Oldebroek positief over toekomst zwembad.

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9645
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Oldebroek positief over toekomst zwembad.

Bericht door Redactie »

Oldebroek ziet toekomst zwembad positief
Door martin rotman

Wezep 5 september 2011 – Wethouder Kok geeft samen met Cees Veldman (gemeente) en Henk Kits (zwembadmanager) toelichting op de plannen die ze hebben met het zwembad. Naar aanleiding van de oplopende exploitatie tekorten bij het zwembad heeft de gemeente een bureau onderzoek laten doen naar verschillende scenario’s, om het tekort op het zwembad terug te dringen, en om ook aan de wens van de inwoners te voldoen; een aantrekkelijk en betaalbaar zwembad.

Conclusie van het rapport is geen grote wijzigingen aan te brengen in het zwembad, er komt wel een uitbreiding van de kuurhoek en een buitenspeelplaats.

Kuurhoek hele dag geopend
De kuurhoek wordt uitgebreid met onder andere een jakoezie, ook zullen de activiteiten van de kuurhoek gedeeltelijk buiten plaats vinden en kunnen de kuurhoek bezoekers straks rechtstreeks gebruiken maken van het buitenbad. Dit maakt het mogelijk om de kuurhoek de hele dag open te stellen.

Afbeelding
Straks is de kuurhoek de hele dag geopend.

Buitenspeelplaats
Als het even zonnig is willen de ouders graag buiten zitten op het terras, de kinderen willen graag in het zwembad spelen. Dat levert regelmatig conflicten op tussen ouders en kinderen. Door aansluitend op het terras een 30 centimeter diepe buitenspeelplaats met allerlei spelelementen te maken, kunnen de ouders genietend van de zon tegelijk toezicht houden op de kinderen.

Energie
Een grote kostenpost voor het zwembad is de energierekening, tijdens de komende renovatie in 2014 zullen er energiebesparende investeringen en maatregelen worden genomen. Ook zal er onderzoek gedaan worden om eventuele restwarmte van de Plukon of Celavita te benutten.

Samenwerking
Wethouder Kok vindt het belangrijk om het zwembad te verzelfstandigen, maar het moet wel eigendom van de gemeente(n) blijven. Misschien komt er een stichting of B.V. die het beheer krijgt over meerdere zwembaden en of sporthallen in de regio. Dit met als doel het beheer efficiënter te maken.

Zwemlessen en zondag
De wachtlijst voor de één uur lessen is erg groot. Henk Kits geeft aan dat deze lessen erg populair zijn; “dat de kinderen een uur lang in het zwembad zijn geeft de ouders te tijd om bijvoorbeeld boodschappen te doen in het centrum van Wezep, een half uurtje les geeft de ouders te weinig tijd om wat anders doen, dan te blijven wachten in het zwembad”. Het is dan ook de bedoeling om meer zwemlessen van een uur te gaan geven.
Binnen de huidige afspraken die gemaakt zijn is het mogelijk om ook op zondagmorgen tussen vanaf 11 uur tot de huidige openingstijd voor recreatiezwemmers, zwemlessen te geven. Deze mogelijkheid zal verder bekeken worden.

Prijs zwemkaartje
De gemeente zal proberen het zwemkaartje niet duurder te laten worden voor de bezoeker, als er meer geboden via de nieuwe voorzieningen, wordt aan de bezoeker is het gerechtvaardigd om de prijs eventueel te verhogen.

Afbeelding
Het college wil op 15 november toestemming van de raad om scenario 1A met beide opties uit te mogen voeren. (maatregelen bedrijfsvoering, uitbreiding kuurhoek en buitenspeelplaats)

Meer over het Zwembad de Veldkamp op Oldebroek.net:
Gemeente aan de slag met rapport zwembad
Klik hier voor zoeken op +zwembad +veldkamp

persbericht gemeente Oldebroek, 4 oktober 2011
Toekomst voor uitgebreid zwembad De Veldkamp

Als het aan het college van burgemeester en wethouders van gemeente Oldebroek ligt, blijft zwembad De Veldkamp in Wezep een recreatie- en doelgroepenbad. Aangevuld met een waterspeeltuin op het buitenterrein en een gemoderniseerde en uitgebreide kuurhoek.

Toekomstperspectief in beeld

Onderzoeksbureau Andres c.s. uit Hoevelaken stelde in opdracht van de gemeente een toekomstperspectief voor zwembad De Veldkamp in Wezep op. De opdracht was om enkele scenario's uit te werken en de maatschappelijke en financiële gevolgen daarvan in beeld te brengen. Ook is advies gevraagd voor de meest optimale beheer- en organisatiestructuur.

Wethouder Kok: "Volgens mij ligt er nu een degelijk onderzoek. Daaruit blijkt dat uitbreiding met een waterspeeltuin en uitbreiding van de kuurhoek van Zwembad De Veldkamp maatschappelijk aantrekkelijk is en qua kosten goed te dragen is. Dat maakt De Veldkamp een zwembad waar we trots op kunnen zijn en blijven."

Vraag en aanbod in balans
Uit het onderzoek blijkt dat het zwembad naar behoren wordt geëxploiteerd. Vraag en aanbod zijn goed op elkaar afgestemd. In vergelijking met andere baden doet De Veldkamp het qua bezoekaantallen goed. De Veldkamp scoort gemiddeld met de dekking van kosten.

Advies: Zwembad uitbreiden
Uit het rapport blijkt dat de mogelijkheden om de exploitatie te verbeteren, zonder extra investeringen, beperkt zijn. Alle scenario's, van sloop tot uitbreiding op de huidige locatie, zijn doorgerekend. Nieuwbouw op een andere locatie is de duurste variant. Uit het onderzoek blijkt dat een doelgroepenbad en het huidige bad met uitbreiding globaal dezelfde kosten met zich mee brengen. Andres c.s. stelt daarom voor om het zwembad uit te breiden met een waterspeeltuin en de kuurhoek te vergroten. Dit, naast exploitatieverbeterende maatregelen. Als organisatievorm biedt een externe verzelfstandiging van beheer en exploitatie de beste langjarige maatschappelijke borging.

College neem aanbevelingen over
Het college kan zich vinden in de conclusies van het rapport en neemt de aanbevelingen uit het rapport over. De structurele bijdrage van de gemeente aan het zwembad wordt taakstellend bepaald op jaarlijks € 450.000,-. Dit ligt ruim onder de huidige bijdrage van bijna € 470.000,-. Als organisatievorm kiest het college eerst voor een overgangsperiode van interne verzelfstandiging op basis van contractmanagement om daarna externe verzelfstandiging mogelijk te maken.

Het rapport is om reactie voorgelegd aan het zwembadpersoneel. Definitieve besluitvorming over het rapport vindt plaats in de raadsvergadering van 15 november 2011.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Barry
Berichten: 346
Lid geworden op: di okt 23, 2007 11:54
Locatie: Wezep

Re: Oldebroek positief over toekomst zwembad.

Bericht door Barry »

Misschien is het een idee om met het oog op de energierekening ook het dak te gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen? Dat pas ook nog eens binnen de wensen voor het "groen" maken van de gemeente.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9645
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Oldebroek positief over toekomst zwembad.

Bericht door Redactie »

Lees ook het artikel in de Stentor door Pieter Steenbergen
http://www.destentor.nl/regio/veluwenoo ... ldkamp.ece
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9645
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Kok moet vertrouwen raad winnen in zwembad dossier.

Bericht door Redactie »

Kok moet vertrouwen raad winnen in zwembad dossier.
door martin rotman

Tijdens de gecombineerde commissievergadering Samenleving en Middelen werd het agendapunt 4 behandeld: rapport 'Toekomstperspectief zwembad De Veldkamp', en de voorstellen die het college naar aanleiding van dit wil doorvoeren. Het college wil verder met het zwembad en ziet mogelijkheden om het jaarlijks tekort binnen het begrote bedrag te houden. (red. 450.000 euro)
Het wantrouwen van de commissieleden is groot, Peter van Dujin van de SGP brengt dat diverse malen naar voren; “Al sinds 2002 worden wij als raadsleden, meestal onverwacht, geconfronteerd met oplopende en plotseling onverwacht en onaanvaardbare grote tekorten bij de exploitatie van het zwembad”. Pierre Wimmers van de VVD weet ook te vertellen dat andere informatie over de staat van onderhoud heel verschillend naar de raadsleden werd gecommuniceerd.

Wethouder Kok lijkt mede met behulp van, de zeer voorzichtige begroting en zijn toekomstvisie met als doel een “Sportbedrijf”, volledige beantwoording van vrijwel alle vragen, de commissieleden mee te krijgen met de plannen. Commissielid Roelofsen gaf de wethouder zelfs een compliment.

Zwembadpersoneel
Op de tribune zat een grote groep personeelsleden van het zwembad die op deze manier hun betrokkenheid voor dit onderwerp te kennen gaven. Wethouder Kok gaf ook het personeel een boodschap mee: “Het personeel moet in de toekomst nog klantgerichter door als gastheer of gastvrouw op treden”.

Inspreker Meijer
Inspreker Meijer is geen onbekende in de zwembadwereld. Aan het begin van de vergadering wist hij de knelpunten en tegenstrijdigheden in rapporten en concept rapporten duidelijk naar voren te brengen. Wat het doel van de inspreker was is niet bekend bij de redactie, maar wel leken de woorden van de inspreker als een positieve katalysator te werken de voortgang van de vergadering.

Manager
In het voorjaar was er veel kritiek op de manager en management van het zwembad. Wethouder Kok geeft aan dat dit veroorzaakt is door de onduidelijk en onvolledige verslaglegging naar het management. Prioriteit is dan ook dat er zo snel mogelijk een nieuw kassasysteem / administratie systeem komt. Dit moet het management op tijd in staat stellen om actie te ondernemen als de kosten boven de begroting uit komen.

Op de raadsvergadering van 15 november zal de raad dit onderwerp in behandeling nemen.

Klik hier voor het onderzoeksrapport
Lees ook: Oldebroek ziet toekomstperspectief voor Zwembad.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9645
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Oldebroek positief over toekomst zwembad.

Bericht door Redactie »

Kansen keren voor Veldkamp
bron www.destentor.nl door Pieter Steenbergen woensdag 26 oktober 2011 07:00

WEZEP - De nieuwe toekomst voor subtropisch zwembad De Veldkamp is gisteravond begonnen. Die sfeer ontstond in het gemeentehuis van Oldebroek waar het hoofdpijndossier naar aanleiding van een nieuw rapport in commissieverband werd besproken.......lees verder op de website van de Stentor.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie Noord
Redactie
Berichten: 734
Lid geworden op: vr apr 16, 2010 21:03
Locatie: Wezep

ABO wil onderzoek naar mogelijkheid van zwemlessen op zondag

Bericht door Redactie Noord »

OLDEBROEK - Dinsdag 15 november zal de gemeenteraad beslissen over de toekomst van het zwembad. In het voorjaar was er een plan het zwembad gedeeltelijk te sluiten. Gelukkig is dit rampzalige idee verdwenen. Er zijn nu plannen om het zwembad iets uit te breiden en te moderniseren. Het jaarlijkse verlies blijft echter nog steeds groot, ruim 4,5 ton.

Om het verlies beperkt te houden wordt er gekeken naar samenwerking met Hattem en Wapenveld en ook het energieverbruik moet veel minder worden.

ABO is van mening dat we ook moeten kijken naar een efficiënter gebruik van het bad. Er is nu een forse wachtlijst voor zwemlessen. In de regio worden veel zwemlessen op zondagochtend geven. De ervaring heeft geleerd dat hier veel gebruik van wordt gemaakt.

Het zwembad gaat nu op zondag om 12.30 uur open. ABO is van mening dat zwemlessen ook van bijvoorbeeld 11 tot 12 uur gegeven zouden kunnen worden. Het mes snijdt dan aan twee kanten. De wachtlijst wordt korter en het zwembad heeft meer inkomsten. De recreatie zwemmers hebben er geen hinder van.

Volgens Wethouder Kok is er geen behoefte aan zwemlessen op zondag. ABO twijfelt hieraan. We willen het college van B&W oproepen een onderzoek in te stellen onder de ouders van de kinderen die op de wachtlijst staan. Doel van het onderzoek is vast te stellen of deze ouders hun kinderen op zondagmorgen zwemles willen laten volgen. Wanneer er voldoende belangstelling is voor lessen op zondag, dan is ABO van mening dat deze mogelijkheid gegeven moet worden.

ABO zal een motie indien om dit onderzoek te starten. We hopen dat een meerderheid van de gemeenteraad ons initiatief zal steunen.

Ingezonden door de Fractie van de ABO
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9645
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Oldebroek positief over toekomst zwembad.

Bericht door Redactie »

Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9645
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Oldebroek positief over toekomst zwembad.

Bericht door Redactie »

Zwemles op zondag zorgt voor heftig debat
bron www.locourant.nl woensdag 16 november 2011 06:42

OLDEBROEK - Op 15 november vergaderde de gemeenteraad over de besluitvorming n.a.v. het rapport 'Toekomstperspectief zwembad 'De Veldkamp'. Het idee van de oppositie (ABO, PvdA en de VVD) om een onderzoek te starten naar de mogelijkheid om op zondag zwemles te volgen en zo de wachtlijst voor het 1-uurs zwemmen op zaterdag te verminderen, werd door de coalitie van de SGP, het CDA en de ChristenUnie afgeschoten........lees verder op de website van Locourant

Afbeelding
Wilt u het ruim twee uur durende bespreking terugluisteren? http://www.oldebroek.nl
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9645
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Oldebroek positief over toekomst zwembad.

Bericht door Redactie »

Vooruit met de Veldkamp
bron website ChristenUnie woensdag 16 november 2011 10:52

De medewerkers van het zwembad de Veldkamp in Wezep kunnen de blik naar voren richten. Tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond werd gesproken over het toekomstperspectief naar aanleiding van een onderzoeksrapport. Uiteindelijk stemde de complete gemeenteraad in met het voorstel van het college. Daarmee is de toekomst van het zwembad voor de komende jaren veilig gesteld.....lees verder op de website van de ChristenUnie.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9645
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Oldebroek positief over toekomst zwembad.

Bericht door Redactie »

Emotioneel debat Veldkamp
bron www.destentor.nl door Pieter Steenbergen woensdag 16 november 2011 09:46

OLDEBROEK - Het definitieve raadsdebat over de toekomst van subtropisch zwembad De Veldkamp is gisteravond uitgelopen op een stevige confrontatie tussen coalitie en oppositie.....lees verder op de website van de Stentor.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9645
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Oldebroek positief over toekomst zwembad.

Bericht door Redactie »

Op de website van de PvdA kunt u een verslag verslag lezen en horen van de bijdrage van de PvdA aan het debat.
http://www.oldebroek.pvda.nl/nieuws/nie ... dkamp.html
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie Noord
Redactie
Berichten: 734
Lid geworden op: vr apr 16, 2010 21:03
Locatie: Wezep

Onderzoek naar zwemlessen op zondag is emotioneel onderwerp

Bericht door Redactie Noord »

Onderzoek naar zwemlessen op zondag is emotioneel onderwerp
Ingezonden door de ABO fractie

In de raadsvergadering van 15 november hielden de coalitiepartijen (ChristenUnie, SGP en CDA) elkaar krampachtig vast om de moties van de oppositie partijen te frustreren.

In strijd om de exploitatie van het zwembad te verbeteren en de wachtlijst voor zwemlessen weg te werken, hebben de oppositie partijen ( ABO, PvdA en VVD ) een aantal moties ingediend voor een onderzoek naar de mogelijkheid van zwemlessen op zondag.

Zij denken dat hiervoor wel degelijk belangstelling is, vooral bij ouders die allebei werken.

In de gehele discussie over het zwembad was het zeer opvallend dat de coalitie het zwembaddossier niet wilde evalueren; Van evalueren kun je leren, is de algemene opvatting. Maar dus niet bij de coalitie, daar werd de evaluatie weggepoetst als een negatieve houding. De oppositie moest maar vertrouwen hebben in de toekomstige verbeteringen voor het zwembad. Maar ook hier kan het volgende gezegde van toepassing zijn; Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. ABO heeft gelukkig niet alleen oog voor de toekomst, maar ook voor de geschiedenis.

Waar gaat het onderzoek eigenlijk over? Het gaat over een héél klein onderzoekje onder de ouders van de kinderen die op de wachtlijst staan voor zwemlessen. Ongeveer 300 ouders. Met verbazing hoorde ik de vraag van de coalitie of ABO wel had nagedacht over de dekking van de kosten van dit onderzoek, waarop ABO het voorstel deed de kosten voor eigen rekening te willen nemen.

Zeer merkwaardig is dan, dat er geen vragen worden gesteld over de onderzoekskosten van het zwembad. Hiervoor is nota bene door de gemeente tweemaal een onderzoeksopdracht uitgeschreven voor Andres c.s.

Met het tweede onderzoeksrapport kon het eerste onderzoekrapport in de papiersnijder verdwijnen, omdat de visie 180 graden was bijgesteld. Weer geld over de balk gesmeten, wat niet de aandacht heeft van de coalitiepartijen.

De argumenten van de coalitie om het onderzoek te frustreren, waren weinig steekhoudend.

Er werd vooral niet hardop uitgesproken dat er principiële motieven waren. Nee, die zouden uitsluitend berusten op een commerciële stellingname. Wie moet dat geloven voor een kosteloos onderzoek!

Nog een ver gezocht argument van de coalitie; ABO was toch de partij die altijd tegen een onderzoek was! Waarom dan nu wel een onderzoek? Deels is dit waarheid. ABO heeft inderdaad veel kritiek gehad op vele geldverslindende onderzoeken. Denk daarbij aan de onderzoeken naar een nieuw winkelcentrum in Wezep, het hippisch centrum aan de Brandsweg en nog veel meer . Daarin tegen hecht ABO juist veel waarde aan een burgerpeiling. Vorig jaar heeft ABO zelfs een eigen enquête gehouden om de voor- en tegenstanders van de bomenkap aan de Eenkhoornlaan te peilen. Na een aanvankelijke toezegging werd deze peiling later weer door de oud-wethouder van de ChristenUnie gefrustreerd. En zo wordt de burgerparticipatie bij herhaling de grond ingeboord.

Helaas, er zijn nog meer zwakke argumenten gehoord. Men wilde geen onderzoek omdat de zwembadmanager zou hebben gesteld dat er geen belangstelling zou zijn voor zwemlessen op zondag. Het moet toch iedereen duidelijk zijn dat de zwembadmanager een ambtenaar is die verantwoording af legt tegenover het college.

Bij de objectiviteit van de zwembadmanager kunnen natuurlijk vraagtekens worden gezet, omdat hij de relatie met zijn meerdere niet wil verstoren. Ook hier is een gezegde van toepassing; Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

De SGP, de partij die altijd veel aandacht heeft voor het gezin, als hoeksteen van de samenleving, was ook even het spoor bijster. Men wilde vooral zwemlessen geven op de zaterdag. De kinderen konden dan in het zwembad worden gedumpt en intussen konden de ouders hun boodschappen doen. Goed voor de plaatselijke middenstand! Maar ook goed voor het kind?

In het bestuursakkoord is veel aandacht geschonken aan een nieuwe bestuursstijl en een grotere rol voor de burgers. Terecht is in dit akkoord opgemerkt dat het huidige college en coalitie geen afspiegeling is van de pluriformiteit van onze samenleving. Dus een extra reden om meer rekening te houden met andersdenkenden. Bij de discussie over het onderzoek naar zwemlessen op zondag hebben wij het tegenovergestelde gezien. Het bestuursakkoord is zeker op dit onderwerp een wassen neus of een dode letter gebleken. Dat is treurig!

Wij hebben mensen nodig die onze gemeente kunnen besturen en niet onze levenswijze.

Fractie ABO
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9645
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Oldebroek positief over toekomst zwembad.

Bericht door Redactie »

CDA: Wil de dokter ook een extra spreekuur op zondag?
bron website CDA Oldebroek donderdag 17 november 2011

Deze week stond het zwembad op het programma in de raad van Oldebroek. Een raadsvergadering waarin prima besluiten zijn genomen. Het enige minpunt is, dat er onnodig veel tijd is besteed aan een uur zwemles op zondag.

De punten eerst maar eens even op een rij:........lees verder op de website van het CDA Oldebroek.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
huub verberk
Berichten: 140
Lid geworden op: do jan 14, 2010 18:12

Re: Oldebroek positief over toekomst zwembad.

Bericht door huub verberk »

Hoe treurig kan een reactie van een politieke partij zijn? Hoe diep kun je onder de bodem zakken? Bij het CDA kan blijkbaar alles om recht te praten wat krom is. Reacties diep onder de gordel zijn ook toegestaan bij het huidige CDA.

Het is vrij eenvoudig om de onzin in de reactie van het CDA te weerleggen. Maar dat zou te veel eer zijn voor deze treurige partij in kiezers nood.

Ik wens het bestuur van het CDA veel sterkte toe met deze fractie in de raad.

Gelukkig kan iedereen de raadsvergadering nog eens beluisteren. De conclusie is dan helder. We nemen afscheid van dit CDA.

Huub Verberk
huub verberk
Berichten: 140
Lid geworden op: do jan 14, 2010 18:12

Re: Oldebroek positief over toekomst zwembad.

Bericht door huub verberk »

In het bestuursakkoord is veel aandacht geschonken aan een nieuwe bestuursstijl en een grotere rol voor de burgers. Terecht is in dit akkoord opgemerkt dat het huidige college en coalitie geen afspiegeling is van de pluriformiteit van onze samenleving. Dus een extra reden om meer rekening te houden met andersdenkenden. Bij de discussie over het onderzoek naar zwemlessen op zondag hebben wij het tegenovergestelde gezien. Het bestuursakkoord is zeker op dit onderwerp een wassen neus of een dode letter gebleken. Dat is treurig!
Plaats reactie