Overname speelterreinen blijft Oldebroek bezig houden

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9631
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Overname speelterreinen blijft Oldebroek bezig houden

Bericht door Redactie »

Vervolgbijeenkomst openbare speelplekken
Bron website gemeente Oldebroek

06-05-2014: De gemeenteraad besloot op 30 januari jl. om toch structureel geld beschikbaar te stellen voor de openbare speelplekken. Maar het budget is niet toereikend voor alle speelplekken.
Hoe nu verder?


Alle contactpersonen zijn uitgenodigd voor een vervolgbijeenkomst op donderdag 8 mei a.s. vanaf 19.30 uur in de raadszaal van het gemeentehuis. Een werkgroep van betrokken omwonenden en de gemeente gaan met hen in gesprek. Niet elke speelplek heeft echter een contactpersoon. Heeft u een direct belang bij de speelplek bij u in de buurt? Of heeft u de uitnodiging gemist? U bent welkom bij het gesprek. Voor vragen of aanmelden kunt u terecht bij speelplekken@oldebroek.nl.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9631
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Overname speelterreinen blijft Oldebroek bezig houden

Bericht door Redactie »

Dagelijks onderhoud speelplekken in handen van inwoners
Bron website gemeente Oldebroek

22-07-2014: In Oldebroek nemen inwoners dit jaar nog het dagelijks beheer van de openbare speelplekken op zich. Er is inmiddels een enthousiaste groep vrijwilligers die zich inzet voor het behoud van hun speelplek.

Met een projectleider van de gemeente vormt een deel van de vrijwilligers een werkgroep die de overgang voorbereidt. Voor het bestuur van de op te richten beheerorganisatie zoekt de gemeente bestuursleden.
Vrijwilligers gezocht

De werkgroep maakte een overzicht van alle speelterreinen in Oldebroek. Per speelterrein zocht de werkgroep vrijwilligers die het beheer op zich willen nemen. Dat is voor bijna alle speelterreinen gelukt. Sommige speelplekken hebben nog geen contactpersoon en/of vrijwilligers in de buurt. Kortgeleden stuurde de gemeente een oproepkaart naar bewoners rondom deze speelplekken. Zo werden toch nog enkele vrijwilligers gevonden. De speelterreinen die onvoldoende vrijwilligers hebben, worden na verloop van tijd verwijderd.
Vereniging of stichting

De gemeente blijft eigenaar van de speelplekken. De gemeenteraad stelde een bedrag van € 90.000,- per jaar beschikbaar voor de kosten van onderhoud, vervanging en keuringen. Vanaf 1 januari moet er een beheerorganisatie (vereniging of stichting) zijn die het budget beheert en de organisatie voor zijn rekening neemt. De beheerorganisatie heeft een bestuur nodig, met een voorzitter, een penningmeester en een secretaris. Zonder beheerorganisatie is het niet mogelijk de speelplekken te behouden.
Doe mee!

Als u dit leest en u wilt meehelpen, vrijwilliger of bestuurslid worden, kunt u zich opgeven bij projectleider Sybold Herder via (0525) 63 20 00 of via speelplekken@oldebroek.nl. Bekijk de lijst met speelterreinen.

Lees ook het verslag van de bijeenkomst van 2 juli
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Barry
Berichten: 346
Lid geworden op: di okt 23, 2007 11:54
Locatie: Wezep

Re: Overname speelterreinen blijft Oldebroek bezig houden

Bericht door Barry »

Ik blijf dit een belachelijke bezuiniging over de rug van de kinderen vinden.

Waarom wordt er niet bezuinigd op H2O, daar wordt elke weer door de Gresbo de groenstroken gemaaid omdat het een park moet zijn. Ik denk dat daar een veel grotere bespaarpost zit.

En wat gebeurt er met de ambtenaren die tot op heden het onderhoud deden? worden die ontslagen?

Ook vraag ik mij af waarvoor we nog de gemeentebelasting betalen, openbare voorzieningen worden niet meer door de gemeente onderhouden, in de winter worden de straten niet gestrooid, subsidies aan verenigingen worden het liefste stop gezet en het groen wordt verwijderd.

Gemeente begin met een interne bezuiniging! In de samenwerking met de WMO problematiek kan worden samengewerkt met de buurgemeenten, waarom dan niet één groot ambtelijk uitvoeringsorgaan voor de Noord Veluwe gemeenten? Bezuinigen door kosten te delen!
Jan B. Kaiser
Berichten: 161
Lid geworden op: di jan 26, 2010 17:13

Re: Overname speelterreinen blijft Oldebroek bezig houden

Bericht door Jan B. Kaiser »

Beste Barry,

Ja, je zorg over het bedrijventerrein H20 is terecht. Dit project is opgestart toen de bomen nog tot in hemel groeiden en er absoluut geen rekening werd gehouden met mogelijke doemscenario’s. Toenmalig wethouders Jan Klein (ruimtelijke ordening) en Gerrit-Jan Veldhoen (financiën) zijn hier voor een groot deel debet aan. Inmiddels is het bedrijventerrein virtueel failliet en alleen een wonder kan de levensvatbaarheid doen herleven. Wat men feitelijk doet is de hete aardappel voor zich uitschuiven en de kop in het zand steken wat de tekorten overigens alleen maar doen toenemen.
Het huidige college ziet dit ook met lede ogen aan, maar kan niets anders dan de huidige status quo accepteren, hetgeen jaarlijks veel geld kost, en vervolgens de gemeenteraad er bij stukjes en beetjes van overtuigen dat verliesneming wellicht de enige uitweg is. De raden van Hattem en Heerde zijn eigenlijk ook al tot deze conclusie gekomen.

