wessel van gemeente Elburg overhandigde donderdag 30 september de trotse school de prijs.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Onderstaande basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race: BmdB Diermen en de Pelikaan in de gemeente Putten, Mattanjaschool in gemeente Elburg, de Eben Haëzerschool en de Bron in gemeente Nunspeet, de Wegwijzer en de Uilenhorst in gemeente Oldebroek, de Bernhardschool in de gemeente Ermelo en basisschool Alfon Ariens en de Brug in gemeente Harderwijk

De E-waste Race Noord-Veluwe is een initiatief van WeeeNL en de gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg en Oldebroek. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij uw plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation.
Afbeelding
Plaats reactie