Met elkaar, voor elkaar, typisch Oldebroek

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Met elkaar, voor elkaar, typisch Oldebroek

Bericht door Redactie »

Bron website gemeente Oldebroek
Met elkaar, voor elkaar, typisch Oldebroek
Burgemeester Hoogendoorn over 'Oldebroek voor mekaar'

Burgemeester Hoogendoorn: "De gemeente Oldebroek zijn we echt samen. U en ik, onze buren, mensen die we ontmoeten bij sportclubs, muziekverenigingen, kerken, enz. Het onderlinge gesprek in de buurt, het samen actief zijn in organisaties en verenigingen, elke dag merk ik weer hoe belangrijk dat is. Bijvoorbeeld afgelopen zaterdag nog langs het voetbalveld bij de Oldebroekse derby van OWIOS tegen VSCO! Dan blijkt ook hoe belangrijk de dorpen voor ons zijn. In november sprak ik met de dorps- en klankbordgroepen. De betrokkenheid van al die mensen die actief zijn is zo ontzettend waardevol. We vinden dat snel gewoon, maar neem van mij aan: het is juist bijzonder!"

Bent u niet een beetje te positief?
"Jazeker positief, maar ook realistisch want ik zeg zeker niet dat het vanzelf gaat. Het sleutelwoord is inzet. In positieve én in minder positieve situaties. Willen we een sterke en leefbare samenleving, dan vraagt dat om een bijdrage van ons allemaal, onze gezamenlijke inzet. Het draait allemaal om de vraag of het ons lukt met elkaar in gesprek te komen. Daarvan ken ik goede voorbeelden, gelukkig. Dat is wat we willen, ook als gemeentebestuur: het onderling gesprek bevorderen, zelf in gesprek zijn met bewoners, verenigingen en instellingen. Zorgen dat Oldebroek een goede plek is voor ons allemaal."

Komt dit verhaal nou niet gewoon door de bezuinigingen?
"Het is naar onze overtuiging sowieso nodig en wenselijk dat we als inwoners met elkaar de komende jaren meer zelf aan het roer komen te staan. Als gemeentebestuur weten we niet vanzelf wat het beste is, daar moeten we het met elkaar over hebben en samen uitkomen. Inderdaad hebben we als gemeente veel minder geld beschikbaar, dat is een feit. We krijgen van de rijksoverheid inmiddels enkele miljoenen minder om onze taken uit te voeren. Het voorzieningenniveau komt daardoor in onze gemeente flink onder druk te staan. Daarom doen we een beroep op onze inwoners om mee te denken en verantwoordelijkheid te nemen. En dan gaat het dus over u en mij. Het is onze vaste overtuiging dat mensen samen tot creatieve ideeën kunnen komen en met elkaar de juiste oplossingen weten te vinden. Dat is wat we bedoelen te zeggen met 'Oldebroek voor mekaar'."

Oldebroek voor mekaar, dat klinkt natuurlijk wel leuk, maar zijn dat geen mooie praatjes? Wat gaat u daar precies aan doen?
"Een mooi voorbeeld is de jeugdconferentie in de Talter. Op 23 januari jl. dachten maar liefst 130 deelnemers mee over de toekomst van de Oldebroekse jeugd. Wat een geweldige opkomst. Ik merkte zoveel betrokkenheid. Iedereen was er: cultureel werk, jeugdzorg, woningcorporaties, kerken en onderwijs en ook, en dat vond ik eigenlijk het mooiste, heel wat jongeren. Er kwamen goede suggesties. Het idee om buurten meer verantwoordelijk te maken voor speelplekken scoorde het hoogst. Wat ik mooi vond om te zien was de gezamenlijkheid. Dat zag je ook terug in de reportage van Loco! Door samen aan je buurt te werken ontstaat er meer saamhorigheid. De conferentie leverde ook een innovatiegroep op, waarin mensen gaan nadenken over verbetering van het jeugdbeleid. Kort geleden sprak ik met de voorzitters van de voetbalverenigingen. Ook sportclubs hebben veel mogelijkheden om bij te dragen aan positieve ontwikkeling van jongeren. En zo zijn er zoveel mogelijkheden en kansen.

Misschien mooi voorbeeld, maar staat u wel echt open voor initiatieven uit de samenleving?
We staan zeker open voor initiatieven. De belangenverenigingen van Oosterwolde en Noordeinde hebben het college uitgenodigd voor een dorpsgesprek. Deze dorpsgroepen nemen initiatieven, zetten zich in voor hun dorp. Het is belangrijk dat op dorpsniveau keuzes worden gemaakt en inwoners verantwoordelijkheid nemen. Dat moeten we in alle dorpen verder uitbouwen. Daar maak ik mij hard voor. Om de communicatie tussen de dorpen en de gemeente te verbeteren hebben we drie dorpscontactambtenaren, Frans Hoogenraad, Jaap Jonkman en Peter Zoombelt.”

Die gesprekken met de samenleving, leveren die wel echt wat op?
"Niet vanzelf. Onlangs was er een gesprek over het speelterrein aan de Verlengde Meidoornstraat in Wezep. Dat was best een lastige avond, heb ik begrepen. Om veiligheidsredenen was door de gemeente een speeltoestel weggehaald. Maar dat had vooraf beter gecommuniceerd moeten worden. Toch is die avond een nieuw begin gemaakt. Enkele omwonenden gaan hier gezamenlijk mee verder en erover nadenken. Dat deze mensen de verantwoordelijkheid nemen voor hun buurt en hiermee aan de slag gaan, waardeer ik zeer.”

De samenleving meer aan het roer, hoe moet dat dan met minder geld?
"De komende maanden gaan we in gesprek met instellingen en verenigingen zoals sport- en muziekverenigingen. De gemeenteraad heeft in het najaar 2012 besloten tot bezuinigingen (kerntakendiscussie). In 2015 moeten die bezuinigingen doorgevoerd zijn. Dat is voor getroffen verenigingen en instellingen een flink probleem. Dat willen we zo niet bij hen over de schutting gooien. Daarom gaan we in gesprek om samen te bekijken hoe met die bezuinigingen creatief kan worden omgegaan. En daar laten we het niet bij, we zijn en blijven als gemeentebestuur betrokken op onze samenleving."

De gemeente heeft teveel regels, maar dat zal zeker wel zo blijven?
"Als het aan ons ligt niet. We willen meer ruimte creëren voor de samenleving, door onnodige regels te schrappen. Als we mensen meer verantwoordelijkheid willen geven, dan moet je ze ook ruimte en mogelijkheden bieden om meer zelf te kunnen bepalen en doen. Onlangs hebben we met een nieuw evenementenbeleid al een concrete en duidelijke start gemaakt. Als gemeente moeten we durven loslaten en de bureaucratie verminderen. Op dit moment doen we een grondig onderzoek naar welke regels we nog meer kunnen beperken of afschaffen en hoe we efficiënter kunnen werken. Voor de zomer verwachten we de resultaten van dat onderzoek en dan willen we er vlot mee aan het werk."

De gemeente heeft minder geld beschikbaar. Bezuinigt de gemeente ook op zichzelf of steekt de gemeente juist meer geld in de organisatie?
"We hebben ook (deels tijdelijk) in de organisatie geïnvesteerd, om een omslag te maken en de afbouw van taken niet over de schutting te gooien. Om een 'warme overdracht' te kunnen doen. Maar tegelijkertijd kijken we als gemeente ook kritisch naar onszelf. Op de organisatie wordt in de komende twee jaren flink bezuinigd. De gemeentelijke organisatie zal in omvang krimpen. Vanaf 2015 besparen we per jaar ruim 1 miljoen euro. Het is dus niet de vraag of we gaan bezuinigen op onze organisatie, maar hoe we dit gaan doen. Voor bepaalde taken hebben we al bezuinigd. Ik denk aan handhaving. Daar is al een formatieplaats geschrapt. Ook daarin leggen we meer verantwoordelijkheid bij onze inwoners. Het betekent ook dat de gemeente geen oplosser is van burenruzies. Daarin moeten mensen vooral zelf elkaar aanspreken."

Hoe gaat het nu verder?
"Op 14 maart gaan we met de gemeenteraad verder in gesprek over het onderwerp 'Oldebroek voor mekaar'. Dat is goed, want het is een heel belangrijk onderwerp. Verder maken we een concreet actieplan wat ons nu te doen staat. Eerst en vooral gaan we in gesprek met de dorpen, én met instellingen en verenigingen, die met korting op subsidies worden geconfronteerd. Ondertussen werken we aan het beperken van regelgeving en het inkrimpen van de gemeentelijke organisatie. Er staat nog heel wat te gebeuren. Als gemeente en als gemeenschap moeten we het met elkaar voor mekaar boksen. Gelukkig zie ik al veel mooie dingen gebeuren door betrokken mensen. Dat geeft vertrouwen en perspectief!"
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Met elkaar, voor elkaar, typisch Oldebroek

Bericht door Redactie »

Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Met elkaar, voor elkaar, typisch Oldebroek

Bericht door Redactie »

GEMEENTE OLDEBROEK
Informatie van het college aan de raad
Onderwerp: Meer samenleving - andere overheid.
Portefeuillehouder: mr. A. Hoogendoorn Kenmerk: 116974

Samenvatting

Aanleiding om te informeren
Het college is gestart met het proces Meer samenleving - andere overheid (MSAO). Initiatief dóór en verantwoordelijkheid ván inwoners en een andere rol voor de gemeente; dat is een cultuuromslag.
Het gaat om een ingrijpend en intensief veranderproces. Wij informeren u over het communicatie- en overlegproces dat wij hebben ontworpen om deze verandering in gang te zetten.

Samenvatting
Oldebroek heeft een toekomstvisie opgesteld in 2011 en een kerntakendiscussie gevoerd in 2012. In de missie van de toekomstvisie staat onder andere: 'uitgangspunt is het optimaal benutten en faciliteren van het zelfsturende vermogen van de Oldebroeker gemeenschap'. De kerntakendiscussie had als titel 'Meer samenleving - minder (maar ook andere) overheid'.
Oldebroek wil anders gaan werken. We willen meer samen doen met inwoners, maar we willen inwoners vooral ook meer ruimte geven om zelf initiatieven te ontplooien. Dat betekent dat wij willen aansluiten bij ideeën uit de samenleving. We spreken niet zozeer meer over burgerparticipatie bij gemeentelijk beleid maar vooral over overheidsparticipatie bij burgerinitiatieven. Inwoners van de gemeente komen meer zelf, samen aan het roer en waar nodig kunnen we als gemeente ondersteunen. Het motto wordt 'Oldebroek voor mekaar'.

Toelichting

1. Meer samenleving - andere overheid
Oldebroek wil anders gaan werken. We willen meer samen doen met inwoners, maar we willen inwoners vooral ook meer ruimte geven om zelf verantwoordelijkheid te dragen en initiatieven te ontplooien. Dat betekent dat wij willen aansluiten bij ideeën uit de samenleving. We draaien onze werkwijze dus om. Niet alleen burgerparticipatie bij overheidsbeleid (dat blijft ook bestaan) maar ook overheidsparticipatie bij burgerinitiatieven. Inwoners van de gemeente komen meer zelf aan het roer en waar nodig kunnen we als gemeente ondersteunen.
Dat gaat veel verder dan burgerparticipatie bij gemeentelijk beleid of individuele participatie van mensen in de samenleving (meedoen, zelfredzaamheid). Het gaat om samen-redzaamheid door groepen in de gemeenschap. Dat kan in vele samenstellingen en op vele manieren. We noemen dat zelfsturing, maar bedoelen dan niet persoonlijke zelfsturing maar sturing door de samenleving; dus eigenlijk samen-sturing.
Ons motto wordt 'Oldebroek voor mekaar'. Mensen doen het samen en voor elkaar en maken Oldebroek 'voor mekaar'.

2. Andere rollen en communicatie
Dit is een ommezwaai met grote impact. Voor de gemeente betekent dit loslaten, niet automatisch zelf gaan ontwerpen, niet altijd beleid gaan maken, minder regels stellen en meer overlaten aan de samenleving. Maar het is een leerproces voor beide partijen. Inwoners moeten zich niet afhankelijk opstellen van de gemeente. De gemeente zorgt niet overal voor; de gemeente is niet zondermeer de instantie waar je je probleem of idee kan neerleggen om te laten oplossen.
Voor de gemeente is het leren om anders te werken. Dat geldt voor de organisatie, maar ook voor ons als college. We moeten open in gesprek gaan met organisaties en personen en heel goed luisteren. Steeds gaan we daarbij vragen wat men zelf denkt te gaan doen of hoe men het zelf denkt op te lossen. En dan komt pas de vraag hoe we als gemeente een faciliterende rol kunnen spelen. De mensen moeten het vooral zelf doen. De gemeente ondersteunt als dat nodig is.

3. Waarom doen we het?
We doen het omdat we denken dat dit onze manier van werken beter maakt. Want we sluiten meer aan bij wat de samenleving wil en kan. Maar het is ook noodzakelijk omdat we als gemeente minder geld hebben te besteden. Daarom heeft de raad besluiten genomen over de kerntaken, die flinke bezuinigingen inhouden. Gezamenlijk kunnen we ons echter sterk maken om de Oldebroekse samenleving toch te blijven ontwikkelen. We willen samen kracht ontwikkelen om de leefbaarheid in onze dorpen te bevorderen.

4. Warme overdracht
We willen dit omslagtraject stimulerend ingaan. We noemen het 'Warme overdracht'. Samen zoeken naar nieuwe vormen van sturing en regie. Dit proces willen we dan ook samen met inwoners vorm geven. We willen werken naar de totstandkoming van een regiegroep met inwoners om samen de koers uit te stippelen. Hoe de nieuwe manier van werken er uiteindelijk uit gaat zien, weten we nog niet. En ook niet wat het gaat opleveren. Dat is dus best spannend. Het wordt een soort ontdekkingsreis. Met 'Warme overdracht' maken we ook duidelijk dat we als gemeente wel bezuinigen, maar de taken niet zomaar 'over de schutting' willen gooien.

5. Het proces in fasen
We zijn begonnen met een fase van Verkenning in de samenleving via diverse contacten. We doen dat via een dorpsgerichte benadering en via contacten per domein (beleidsveld). Eind vorig jaar is er een overleg geweest met dorpsorganisaties gezamenlijk; dit krijgt per kern vervolg. In januari heeft een conferentie over jeugdbeleid plaatsgevonden. We houden in het voorjaar een brede maatschappelijke conferentie. Daarnaast zijn er nog diverse andere contacten, bijvoorbeeld rondom speelterreinen. Via die activiteiten roepen we inwoners op om initiatief te nemen en mee te denken. Samen willen we ons ook verder oriënteren door een bezoek aan enkele gemeenten die ervaring hebben met vormen van burgerregie en deregulering. De bedoeling is om vóór de zomer 2013 bijeen te komen in de gezamenlijke regiegroep.
Dan begint de fase van Ontwerpen door de regiegroep, waarin wij als gemeente een partner zijn. De Uitvoering start na de zomer 2013 via een aantal pilots. Maar waar mogelijk kunnen ook eerder al initiatieven op gang gekomen zijn.
De bedoeling is om in het najaar van 2014 te Evalueren, bij te sturen en de aanpak te verbreden. Voor de advisering en ondersteuning bij dit proces hebben wij het bureau Rode Wouw in de arm genomen. Zij hebben veel ervaring met participatieprocessen in het land.
Voor een uitgebreidere toelichting en achtergronden verwijzen wij naar de opgestelde procesaanpak die wij bijgevoegd hebben.
Bijgevoegd is ook de beknopte tekst van de kernboodschap Meer samenleving - andere overheid; een kaartje om bij de hand te hebben in de binnenzak.

6. Al doende leren
Wij gaven al aan dat het gaat om andere rollen voor alle partijen. Wij doelen op de gemeentelijke medewerkers, onze inwoners, verenigingen, professionele organisaties, ons college en de raad. Het gaat om nieuwe verhoudingen tot elkaar en een nieuwe manier van samenwerken. Die zullen we samen ontwikkelen; het wordt een ontdekkingstocht waarin we samen leren. Medewerkers in de organisatie bereiden zich in werksessies voor op een andere rolneming, met meer communicatie, samenwerking en ondersteuning van initiatieven. Als college bezinnen wij ons ook op onze communicatie, de boodschap en werkwijze. Het gaat daarbij ook om houding en gedrag; om cultuur.
Ook voor de raad doet zich de vraag voor naar de rol. Burgerregie betekent ook dat er beslisruimte bij inwoners komt te liggen. Hoe ver kan dat gaan? Wat betekent dat voor de raad? Het is gewenst dat de raad zich uitspreekt over burgerinvloed. Wil de raad accenten leggen? Tot slot is er ook de vraag naar de betrokkenheid van raadsleden in dit proces, bij de activiteiten die gaan plaatsvinden. Mogelijk kan een werkbijeenkomst door de raad gehouden worden om de gedachten nader te bepalen. Bijvoorbeeld aan de hand van het bespreken van cases of ervaringen van elders in het land.

7. Externe belangstelling
Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken bestaat belangstelling voor burgerinitiatieven van zelfregie en voor gemeenten die een brede omslag willen maken.
Het Oldebroekse proces zoals wij dat willen ingaan, is opgevallen. Klaarblijkelijk zijn er nog erg weinig gemeenten die het daadwerkelijk op deze wijze, in deze breedte, willen inzetten. Vaak betreft het alleen afzonderlijke projecten in gemeenten. Wij zijn in overleg om mee te doen in een onderzoeks- en ondersteuningstraject dat door BZK gefaciliteerd wordt.
Oldebroek, 29 januari 2013.

Burgemeester en wethouders van Oldebroek,
, secretaris drs. B. Brand MCM,
, burgemeester mr. A. Hoogendoorn.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Met elkaar, voor elkaar, typisch Oldebroek

Bericht door Redactie »

Partnerrol nodig voor samenleving en overheid
Bron website CU Oldebroek vrijdag 15 maart 2013 13:42

Het voorzieningenniveau in onze kernen staat onder druk. Daarom is het noodzaak dat samenleving en overheid de handen ineen slaan. Zij moeten elkaar als partners zien en in dat beeld samenwerken. De overheid moet blijvend als doel houden dat geen enkele burger in de knel komt. Burgers moeten vrijheid hebben en kansen om zich te ontplooien. Maar iedere burger heeft ook een verantwoordelijkheid de samenleving te dienen. Samenleving en overheid mogen elkaar daartoe stimuleren. Die gemeenschappelijke cultuuromslag vraagt tijd en een gedifferentieerde aanpak. Want burgers zijn niet gelijk, en wijken of kernen ook niet. De overheid moet nog meer duidelijk maken welke ruimte burgers krijgen en wat ze ermee kunnen.
Aldus de fractie van de ChristenUnie bij de behandeling van het onderwerp Meer samenleving, andere overheid, onder de slogan Oldebroek voor mekaar. Noodzakelijke bezuinigingen dwingen daartoe. Evenals nieuwe taken die de rijksoverheid aan onze gemeente oplegt en ons tegelijk minder geld geeft. Die overheid dwingt ook tot gemeentelijke samenwerking, om niet meer te noemen. Het is om verschillende redenen goed dat er wordt gewerkt aan versterking van onze ambtelijke organisatie. Zo kan de dienstverlening op peil blijven, beleidskracht worden versterkt, en worden omgegaan met de veranderende cultuur.

In 2012 kozen alle fracties unaniem voor een andere koers in de verhouding samenleving – overheid. De fractie van de ChristenUnie deelt de principes en de uitgangspunten van het college. Ze hoopt dat de burgers zich aangesproken voelen. Maar er is meer nodig. Mensen zijn gewend aan bepaalde patronen, en dat verandert niet zomaar. Niet alle burgers zullen zich geroepen voelen in beweging te komen voor de eigen straat of wijk. Niet in elke wijk of kern is er al een soort klankbordgroep georganiseerd. Het blijft nodig daarnaar te blijven streven. En positieve voorbeelden laten zien dat het wel degelijk kan. Zoals de activiteiten van Dorpsbelangen Oosterwolde, of het project Taartpunt Wezep. De fractie bepleit differentiatie in tempo en lokale omstandigheden.

De fractie ziet voor het college huiswerk. Daarbij moet eerst verder worden uitgewerkt wat het werken in de nieuwe verhoudingen concreet gaat betekenen voor burgers, beleid en organisatie. Het moet realistisch en haalbaar zijn, en ambtelijk en financieel bijgebeend kunnen worden. Meer concrete uitwerking ook van wat het voor de samenleving oplevert, en wat we verliezen als het niet gebeurt. De overheid moet niet de samenleving in een eigen ‘mal’ willen drukken: zij moeten samen nagaan wat er mogelijk is, onder welke voorwaarden, hoe risico’s liggen, welke financiële ruimte enz. Niet geforceerd, maar in een groeimodel. Wie dit van de burgers vraagt moet zelf ook een overtuigd signaal geven. Daarom deed de fractie een sterk appel op de raad om in deze belangrijke ontwikkeling één lijn te trekken. Daarmee is de samenleving gediend, maar ook betuur en raad zelf.

In een eerste ronde kwamen er vanuit veel fracties kritische vragen en opmerkingen, maar geen alternatieven. De SGP merkte terecht op dat niets doen geen optie is, maar dat er nog wel wat moet gebeuren. ABO en CDA waren o.a. kritisch op haalbaarheid en het financiële kader. Onze fractie kon goed aansluiten bij het pleidooi van de VVD om lef te tonen en in kansen te denken, en de oproep van de PvdA om voor honderd procent achter de missie te gaan staan. Na verhelderingen van de kant van het college schoven ook ABO en CDA op in de richting van steun geven aan deze nieuwe verhouding. Met de steun van de raad kunnen college en samenleving aan de slag. Wij hebben het college daarbij sterkte gewenst en volgen de praktijk met grote belangstelling.

Ton van Leijen
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Met elkaar, voor elkaar, typisch Oldebroek

Bericht door Redactie »

Ommezwaai met impact; burgers doen meer zelf in Oldebroek
Bron website de Veluweland door Barry Wensink

OLDEBROEK - "We moeten deze uitdaging aangaan, anders komen we onszelf tegen." Burgemeester Adriaan Hoogendoorn sprak de gemeenteraad toe over het punt 'Meer samenleving - andere overheid'. Burgers die gemeentetuintjes gaan schoffelen en speelterreinen onderhouden; in Oldebroek kan het werkelijkheid worden. De politieke partijen twijfelen......lees verder op de website van de Veluweland.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Met elkaar, voor elkaar, typisch Oldebroek

Bericht door Redactie »

ABO: WAAR GAAN WE HEEN?

De dorps- of wijkvertegenwoordigers, hoe ze plaatselijk ook mogen heten of gaan heten, krijgen een bijzondere rol binnen de gemeentelijke organisatie te vervullen.

Vorige week donderdag stond dit onderwerp op de raadsagenda onder de titel “ Meer samenleving - andere overheid.” en onder het motto “Oldebroek voor mekaar” is dit punt uitvoerig besproken.

Ingegeven door de bezuinigingen gaan we in Oldebroek anders werken. Het is de bedoeling dat de leefomgeving zelf beoordeelt wat belangrijk is voor de leefbaarheid, dat ze zelf plannen maken en samen de handen uit de mouwen steken. Dit veranderingsproces is een grote cultuuromslag in denken en doen. Niet alleen voor de samenleving en de gemeente, maar ook voor onze volksvertegenwoordigers in de raad.

Laten we eerlijk zijn, het is ook niet werkbaar voor de gemeente om iedere keer met iedereen in het dorp of de wijk te gaan praten. Een dorps- en wijkraad kan die taak overnemen: Dan creëer je meteen meer draagvlak. Als iedereen zijn steentje bijdraagt en zijn verantwoording neemt, dan kan er veel moois tot stand komen.

Tijdens de raadsvergadering vingen ik een aantal credo’s op, onder andere:
“ loslaten, maar niet weglopen” en “ niet denken in problemen, maar in mogelijkheden”
Het klinkt naar mijn mening allemaal wat abstract, Het had wat concreter in beeld kunnen worden gebracht. Als die duidelijkheid er is, dan kun je het ook beter bespreken met de inwoners van de wijken en dorpen. Het is nu een ontdekkingstocht en niemand weet waar we precies naar toegaan.

Gisteravond is er in het dorpshuis in Wezep een bijeenkomst geweest met de buurtbewoners van de speeltuinen. De gemeente wil de speeltuinen graag overdragen aan de buurtbewoners en aftasten hoe hier vorm aan kan worden gegeven. Aan de reacties te horen, wordt dit een lastige klus. Er wordt ook wel erg veel gevraagd van de buurtbewoners en het schort te vaak aan vertrouwen. In deze cessie is gebrainstormd op voorzieningniveau: in dit geval de speelplekken.

De vraag rijst of dit wel de juiste aanpak is. Of het niet verstandiger is eerst overal dorps- en wijkraden op te richten. Deze moeten er toch komen is het standpunt van de gemeente.
Wij zijn van mening dat deze raden beter kunnen communiceren met de buurt. En ook beter een samenhangend kwaliteitsplan kunnen vaststellen voor hun eigen leefomgeving.
Dergelijke raden zijn beter toegerust om de belangen te behartigen: die kun je optimaal benutten en laten ontplooien.

Waarom dan eerst gesprekken op voorzieningniveau? Deze werkwijze lijkt niet efficiënt.
Bovendien is het frustrerend voor de toekomstige dorps- en wijkraden als veel zaken op voorzieningniveau al zijn geregeld. De vraag is dan of men hierop nog kan terugkomen.

Evert Dickhof (ABO-lid)
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
A. van Leijen
Berichten: 11
Lid geworden op: za jan 08, 2005 14:05

Re: Met elkaar, voor elkaar, typisch Oldebroek

Bericht door A. van Leijen »

De heer Dickhof geeft een goed beeld van de belangrijke maar lastige uitdaging waarvoor het college - gesteund door de raad - staat. De aarzelingen en vragen die hij onder woorden brengt zijn door meerdere fracties, waaronder die van de ChristenUnie, onder woorden gebracht. Het moet inderdaad nog concreter worden, vooraf moeten er meer kaders komen zodat de burgers weten binnen welke ruimte zij met de overheid dingen kunnen uitwerken, er moet door samen de hand aan de ploeg te slaan meer vertrouwen groeien enz. Zijn vraag of dit wel de juiste aanpak is beschouwen wij dan ook als een welkome bijdrage aan een dialoog. Wij stellen er tegenover dat het ideaal van eerst overal contactroepen e.d. in te richten al langere tijd wordt nagestreefd, en gelukkig voorzichtig ook van de grond komt. Daarop wachten zou echter niet alleen tijdverlies betekenen, maar laat ook het middel ongebruikt van ‘werkendeweg ontwikkelen’. Bij de raadsbehandelin g noemden wij het een groeiproces. Dat betekent dat je soms pas in de praktijk ontdekt wat er beter kan, en wat de belangrijkste leermomenten zijn. Ik hoop dat meerderen op deze wijze constructieve bouwstenen aanleveren om het avontuur – wat dat is het soms ook wel een beetje – aan te durven. Op de oude manier kan het niet meer, en een nieuwe aanpak is niet alleen de verantwoordelij kheid van de overheid, want de samenleving is van ons allemaal – zo was de benadering van meerdere fracties. Ton van Leijen
Met vriendelijke groet,
Ton van Leijen
Gebruikersavatar
Barry
Berichten: 349
Lid geworden op: di okt 23, 2007 11:54

