SGP: Van de wethouder: WMO, de Kanteling

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10110
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

SGP: Van de wethouder: WMO, de Kanteling

Bericht door Redactie »

Van de wethouder: WMO, de Kanteling
bron website SGP Oldebroek Datum: 14-02-2013

U denkt wellicht: waar gaat dit over? En inderdaad, de wereld lijkt aan elkaar te hangen van de afkortingen en allerlei termen die voor iemand die niet direct is ingewijd, geheimtaal zijn.
Reden te meer om een belangrijke ontwikkeling waar we de komende tijd voor staan, aan de orde te stellen.

Waar het om gaat is een nieuwe aanpak in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). U weet wellicht dat de gemeente een aanbod van voorzieningen heeft georganiseerd waardoor bur-gers die dat nodig hebben, zichzelf kunnen redden en deel kunnen nemen aan het maatschappelijk verkeer. Men noemt dit de zogenaamde compensatieplicht.

Ook in onze gemeente Oldebroek is nu gestart met de invoering van de Kanteling. Onlangs, 31 januari jl. is er een brede bijeenkomst geweest met tal van instellingen uit de zorgverlening, het maatschappelijk werk, vrijwilligersorganisatie zoals SWO, Belangengroep Mantelzorgers, maar ook zorgboerderijen en kerken. En uiteraard onze eigen WMO-raad die de gemeente van gewaardeerde adviezen voorziet. Totaal maar liefst 40 personen. Tijdens de bijeenkomst is een start gemaakt met het spreken over de andere manier van werken.

Het gaat daarbij om een omslag van aanbodgericht naar vraaggericht. Niet het aanbod van de gemeente bepaalt wat iemand krijgt, maar in overleg met betrokkene wordt nagegaan wat er nodig is. Klantgericht dus, waarbij tevens wordt nagegaan wat iemand op eigen kracht zelf kan en wat iemands sociale omgeving kan betekenen. Om maar een voorbeeld te noemen wat u wellicht ook kent in uw omgeving: een door de gemeente verstrekte scootmobiel die niet wordt gebruikt. Landelijk schijnt dit in 10% van de gevallen van toepassing te zijn! U begrijpt: voorkomen moet worden dat voorzieningen worden toegekend die vervolgens niet worden gebruikt.

Een andere werkwijze die voor ieder een verandering in rol met zich meebrengt. Voor de gemeente: klantgericht en maatwerk. Voor de professionele aanbieders: grotere gerichtheid op het ondersteunen van mantelzorgers, vrijwilligers en het aan huis leveren van professionele diensten. Voor de burger: meer op eigen kracht en de sociale omgeving. Voor vrijwilligers en mantelzorgers: doorgaan met de inzet op taken die niet door professionele krachten gedaan behoeven te worden.

Er is uiteraard meer van te zeggen, maar deze aanpak sluit heel goed aan op de omslag die de gemeente in z'n geheel wil maken, gericht op Meer Samenleving, Andere Overheid. Wat mij aangenaam heeft verrast, is de brede belangstelling op de bijeenkomst, maar vooral ook de grote betrokkenheid om gezamenlijk te werken aan "Oldebroek voor mekaar". En anderzijds verrast het me ook weer niet, immers de kracht in de Oldebroeker samenleving IS reeds erg groot. En het is goed om dat opnieuw te kunnen vaststellen!

Wethouder Izaäk de Muijnck
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie