SGP verbaasd over uitlatingen Jan Klein

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9496
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

SGP verbaasd over uitlatingen Jan Klein

Bericht door Redactie »

SGP verbaasd over uitlatingen Jan Klein
Bron website SGP Oldebroek. Datum: 09-04-2013

In Oldebroek worden zaken door een reformatorische meerderheid geblokkeerd en wordt aan de leefstijl van de minderheid geen ruimte geboden. Respect staat in Oldebroek niet ondubbelzinnig vast. Tenminste, als we onze oud-wethouder Jan Klein (PvdA) mogen geloven. De voorbeelden uit het verleden die Klein noemt, hebben te maken met het standpunt van partijen die tegen crematie en vóór zondagsrust zijn. Zij vormen voor de “normale Nederlander” (en dat schijnt voor een socialist Klein een liberaal te zijn) een bedreiging. De liberale Nederlander heeft zijn persoonlijke en maatschappelijke vrijheden en die zijn voor Klein blijkbaar maatgevend. Dat Oldebroek niet doet wat deze Nederlander graag wil is aanleiding tot gerede zorg. En let op: orthodoxe christenen hebben geen onvoldoende respect voor andersdenkenden! Je weet het maar nooit met ze. Logisch dat Hattem het blijkbaar liberale Wezep wil losknippen van het orthodoxe Oldebroek en Oosterwolde. Je zal maar met ze te doen hebben!

Als fractievoorzitter van de Oldebroekse SGP voel ik mij verantwoordelijk voor mijn partij. Ik was ook bij de besluitvormingsgebeurtenissen die Jan Klein noemt in zijn column. En even heel eerlijk: wat valt mij de bejegening van orthodoxe christenen door dhr. Klein tegen! Over respect gesproken. Ik weet niet welk doel Klein nastreeft, maar ook hij weet dat de gewetensbezwaarde ambtenaar, de vrijheid van onderwijs (denk maar aan het plan om het toelatingsbeleid voor scholen te schrappen), de eigenheid van de SGP inzake het vrouwenstandpunt, enz. enz. met name door zijn partij op de helling zijn of worden gezet. Nogmaals: over respect voor de minderheid gesproken. En terwijl zijn partij dit beleid voluit steunt komt Klein nu met een bijna zielig aandoende boodschap, waarin de minderheid zucht onder de christelijke meerderheid. Ik heb een interim-burgemeester uit zijn partij toch op een heel andere manier horen spreken over het christelijk karakter van onze gemeente.

Even rechtzetten: het zwembad is dus op zondag helaas open en kost de burger gewoon extra geld. Dat laat zien dat zelfs met de SGP in het college er geen korte metten worden gemaakt met liefhebberijen van andersdenkenden. Het verhaal t.a.v. niet doorgaan van de open dag van de landmacht op zondag kwam niet uit de politiek, hoe de SGP dat had gewild, maar door het gebrek aan parkeervoorzieningen en de toen verwachte verkeersproblematiek. Het waren dus de burgers van Wezep zelf die niet meewerkten aan deze happening op zondag.

Klein hoort blijkbaar tot die mensen die vinden dat geloof uit de politiek moet. Dat hij Hattem en Heerde gebruikt om zijn eigen frustraties te ventileren, is vreemd. Heerde, volgens Klein zo’n liberale gemeente omschrijft het in het bestuursakkoord van 2010 als volgt: “Partijen eerbiedigen de christelijke grondslagen in de samenleving, met volledig respect voor andere overtuigingen.” Zo’n regel heb ik in de tijd dat Klein in de raad zat nooit in het collegeprogramma gezien. En dat terwijl de PvdA in Heerde in het college meedraait. Hattem spreekt in haar programma over respect voor zondagsrust. Ook daar zit de PvdA in het college.

Het gebruiken van termen als “zwaar-christelijk karakter” getuigt niet van respect. Het gaat over dorpen en haar inwoners die juist in een tijd van burgerparticipatie hun mannetje weten te staan. Dat weet Klein maar al te goed. De gemeente Oldebroek mag blij zijn deze inwoners te hebben. Naar mijn overtuiging is niet het individualisme, liberalisme of socialisme, maar het christelijk gedachtegoed de hoopgevende drager voor een gezonde gemeenschap voor elk mens in elke tijd.

Peter van Duijn
Fractievoorzitter SGP Oldebroek

Aanvulling redactie: http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=2598456
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Jan B. Kaiser
Berichten: 161
Lid geworden op: di jan 26, 2010 17:13

Re: SGP verbaasd over uitlatingen Jan Klein

Bericht door Jan B. Kaiser »

Beste Peter van Duijn,

Het verbaast mij dat je iets tegen het begrip orthodox hebt dat Jan Klein gebruikt. Orthodox betekent in het Grieks uitsluitend "recht in de leer" en dat is de SGP toch. Je kunt het als een ongelovige Jan Klein niet met die leer eens zijn, maar als je de christelijke leer aanhangt dan is er niets mis mee met het feit dat je politiek niet alle kanten op zwabbert. Je kunt Jan Klein wèl voor de voeten werpen dat hij de standpunten van de SGP niet respecteert, maar los daarvan is hij niet verplicht deze standpunten als (oud-)politicus aan te hangen. Dat noemt men diversiteit.
Je had kunnen volstaan met enkele feitelijke correcties op zijn artikel aan te brengen, dan had je bijdrage aan kracht gewonnen. Nu lijkt je tirade net of het artikel van Jan Klein doel heeft getroffen en de SGP diep in het hart heeft getroffen. Houdt de rug recht en luister wat meer naar je ABO collega's in de raad. Die zijn echt niet allemaal de beroerdsten.

Met een vriendelijke groet

Jan B. Kaiser

Plaats reactie