Oprichting Stichting SchuldHulpMaatje in Oldebroek

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9543
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Oprichting Stichting SchuldHulpMaatje in Oldebroek

Bericht door Redactie »

Oprichting Stichting SchuldHulpMaatje in Oldebroek

Afbeelding
Foto boven: Johan van der Kruk (projectleider & coördinator), Theo Koele (voorzitter), Notaris Berto Kremer, Joke Snoek (penningmeester) en Ton van der Poel (secretaris).

Binnen een half jaar tijd is het de werkgroep SchuldHulpMaatje van het Diaconaal Platform Gemeente(n) Oldebroek gelukt om de werkgroep om te zetten in een formele stichting.
Dit heeft plaats gevonden op donderdag 11 december 2014 bij notaris Kremer.
Hierdoor kan nu aansluiting bij de landelijke vereniging SchuldHulpMaatje plaatsvinden.
Twaalf Kerkgenootschappen uit de gemeente Oldebroek zijn er inmiddels die dit initiatief actief gaan ondersteunen. Dank is er aan Notaris Kremer voor zijn bereidwilligheid om de werkgroep te ondersteunen met de opmaak en het uiteindelijk passeren van de akte.
Een “SchuldHulpMaatje” zal, als vrijwilliger, minimaal één dagdeel per week zich ter beschikking stellen om ondersteuning te gaan verlenen. Deze hulp zal zich richten op: preventie, hulp bij schulden en nazorg.

Uit oogpunt van te verwachte beschikbare gelden, zal gestart worden met eerst vier “maatjes” op te leiden voor het certificaat SchuldHulpMaatje dat voldoet aan de certificering NEN8048.
Zodra meer sponsorgelden binnenkomen, zal uitbreiding van het aantal opgeleide en daarmee gecertificeerde “maatjes” gerealiseerd kunnen gaan worden.
De gemeente Oldebroek heeft zich zeer positief uitgelaten over dit initiatief en de gesprekken over ondersteuning en samenwerking voor met name preventie zijn inmiddels gestart.

Enkele cijfers zijn:
  • 2,3% van de huishoudens in de gemeente Oldebroek krijgen hun huishoudboekje definitief niet meer zelfstandig op orde;
  • Uit monitoring van achterstanden bij incasso's is gebleken dat de gemeente Oldebroek is gestegen in het 3e kwartaal van 2014 naar de 287e plaats van de 404 gemeenten in Nederland. Dat is een aantal plaatsen hoger dan het kwartaal daarvoor;
  • problematische incasso's (vanaf schaal 6 op de index van 1 – 9) is op bijna 10% van de huishoudens in de gemeente Oldebroek van toepassing. In de kern Wezep is dit zelfs bijna 12,5%;
  • De verwachting is dat dit nog verder zal oplopen richting het landelijke gemiddelde van 1 op de 6 huishoudens;
  • Het gevolg is dat meer inwoners uit de gemeente Oldebroek afstevenen om in de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) terecht te komen.
De planning is dat SchuldHulpMaatje Oldebroek in maart 2015 operationeel kan zijn.
Wilt u meer informatie over SchuldHulpMaatje? Kijk op http://www.schuldhulpmaatje.nl
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Plaats reactie