Re: Met elkaar, voor elkaar, typisch Oldebroek

Bericht door Barry »

Ik vraag mij af of er in Nederland al een gemeente is waar dit concept wordt toegepast. Misschien dat dhr. van Leijen hierop het antwoord weet?

Daarnaast zal het onmogelijk blijken om alle buurtbewoners te geven wat ze willen, wie beslist er wat er moet komen? de meerderheid? of de coördinator?

En hoe open ik ook probeer te denken over de mogelijkheid om als buurtbewoner de buurt bij te houden. Het is voor mij als full-time werknemer al moeilijk te organiseren om alles op het eigen erf aan kant te houden, waar moet ik de tijd vandaan halen om ook de buurt in te gaan? Want als je als buurt dat moet doen en ik heb nooit tijd, dan wordt je ook met de nek aangekeken.

Mij blijft het gevoel bekruipen dat de gemeente een kille bezuiniging over de rug van de burger wil doorvoeren. en ik vraag me af of er niet meer te halen valt uit het efficiënt indelen van het ambtelijk apparaat en de werkzaamheden.
A. van Leijen
Berichten: 11
Lid geworden op: za jan 08, 2005 14:05

Re: Met elkaar, voor elkaar, typisch Oldebroek

Bericht door A. van Leijen »

Graag reageer ik ook op deze bijdrage aan de discussie. De heer Barry snijdt een aspect aan dat in de raadsvergadering door ons en anderen ook is aangestipt: burgers verschillen, en wijken ook. We hebben daarom gepleit voor een ‘gedifferentieerde’ aanpak. Het moet niet zo zijn dat ‘men’ in de mal van de overheid wordt geperst, en niemand wil dat ook. Maar het moet mogelijk zijn – de praktijk laat dat ook zien - dat er mensen zijn die het zien zitten en de uitdaging aangaan. Het gros van de burgers (ook verenigingsbestuurders, raadsleden etc.) zijn inderdaad fulltime werkers. Toch slagen zij erin in de vrije tijd te bouwen aan de samenleving, door een buurthuis te besturen, in een stichting dorpsbelangen actief te zijn, vrijwilliger bij een sportclub te zijn etc. etc. En als de verhoudingen in een buurt goed zijn zullen mensen het best begrijpen wie er meer of minder beschikbaar is. Bezwaar maak ik tegen de sombere bril waardoor de heer Barry naar het geheel kijkt: dat een bezuiniging aanleiding is hoeft niet ‘als een gevoel te bekruipen’, want het staat in alle stukken over dit onderwerp. En dat gebeurt niet kil: er werd en wordt juist zoveel mogelijk in direct overleg met wie het betreft besproken hoe dat het best kan. Oldebroek is in deze vorm van aanpak inderdaad koploper, maar onderdelen ervan worden her en der toegepast, en vele gemeenten om ons heen hebben ook geconstateerd dat het roer om moet en volgen onze lijn. Inderdaad valt er meer te halen uit een efficiënt ambtelijk apparaat: daarom heft de raad vorig jaar geïnvesteerd in een organisatieverandering die vanaf 2015 jaarlijks een miljoen bespaart. De overheid snijdt dus fors in eigen vlees! Vr.gr. Ton van Leijen
Met vriendelijke groet,
Ton van Leijen
Gebruikersavatar
mrotman
Beheerder
Berichten: 445
Lid geworden op: wo okt 16, 2002 16:18
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Met elkaar, voor elkaar, typisch Oldebroek

Bericht door mrotman »

Het blijft bij mij moeilijk te begrijpen dat een enorme investering in eigen organisatie in 2015 al een besparing op gaat leveren van 1.000.000 euro. "Eerst zien en dan geloven". Toch wil ik mijn steun geven aan deze investering, en ik hoop dat de volledige raad (inclusief oppositie) dat ook blijft doen. De komende gemeenteraadsverkiezingen komen al weer in zicht, en ik hoop dat dit project dan geen verkiezingspunt wordt. (Ik ga ervan uit deze operatie meerdere jaren duurt) En door toekomstige raad afgebroken wordt voordat de voordelen zichtbaar zijn.
Maar het moet mogelijk zijn – de praktijk laat dat ook zien - dat er mensen zijn die het zien zitten en de uitdaging aangaan. Het gros van de burgers (ook verenigingsbestuurders, raadsleden etc.) zijn inderdaad fulltime werkers. Toch slagen zij erin in de vrije tijd te bouwen aan de samenleving, door een buurthuis te besturen, in een stichting dorpsbelangen actief te zijn, vrijwilliger bij een sportclub
Hier gaat het meest mensen die een gezamenlijk specifiek belang hebben.

Voorbeeld 1: Een buurt met jonge gezinnen zal zich gemakkelijk in zetten voor een speelplaats, een gemengde buurt wordt het al moeilijker, niet iedereen heeft belang bij een speelplaats en kan zelfs als last worden ervaren.

Praktijkvoorbeeld 1: De inrichting van het groen aan de Eekhoornlaan heeft de buurt niet echt dichterbij elkaar gebracht. Jarenlang is er strijd gevoerd om het wel of niet kappen van de bomen. Jarenlang is er gezocht naar een oplossing...die is er gekomen. In de wandelgangen heb ik gehoord dat de totale kosten hiervan dichter bij de 1.000.000 liggen dan bij de 500.000.

Praktijkvoorbeeld 2: Persoonlijk probeer ik al jaren meer vrijwilligers te binden aan Oldebroek.net. Dit lukt mij niet. Belangrijkste reden is volgens mij dat het hier niet gaat om een specifiek iets maar om vrijwilliger te zijn voor het 'Algemeen belang'. En dat schijnt voor de meeste mensen niet aantrekkelijk te zijn.
A. van Leijen
Berichten: 11
Lid geworden op: za jan 08, 2005 14:05

Re: Met elkaar, voor elkaar, typisch Oldebroek

Bericht door A. van Leijen »

Dank voor je meedenken Martin. Fijn dat je je steun geeft aan deze investering, want het is echt nodig. Ook ik hoop dat de raad die er volgend jaar zit dit lange termijnbeleid steunt. De kiezers kunnen daarvoor zorgen! Je voorbeelden laten mooi uitkomen wat wij bedoelen met een ‘gedifferentieerde aanpak’. Niet elke wijk is gelijk, en niet iedere burger is hetzelfde (gelukkig maar), dus niet iedereen voelt zich thuis bij elke activiteit. Dat hoeft ook niet. Het voorbeeld van de groenvoorziening laat op een ander manier die verschillen zien. Gelet op de verschillende mening over en waardering van dat groen dor de betreffende burgers is er toch een leefbaar compromis uitgekomen. En bij jouw teleurstelling over het niet vinden van vrijwilligers voor Oldebroek.net moet je maar denken: niet iedereen ziet het zitten om journalistiek / redactioneel / fotografisch werk te doen. Dat is een verdienste van jou en je team, maar we hebben er met z’n allen wel het plezier van. Ik denk toch wat positiever over het zich willen inzetten voor algemeen belang, ook al omdat dat al jaren door mensen gedaan wordt. Het is ook een groeiproces, waar ook ‘trial and error’ bij hoort. Het kan en moet meer uitgebouwd worden, willen we met z’n allen een leefbare samenleving houden. Hartelijke groet, Ton
Met vriendelijke groet,
Ton van Leijen
Gebruikersavatar
Barry
Berichten: 349
Lid geworden op: di okt 23, 2007 11:54

Re: Met elkaar, voor elkaar, typisch Oldebroek

Bericht door Barry »

Geachte heer Van Leijen,

In hoeverre is het draagvlak onder de bevolking onderzocht? Zoals u al aangeeft zijn veel mensen actief als vrijwilliger, maar dit zijn bijna altijd zaken die hun nauw aan het hart liggen (bv verenigingen) Kijk eens naar Het Groentje, die had pas ook Wezepschoon, door de leerlingen van Agnietencollege was er een behoorlijke opkomt, maar andere inwoners waren er bijna niet.

Dit soort berichten zorgen ervoor dat ik sceptisch aankijk tegen het door de gemeente gestelde gemeenschapsgevoel onder haar burgers. We hebben te maken met een samenleving die verkilt en vooral eerst haar eigen straatje wil schoonhouden.

Ik hoop werkelijk dat ik het verkeerd zie, maar als ik hoor dat in Oldebroek waarschijnlijk speelgelegenheid wordt verplaatst vanuit een wijk met overwegend pubberkinderen naar een wijk met veel jonge kinderen, dan vraag ik mij wel af of dit de weg is.

Natuurlijk staat het als een paal boven water dat de gemeente oldebroek ook de broekriem moet aantrekken en de bezuinigingen moeten er komen. Maar er zijn toch wel andere zaken waar evenveel of nog meer voordeel behaald kan worden?

Mijns inziens is de gemeente op deze manier bezig om de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van de dorpskernen te verkleinen en daardoor wordt er een toekomstig probleem gecrëerd, jonge gezinnen vestigen zich liever elders, waar de voorzieningen wel zijn en de gemeente vergrijst met alle gevolgen van dien.

Met name op mijn vraag of het draagvlak is onderzocht zou ik heel graag een antwoord ontvangen.

Bij voorbaat dank.
A. van Leijen
Berichten: 11
Lid geworden op: za jan 08, 2005 14:05

Re: Met elkaar, voor elkaar, typisch Oldebroek

Bericht door A. van Leijen »

Meneer Barry: ietwat verlaat nog een korte reactie. De vragen die u stelt zijn natuurlijk herkenbaar. Maar veel feiten die u noemt staan los van het beleid van de gemeente. Het is altijd al zo geweest dat een minderheid van de bewoners zich inzet voor voorzieningen waarvan anderen die dat niet deden (soms op acceptabele gronden!) plezier kunnen hebben. Maar het is moedgevend dat die honderden vrijwilligers het nog steeds met liefde doen. Als fractie praten wij dus niet een gevoel aan, maar doen wij evenals het college dat doet een appel op de samenleving om met de overheid mee te denken en mee te werken in een lastige tijd. Ik begrijp uw opmerking over de leefbaarheid in wijken (groenvoorzieningen, speelterreintjes e.d.). Maar in plaats van dan maar niets doen kies ik ervoor om samen met de bewoners de uitdaging aan te gaan en in de praktijk aan de hand van ervaringen en dialoog een definitieve aanpak te kiezen. Die aanpak hoeft overigens niet overal dezelfde te zijn. We moeten ervan willen leren, en dat zal naar mijn overtuiging de toekomst ook laten zien. Gisteravond waren alle fracties in Oosterwolde, en daar kon je meemaken hoe de samenleving zich zelf wel degelijk verantwoordelijk voelt voor een andere aanpak. Bemoedigend! Vriendelijke groet.
Met vriendelijke groet,
Ton van Leijen
Gebruikersavatar
Barry
Berichten: 349
Lid geworden op: di okt 23, 2007 11:54

Re: Met elkaar, voor elkaar, typisch Oldebroek

Bericht door Barry »

Geachte heer Van Leijen,

U geeft geen rechtstreeks antwoord of de draagkracht onder de bevolking is onderzocht, dus meen ik de conclusie te mogen trekken dat dit niet gedaan is.

U verwijst naar het gesprek in Oosterwolde. Elders op deze site staat dat er 50 inwoners aanwezig waren. Oosterwolde telt om en nabij de 850 tot 900 inwoners (gezocht op internet) gaan we uit van een gemiddeld gezin van 5 personen dan betekend dit minimaal 170 huishoudens. Dan is een opkomt van 50 inwoners (nog geen 30%) in mijn ogen toch een redelijke opkomst.

Maar zou het niet een idee zijn om een enquete (referendum vind ik zo zwaar) uit te schrijven om draagkracht te pijlen en om de burgers de mogelijkheid te geven om alternatieven aan te dragen.

Zelf denk ik dat er veel te besparen valt op het verhaal energie, gisteravond dacht ik nog, stop de nuon gelden in groene energie (zonnecellen etc.) en druk op die manier structureel het kostenplaatje. Of doe de straatverlichting later aan en 's nachts een paar uur helemaal uit.

Ik ben mij ervan bewust dat ik mij misschien ietswat negatief heb uitgedrukt, maar die negativiteit komt mede voort uit de onduidelijkheid omtrend het geheel. In de directe omgeving van mijn woning is toch geen openbare speelgelegenheid dus dit treft mij niet zo zeer. Het gaat mij erom dat er nu vanuit de media een beetje tunnel visies worden geprojecteerd. Eerst op het zwembad, nu op de speelplaatsen. Dit schept onduidelijkheid, verwarring en daarbij is niemand gebaad.

Waarom zie ik meer heil in een enquête dan in een dorpsgesprek? Er zijn altijd mensen die graag vanuit de massa hun mening willen geven, maar niet op die avond kunnen (werk etc.) door een enquête wordt hen ook de mond gegund.

Ik wens de gemeente en u meneer Van Leijen als vertegenwoordiger van de grootste partij, alle succes en Gods wijsheid toe bij deze moeilijke casus.
A. van Leijen
Berichten: 11
Lid geworden op: za jan 08, 2005 14:05

Re: Met elkaar, voor elkaar, typisch Oldebroek

Bericht door A. van Leijen »

Heer Barry: allereerst dank voor de goede en mooie wens, een opsteker die we best kunnen gebruiken! Uw vraag over draagkracht beantwoordde ik inderdaad niet direct. Dat is heel lastig te enquêteren als je mensen nog niet helemaal concreet kunt maken hoe het gaat omdat je via dialoog tegelijkertijd hun eigen visie en bereidwilligheid aftast. De eerste ervaringen – zie mijn vorige reactie – maken duidelijk dat veel mensen zeker van goede wil zijn, maar dat de gemeente nog meer moet verhelderen wat men zich er precies bij voor kan stellen (voor welke zaken, welke speelruimte, verantwoordelijkheid etc.) en daarnaast wil aftasten in dialoog waar men zelf een grens aangeeft in wat men zelf wil, kan enz. Kortom: een enquête is in deze fase van ontwikkeling lastig. En ik blijf hopen dat mensen die niet komen toch door anderen worden geïnformeerd of andere bronnen raadplegen. Wat Oosterwolde betreft: u bedoelde denk ik Geen redelijke opkomst? Ik heb niet veel wetenschappelijke kennis van representativiteit, maar een deskundige verzekerde mij dat de opkomst niet slecht was. Bij een andere gelegenheid waar het wat spannender was (over het zorglandgoed) kwamen er meer mensen. Uw opmerkingen over energie delen we in die zin dat we als fractie nog niet tevreden zijn over wat er op dit vlak is bereikt (zie ook onze site over bereikte resultaten); dit zijn slepende zaken waarop we wel druk blijven zetten. Ik kan me best voorstellen dat u wel eens een negatief gevoel hebt bij bepaalde ontwikkelingen, soms is dat terecht, en niet alles is maakbaar. Wat uw opmerking over media betreft: het is inderdaad van het grootste belang dat er objectieve en niet-eenzijdige informatie komt, over wat goed gaat en wat nog niet goed gaat. Daarom zijn meerdere bronnen naast elkaar nuttig, en proberen we zelf ook met behoorlijke regelmaat onze kijk op de dingen te geven. (zie www.oldebroek.christenunie.nl). Het zijn jaren met veel taaie dossiers en financiële tegenvallers. Niettemin voelen we ons verantwoordelijk om ook onder deze omstandigheden het roer en de rug recht te houden. Een gedachtenwisseling als deze kan daar zeker aan bijdragen. Als ik onduidelijk was hoor ik het wel!
Met vriendelijke groet,
Ton van Leijen
Plaats reactie