Pagina 1 van 1

Eikenprocessierups, Reuzenberenklauw en de Teek.

Geplaatst: za jul 03, 2010 20:30
door Redactie
Bericht op herhaling 19 mei 2014
Eikenprocessierups, Reuzenberenklauw en de Teken.

Oldebroek voorjaar 2014 – Straks zul je langs de kant van de weg weer op verschillende plaatsen rood wit gekleurde linten om eikenbomen zien zitten. Op de linten staat de volgende tekst op: “PAS OP EIKENPROCESSIERUPS”

Afbeelding
Vrijdag 3 juni 2011 zuiderzeestraatweg Wezep Hattemerbroek

Afbeelding

De Eikenprocessierups en de spinsels die ze maakt kunnen heel nadelige invloed op de gezondheid hebben, en ook uiterst pijnlijke reacties veroorzaken.
Dus blijf uit de buurt van de Eikenprocessierups en haar spinsels.
Voor meer informatie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eikenprocessierups


Afbeelding
Klik op de afbeelding voor groter formaat

De Reuzenberenklauw is een majestueuze plant die ook in onze gemeente op verschillende plaatsen kunt aantreffen. Bij aanraking scheidt de plant een stof af die brandwonden veroorzaakt, die vooral bij zonnig weer uiterst pijnlijke zijn. Komt deze stof in je ogen dan kan het blijvende blindheid tot gevolge hebben. Lees hier meer over de Reuzenberenklauw. Klik hier voor meer informatie

De Teken is steeds vaker een insect die de ziekte van Lyme kan overbrengen op de mens. Een Teek loop je gemakkelijk op bij een wandeling in de natuur, of even ergens zitten in het gras. De ziekte van Lyme kan ernstige chronische gevolgen hebben. Het vroegtijdig herkennen van de ziekte is belangrijk voor een goede en snelle behandeling zodat de ziekte geen ernstige chronische gevolgen krijgt. Lees ook de informatie op volgende websites:
http://www.lymenet.nl
http://nl.wikipedia.org/wiki/Teken_(dieren)

Re: Eikenprocessierups, Reuzenberenklauw en de Teek.

Geplaatst: za jul 03, 2010 20:33
door Redactie
Reuzenberenklauw

De Reuzenberenklauw of Perzische berenklauw (Heracleum mantegazzianum) niet te verwarren met de gewone berenklauw is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Het is een overblijvende plant die sterk in opkomst is in Nederland en goed herkenbaar aan de enorme omvang, binnen één jaar wordt hij tussen de twee en vijf meter hoog. Ieder jaar brengt hij 1 500 tot 100 000 zaden voort die zeven jaar lang levensvatbaar blijven.

Afbeelding
"Na al deze informatie is het toch verstandiger om maar afscheid te nemen van deze plant."

Gevaar
Het grote gevaar van deze plant is het sterk geurende sap, dit sap bevat furocoumarinen die de huid net als carboleum overgevoelig maakt voor uv-straling. Zelfs zonder de plant te beschadigen kan het sap op de huid komen via de haren aan de buitenkant van de steel. Indien je er mee in in aanraking komt en er niets aan doet:
  • Krijg je binnen één dag rode jeukerige vlekken
  • Binnen anderhalve dag blaren en brandwonden, afhankelijk van oppervlakte behandeling in ziekenhuis nodig.
  • Indien sap in ogen komt tijdelijke tot permanente blindheid.
Na genezing is huid zichtbaar donkerder en er is verhoogde kans op huidkanker, ook blijft de huid nog een aantal jaar gevoelig voor verbranding.

Aanraking Kinderen
De meest ernstige aanraking betreft vaak kinderen, door de grote holle stelen worden er vaak proppen schieters en “verrekijkers” van gemaakt waardoor er ernstige aanraking bij het gezicht plaatsvindt. Dit kan leiden tot permanente blindheid en littekens in het gezicht.

Groensector
Bij het machinaal maaien van planten komt er een nevel van sappen vrij die op de huid neer kan slaan. Het is dus belangrijk geen onbedekte huid te hebben bij het maaien van deze plant, ook is het beter te knippen met een lange schaar in plaats van een bosmaaier of andere machines die het sap vernevelen.

Behandeling
Indien je in aanraking bent gekomen met het sap direct afspoelen en afdekken. Let er op dat sommige synthetische kleding uv straling door laat, gebruik dus een handdoek of theedoek.

Preventie
In de landen waar de plant oorspronkelijk vandaan komt blijkt een combinatie van een soort aaltje en een soort kever de plant onder controle te houden. Het aaltje belaagt de wortels van de plant, de kever de bovengrondse delen. In Nederland overleven deze dieren niet vandaar moeten wij ze anders indammen.

Grazers
Veel grazers hebben geen of weinig last van het sap en vinden de planten bijzonder lekker. Dit is wanneer mogelijk de beste oplossing.

Maaien
Zorg dat de plant niet tot het verspreiden van zaden komt, dit kan door in de lente voor dat ze groot zijn te maaien. Op dat moment is het gevaar voor brandwonden ook het kleinst. Ook is het mogelijk in de bloei de schermen uit de top te knippen. Het is belangrijk dat dit minimaal zeven jaar achter elkaar te doen aangezien zaadjes zo lang levensvatbaar blijven.

Schimmel
Veruit de snelste oplossing is een schimmel, als het werk is de Berenklauw binnen anderhalf jaar weg. Zie ook de volgende video: Biowapen tegen berenklauw

Bronnen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Reuzenberenklauw
http://en.wikipedia.org/wiki/Giant_Hogweed
http://www.youtube.com/watch?v=KnBO_DKP ... re=related

Afbeelding
Duizenden zaden

Afbeelding
Herkenbare bladvorm

Re: Eikenprocessierups, Reuzenberenklauw en de Teek.

Geplaatst: wo jun 29, 2011 8:53
door Redactie
Bestrijding Eikenprocessierups in volle gang.

Oldebroek 24 juni 2011 - Eikenprocessierups bestrijders zijn op dit moment volop aan het werk om de gevaarlijke rups te bestrijden. Van zes uur in de ochtend tot tien uur ´s avonds is dit bedrijf de rups aan het bestrijden. Beschermd door veilige kleding worden de nesten weggezogen.
Alleen langs de openbare wegen worden de nesten verwijderd.

Afbeelding

Re: Eikenprocessierups, Reuzenberenklauw en de Teek.

Geplaatst: do jun 30, 2011 23:43
door Jan B. Kaiser
De titel boven dit artikel is enigszinds tendentieus. De bestrijding van de eikenprocessierups mag dan wel in volle gaan zijn bij bomen die op gemeentegrond stand. Sinds twee jaar doet de gemeente echer geen bestrijding van deze rups meer bij bomen die op particuliere grond staan. Dit heeft de gemeente besloten in het kader van de bezuinigingen (is volgens mij overigens nooit door de raad geaccordeerd). Het kost de burger nu 150 euro per weggehaald nest. Je zal dus maar een rijtje eiken in je tuin hebben waar de rups in zit. Je laat de rups dus maar zitten (op hoop van zegen). Ecologisch gezien is deze handelswijze m.i. te vergelijken met het dweilen met de kraan open. Maar daar ligt natuurlijk niemand wakker van.

Jan B. Kaiser

Re: Eikenprocessierups, Reuzenberenklauw en de Teek.

Geplaatst: vr jul 01, 2011 0:56
door Barry
Beste meneer Kaiser,

Ik snap uw zienswijze, maar ik denk ook dat als je je kunt veroorloven om een tuin met een rijtje eiken hebt, dat je dan ook wel een bijdrage in de bestrijding kunt leveren.

De bijdrage voor bestrijding van wespennesten is ook zo'n verhaal uit de zelfde hoek. Moet de gemeente betalen of de burger? De gemeente vraagt ook hier een bijdrage van de burger.

Re: Eikenprocessierups, Reuzenberenklauw en de Teek.

Geplaatst: vr jul 01, 2011 10:29
door Jan B. Kaiser
Beste Barry

Dat je een eikenprocessierups of een wespennest in je tuin krijgt is niet iets wat je zelf in de hand hebt. Je betaald hiervoor belasting (OZB) als een soort verzekeringspremie. Wat zou je er van zeggen als je verzekeringsmaatschappij bij brand- en of waterschade ineens zou zeggen, "sorry uw huis is particulier, we betalen vanaf vandaag niet meer uit, maar u moet natuurlijk wel premie blijven betalen." Zo kijk er er tegenaan, maar zoals uit de gemeentelijke politiek blijkt is overal wel een draai aan te geven. Zoals gezegd is deze bezuinigingsmaatregel niet dmocratisch tot stand gekomen. Het college heeft gewoon maar gedaan.

Jan B. Kaiser