Pressarioheffing

Plaats reactie
Jan Roelofs
Berichten: 2
Lid geworden op: ma nov 14, 2016 21:47

Pressarioheffing

Bericht door Jan Roelofs » za dec 16, 2017 11:33

Uit de krant (telegraaf 16-12-2017):
5 gemeenten uit Nederland gaan deze 150,- bij hun inwoners neerleggen. (Ook Oldebroek)

KLANTEN DRAAIEN OP VOOR PRECARIOHEFFING
Waternota hoger
Van een onzer verslaggevers

Bijna 90.000 inwoners van zeven gemeenten krijgen in 2018 een fors hogere drinkwaterrekening. Hun gemeenten voeren alsnog de precarioheffing in, een lokale belasting die via de rekening bij de inwoners terechtkomt, meldt drinkwaterbedrijf Vitens.

Waterbedrijfenkoepel Vewin vindt dat gemeenten een eerste levensbehoefte als water niet zouden moeten belasten. Foto Rias Immink
Het gaat om de gemeenten Achtkarspelen, De Ronde Venen, Hattem, Lingewaard, Oldebroek, Rhenen en Tytsjerksteradiel die met terugwerkende kracht precario heffen over 2016. Afhankelijk van de gemeente gaan mensen volgend jaar en in 2019 jaarlijks tussen de 60 en 105 euro meer betalen.

De precario op nutsleidingen is sinds 1 juli afgeschaft, maar er is een overgangsregeling van vijf jaar. Gemeenten die in 2016 al een tarief voor precario op nutsleidingen hadden, mogen die nog tot 2022 blijven heffen.

De koepel van waterbedrijven Vewin kan niet direct aangeven of in nog meer gemeenten de precarioheffing met terugwerkende kracht wordt ingevoerd. Enkele tientallen gemeenten hadden volgens Vewin een verordening en een tarief vastgesteld voordat de heffing werd afgeschaft, maar brachten de precario niet in rekening. Nu blijkt dat een aantal dit toch doet. „Ondanks een oproep van de minister van Binnenlandse Zaken zo spoedig mogelijk te stoppen met het heffen van de belasting”, aldus een woordvoerder van Vewin.

Vewin vindt dat gemeenten hun inkomsten niet moeten aanvullen via het belasten van een eerste levensbehoefte als drinkwater. Ook vindt de vereniging dat in de overgangsperiode sprake moet zijn van daadwerkelijke afbouw van de precario.

Sjaak
Berichten: 13
Lid geworden op: do sep 14, 2006 20:40

Re: Pressarioheffing

Bericht door Sjaak » di dec 19, 2017 16:29

Ik krijg net de brief van Vitens :( :( :( :(
79,- verhoging met de uitleg erbij dat dit door de gemeente Oldebroek is veroorzaakt.

Ben bang dat nu alle rekeningen van de stroom en gas ook met dit bedrag omhoog gaan :(

Heb nog nooit zo'n roversbende meegemaakt.

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9393
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Pressarioheffing

Bericht door Redactie » wo dec 20, 2017 14:26

SGP: ‘Doorberekende precarioheffing Vitens moet volledig worden gecompenseerd’
Bron Locourant woensdag 20 december 2017 09:07

De SGP heeft in mei 2016 toen duidelijk werd dat er precariobelasting opgelegd zou worden aan Vitens aangedrongen op compensatie als Vitens de belasting zou doorberekenen aan inwoners van de gemeente Oldebroek. Het college heeft toen toegezegd dit te doen. Wel heeft de SGP destijds de vraag gesteld of de compensatie volledig voor elk huishouden gebeurt en op welke wijze. Dit was toen nog onduidelijk. In de begroting van 2017 stond dat alleen 2018 gecompenseerd zou worden. Tijdens de begrotingsbehandeling heeft de SGP door middel van een motie erop aangedrongen dat ook 2017 gecompenseerd zou worden als Vitens de heffing voor dat jaar ook doorbelast aan de inwoners. Het college kwam met de toezegging dat mocht Vitens al in 2017 doorberekenen, dit in 2018 kan worden meegenomen in de compensatie. Vanwege deze toezegging heeft de SGP de motie destijds ingetrokken.

De SGP-fractie blijft van mening dat de doorberekende precarioheffing door Vitens volledig gecompenseerd moet worden. Om onze woorden uit de raad van mei 2016 te herhalen: ´Voor de SGP mag het heffen van precario bij Vitens in geen geval zorgen voor een verhoging van de lasten´.

Naar aanleiding van de brief van Vitens betreffende de doorbelasting van de precario heffing aan de inwoners van de gemeente Oldebroek heeft de SGP-fractie de volgende vragen gesteld aan het college.
  1. Wanneer wist het college dat Vitens de precarioheffing zou doorberekenen aan de inwoners?
  2. Over welke jaren heeft de gemeente Oldebroek een aanslag opgelegd aan Vitens en wat is de totale opbrengst daarvan?
  3. Er is een toezegging van de wethouder, gedaan in de raadsvergadering van 10 november 2016, dat de precariobelasting die Vitens zal doorbelasten aan inwoners gecompenseerd wordt. Hoe en wanneer wordt deze toezegging nagekomen?
  4. Wordt elk huishouden volledig gecompenseerd?
  5. Wat zijn de totale kosten van de compensatie van de aanslag die is opgelegd aan Vitens?
  6. Is het bedrag wat gereserveerd is voldoende?
  7. In de brief van Vitens wordt doorverwezen naar de website van de gemeente Oldebroek voor informatie. Is dit afgestemd met de gemeente?
Namens de SGP-fractie.

Erik Doornwaard
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9393
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Pressarioheffing

Bericht door Redactie » wo dec 20, 2017 14:54

Ingezonden bericht:

Goedendag

Precario belasting over leidingen en kabels.
De gemeente denkt ondanks de afschaffing van de precario belasting over leiding en kabels nog even in de overgangsregeling wat gelden te kunnen innen van de nutsbedrijven die deze weer in rekening gaan brengen bij de klanten .
Waarom eigenlijk ,geld tekort door dat men zich zelf niet aan de regels houdt en dus kampt met tekorten .
Vreemd genoeg is er nooit precario belasting geheven over kabels en leidingen ,echter nu deze is afgeschaft en via overgangsregeling nog wat te halen valt ,maakt men hier graag gebruik van .
Schande , binnenkort komt men kijken of je je auto parkeert op gemeente grond
Kassa

Ik hoop dat oldebroek.net dit onderwerp nader kan bekijken en onder de aandacht van de bewoners kan brengen,

Met vr gr A.Rotman
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Plaats reactie