Formeel gesproken staat deze problematiek natuurlijk los van de speeltuintjes. De vorige wethouder van financiën, Carlo van Dijk, wilde deze speeltuintjes gewoon opheffen, want het was immers geen kerntaak van de gemeente. Hij kreeg hiervoor niet de steun van ondermeer zijn eigen fractie, vandaar dat er nu het compromis is uitgerold zoals dat in het artikel op Oldebroek.net is verwoord.
Ook dit is voor het nieuwe college een erfenis. Maar speeltuintjes zijn onderdeel van de openbare ruimte en dat aspect heeft de ABO-wethouder, Lydia Groot, in haar portefeuille. En zoals bekend misgunt ABO het speelplezier van de allerjongsten onder ons (de kleuters en peuters) niet. Mocht het bedrag van 90.000 euro in de praktijk onvoldoende blijken te zijn dan kan een zgn. ‘begrotingswijziging’, om maar een vaktechnische term te bezigen, wellicht tot de mogelijkheden behoren. Per slot van rekening gaat het maar om relatief geringe bedragen.

Met een vriendelijke groet

Jan B. Kaiser
Jan B. Kaiser
Berichten: 161
Lid geworden op: di jan 26, 2010 17:13

Re: Overname speelterreinen blijft Oldebroek bezig houden

Bericht door Jan B. Kaiser »

P.S.

Ik was nog vergeten dat de verwaarlozing van het openbare groei onder de aandacht van Lydia Groot is gebracht en de verwachting is dat ook hiervoor een oplossing wordt gevonden.

Tja en wat er met die ambtenaren gaat gebeuren. Dat is nog even koffiedik kijken.

Groeten

Jan B. Kaiser
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9631
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Overname speelterreinen blijft Oldebroek bezig houden

Bericht door Redactie »

Persbericht gemeente Oldebroek, 30 september 2014
Bestuursleden gezocht voor stichting/vereniging Speelplekken

Sinds 2012 loopt het project om het beheer van openbare speelplekken in de gemeente Oldebroek over te dragen aan de inwoners. Een werkgroep met betrokken vrijwilligers heeft hierin al veel werk verzet. De laatste stap is het oprichten van een stichting of vereniging voor de speelplekken. Samen met de gemeente bereidt de werkgroep dit voor. Voor deze stichting/vereniging zijn enthousiaste en betrokken bestuursleden nodig. De leden van de stichting/vereniging dragen zorg voor het dagelijkse beheer van de speelplekken. Hiervoor heeft de raad een bedrag van € 90.000,- per jaar beschikbaar gesteld.


In juli heeft de werkgroep voor de speelplekken de laatste bijeenkomst gehouden. De werkgroep heeft veel werk verzet om de overgang van het dagelijkse beheer van de speelplekken van de gemeente naar de inwoners mogelijk te maken. Voor veel speelplekken zijn contactpersonen en vrijwilligers gevonden, waardoor deze speelplekken kunnen blijven. We zijn nu bij de laatste stap aangekomen, namelijk het oprichten van een stichting/vereniging voor de speelplekken. Wethouder Groot: “Ik heb veel bewondering voor de inwoners die zich actief inzetten voor het behoud van de speelplekken. Samen met hen kunnen we ervoor zorgen dat de speelplekken blijven. Een mooi voorbeeld van Oldebroek voor Mekaar. Het was niet makkelijk, maar het is echt indrukwekkend wat er nu bereikt is. Ik hoop dat ook voor de stichting/vereniging vrijwilligers zich aanmelden”.

Bestuursleden gezocht
De overdracht van de openbare speelplekken gebeurt op een zorgvuldige manier. Daarom wordt er een stichting/vereniging opgericht die per 1 januari 2015 het budget gaat beheren en zorg draagt voor het onderhoud, vervanging en keuring van de speelplekken. Hiervoor wordt nog een voorzitter, secretaris, penningmeester en overige bestuursleden gezocht. Het nieuwe bestuur kan gebruik maken van de contactpersonen van de verschillende speelplekken. Een aantal leden van de werkgroep overweegt om als adviseur of bestuurslid betrokken te blijven. Ze kunnen het echter niet alleen. De werkgroep roept daarom medebewoners op om mee te helpen met het voortbestaan van de speelplekken in de gemeente: zoek in uw kennissenkring naar geschikte kandidaten of meld u zelf aan!

Interesse?
Heeft u interesse in een bestuursfunctie? Of wilt u meer informatie over de bestuursfuncties en functie-inhoud? Laat het ons weten! U kunt een mail sturen naar speelplekken@oldebroek.nl.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie