Betaalt burger teveel OZB in Oldebroek?

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Vragenrubriek OZB

Bericht door Redactie »

Vraagstelling OZB-aanslagen 2005
Mijn aanslag onroerende-zaakbelasting is hoger dan verwacht. Bij een gemiddelde waardestijging van het onroerend goed met 51,5% stijgt de OZB-aanslag met ongeveer 10% ten opzichte van de aanslag 2004, terwijl dat via eerdere berichtgeving 6,5% zou moeten zijn. Hoe zit dat?

Antwoord
Deze vraag is door verschillende burgers gesteld. De CDA-fractie heeft in de raadsvergadering van 15 maart deze vraag aan het college van B&W voorgelegd. Het college heeft daarop geantwoord, zoals afgesproken, in de eerstvolgende vergadering van de raadscomissie Middelen op 27 april. Hieronder volgt het antwoord:
De basis voor de vaststelling van de OZB-opbrengsten en het OZB-tarief ligt in het raadsbesluit van 24 juni 2003, waarin voor de periode 2003 – 2006 de kaders zijn vastgesteld. Daarin is bepaald dat jaarlijks de OZB-opbrengst voor de gemeente bij een gelijkblijvend aantal woningen en niet-woningen met 5% stijgt. Het gaat dus niet om een stijging van de tarieven met 5%, maar om een stijging van de opbrengst uit de OZB voor de gemeente.
Voor de berekening van de OZB-tarieven is de OZB-opbrengst leidend zoals die in de begroting staat opgenomen. Dat betekent dat een aantal factoren die de opbrengst verlagen ook onderdeel worden van het nieuwe tarief. Eén van die posten is de wijziging in de uitkering die de gemeente ontvangt van het rijk. Doordat de waardestijging in de gemeente Oldebroek afwijkt van het landelijk gemiddelde wordt de uitkering van het rijk nadelig beïnvloed. De gemeenteraad heeft besloten in 2005 de verlaging van de uitkering van het rijk als gevolg van de waardestijging mee te nemen in de tarieven voor de onroerende zaakbelastingen. Voor het realiseren van dezelfde opbrengst betekent dit een doorvertaling in het OZB tarief van 1,5% bovenop de 5% waarover de gemeenteraad als een besluit heeft genomen. Naast deze twee factoren posten zijn er nog een aantal factoren bijvoorbeeld vrijstelllingen, afrondingsverschillen en aanpassingen door bezwaren. Deze factoren zijn ook in de berekening van de nieuwe tarieven meegenomen. Dit is in overeenstemming met de rekenmethode zoals die de gemeenten is aangereikt door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De verrekening van deze factoren in de opbrengst leidt tot een extra toename van de OZB-tarieven.
Samenvattend: Bij de behandeling van het nieuwe tarief voor de OZB heffing 2005 is in de gemeenteraad alleen gesproken over de eerste twee factoren. De andere factoren waren op dat moment niet bij het college van burgemeester en wethouders bekend. Daardoor is er een onterecht beeld ontstaan dat de tarieven OZB met 6,5% zouden stijgen bij een gemiddelde stijging van het onroerend goed met 51,5%. Hierdoor is ook deze verwachting bij de burgers ontstaan. In werkelijkheid, met in achtneming van alle factoren die betrokken moeten worden bij de vaststelling van het tarief, is de werkelijke stijging ongeveer 10%. In de communicatie is dit niet goed doorgekomen en dat betreurt het college in hoge mate.
Tijdens de behandeling in de gemeenteraad bij dit onderwerp is afgesproken dat als de werkelijke opbrengst in 2005 hoger is dan de opbrengst zoals die in de begroting staat, zal de gemeente het verschil in 2006 aan de burger teruggeven door daarmee bij de vaststelling van de OZB-tarieven 2006 rekening te houden.

Bron: gemeente Oldebroek.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie