ABO: Wat is duurzaamheid?

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9548
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

ABO: Wat is duurzaamheid?

Bericht door Redactie »

ABO: Wat is duurzaamheid?

Op de vraag wat duurzaam is, heeft iedereen zo een eigen mening. Maar het heeft bijna altijd te maken met maatschappelijk verantwoord handelen.
Duurzaamheid kent heel veel aspecten. Wij willen enkele facetten van duurzaamheid onder uw aandacht brengen die ook zichtbaar en/of tastbaar zijn. De gemeente kan dat niet alleen, ook de burgers moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen.

Afval
In ons verkiezingsprogramma hebben wij er altijd voor gepleit om gratis grof afval te kunnen storten. Dat hiervoor een acceptatiebeleid moet worden ontwikkeld om misbruik te voorkomen, lijkt ons logisch. In de raadsvergadering van 13 november heeft het college toegezegd dit te gaan onderzoeken. U wordt hierover dus nog nader geïnformeerd.

Met deze regeling kan worden voorkomen dat het grof afval beetje bij beetje in de grijze container verdwijnt of ergens illegaal wordt gedumpt. Met uw medewerking kan dit een aanzienlijke kostenbesparing opleveren. Ook kan door slim inzamelen van de aangeboden materialen een betere bronscheiding plaatsvinden met het oog op een recycling van het afval. Al met al een mooie kans om milieuwinst te realiseren.

Groen
Een ander aspect van duurzaamheid is een gezonde en groene leefomgeving, waarbij een hoge prioriteit wordt gesteld aan het behoud van het groen. Op dit punt kan de gemeente veel ambitieuzer zijn. Zo kan bijvoorbeeld door een ander bermbeheer een bloemrijke vegetatie worden ontwikkeld in de langste tuin van Nederland.

Klimaatverandering
Wij constateren dat hernieuwbare energie meer kost dan het oplevert en dat de doelstellingen niet eens haalbaar zijn. Waarschijnlijk zijn energiebesparende maatregelen beter voor het klimaatprobleem. Dat is ook goed voor uw portemonnee. Met het isoleren van woonhuizen en het aanbrengen van led verlichting kunnen haalbare en duurzame stappen worden gezet in de oplossing van het klimaatprobleem. In deze gemeente is het binnenkort mogelijk voor huiseigenaren, om tegen een lage rente, een duurzaamheidslening af te sluiten. Het geld kan worden gebruikt voor dak-, vloer- en raamisolatie. Maar ook voor zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen.

Draagvlak
In het creëren van draagvlak voor duurzame voorzieningen kunnen gemeenten een stimulerende en regisserende rol vervullen. Voor het slagen van een initiatief is draagvlak nodig. Dat ontstaat niet vanzelf. Niet van boven opleggen maar samen met de bevolking zoeken naar mogelijkheden. ABO wil daar graag bij helpen.

Fractie ABO
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Plaats reactie