Verslag van een raadsvergadering door Jan B. Kaiser

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9597
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Verslag van een raadsvergadering door Jan B. Kaiser

Bericht door Redactie »

Verslag van een raadsvergadering

Afgelopen donderdag was er weer een raadsvergadering, nadat die van februari bij gebrek aan bespreekpunten, niet was doorgegaan. Na een hoopvol begin (er was gebak omdat de burgemeester 40 jaar ambtenaar was) dacht ik om tien uur ’s avonds al weer thuis te zijn. Er waren immers maar vier bespreekpunten op de agenda: opknappen van het winkelcentrum Meidoornplein in Wezep, akkoord gaan met een collegevoorstel om de grondprijs van een bouwkavel in Hattemerbroek ten behoeve van een particulier initiatief af te waarderen, meningsvorming over de samenwerking met andere omliggende gemeenten en tot slot het in stand houden van de afvalbakken voor hondenuitwerpselen in afwijking met een eerder ingenomen raadsbesluit om het hondenbeleid af te schaffen. Al deze onderwerpen waren reeds in commissieverband besproken.

Niets was helaas minder waar. De eerste twee onderwerpen passeerden in ijltempo de revue. Voor het opknappen van het winkelcentrum, nadat het megalomane plan van het vorige college om een parkeergarage en woningen te bouwen op het huidige plein en de bibliotheek, apotheek en oude postkantoor gesloopt zouden moeten worden voor een nieuw parkeerterrein, in de prullenmand was verdwenen, was men eensgezind voor. De complimenten rolden over de tafel en wethouder Westerbroek benadrukte nogmaals dat de opgestelde regels niet als een keurslijf uitgelegd moesten worden. Het afvalwaterketenplan (een woord uit scrabble volgens de burgemeester) en financiering door het waterschap kwam nog ter sprake, maar daar begreep ik niet veel van.
Ook in het collegevoorstel om de grondprijs te verlagen (conform de wet vraag en aanbod) naar 135 euro de vierkante meter voor het particulier woningbouw project) kon men zich, met uitzondering van de VVD, in vinden. Zo kan een al vijftig jaar braakliggend terrein aan de Merelstraat (ervaringsfeit van de fractievoorzitter van ABO, André Boer) eindelijk van woningen voorzien worden.

Toen was het ongeveer negen uur en lag men op schema. Vervolgens brak de beer los en werd er eindeloos geredekaveld over met wie men de gemeentelijke samenwerking moest intensiveren/continueren: Hattem, Heerde, Elburg, Nunspeet, Epe, Zwolle en zelfs Amsterdam kwam nog ter sprake. En of men wel of niet op een fusie moest aansturen. Voor wat dit laatste betreft was al snel duidelijk dat geen van de omliggende gemeente bereid was haar zelfstandigheid op te geven. Het betrof een meningsvormend onderwerp, waarvoor geen besluitvorming nodig was. Al gauw ontspoorde de discussie en spitste zich toe op de fractievoorzitter van het CDA (Harold Zoet), die “oppositie” meende te moeten voeren (zoals hij dat na afloop aan mij berichtte), maar feitelijk een vorm van vliegen afvangen introduceerde, accentuerend alsof de collegepartijen van standpunt waren veranderd door Hattem en Heerde te laten vallen en nu te kijken naar de gemeenten die aan de andere kant van Oldebroek liggen. Dit ging hier en daar gepaard met een schimpscheut. De woordvoerder van ABO (Wiegert Zoer) gaf terecht geen sjoege. De fractievoorzitters van de SGP en de CU (resp. Eric Doornewaard en Wim Boer) lieten zich wel verleiden en namen de handschoen op hetgeen tot een tijdrovende pingpong discussie leidde (woorden van de burgemeester, Adriaan voor intimi), met veel interrupties. Dit sleepte zich ruim twee uur voort (tot half twaalf). Inmiddels waren er twee, min of meer gelijkluidende moties ingediend (met de strekking dat men openstond voor samenwerking met wie dan ook, de ene met het accent op Hattem en Heerde, de andere met het accent op Elburg). Beide waren overigens overbodig.

Het ging immers over meningsvorming (“richtinggevende uitspraken”) en niet over besluitvorming. De burgemeester stelde echter toch prijs op een steuntje in de rug (waarom?). Het CDA trok de motie van de oppositie (tot verbazing van Henk Kemp van de VVD) toch maar weer in, waardoor de open deur van de motie van de coalitie conform de verwachtingen alsnog geopend werd.
Het laatste agendapunt, het handhaven van de “poepbakken” werd vervolgens, om volstrekt begrijpelijke redenen, aangenomen. Uniek was dat voor het eerst tijdens de vergadering een consumptie in de vorm van een worstje met een bakje pindasaus voor alle aanwezigen rondgedeeld werd. Dit leidde tot de min of meer te verwachten hilarische opmerkingen. De avond werd afgesloten met het gebruikelijke kopje soep in de kantine. Het was, letterlijk en figuurlijk gesproken een “hondse bedoening”, dit gezien het laatste onderwerp en de lange zit. Om middernacht was ik weer thuis.

Jan B. Kaiser

P.S. Hoewel dit niet tijdens de vergadering naar voren is gekomen, is het toch vermeldenswaardig dat het tarief van de hondenbelasting dit jaar met circa 20 procent verlaagd is, in de verwachting dat deze op korte termijn volledig afgeschaft zal gaan worden.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie