Handhaving permanente bewoning op vakantiepark Bospark IJsselheide

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9046
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Handhaving permanente bewoning op vakantiepark Bospark IJsselheide

Bericht door Redactie » wo jun 27, 2018 15:15

Persbericht gemeente Oldebroek, 27 juni 2018

Gemeente Oldebroek gaat binnenkort handhaven op permanente bewoning op vakantiepark Bospark IJsselheide. Uit diverse controles blijkt dat ongeveer de helft van de recreatiewoningen op het park permanent wordt bewoond. Permanente bewoning van recreatiewoningen is niet toegestaan.

Toeristisch en recreatief aantrekkelijke Veluwe

Met het handhaven op permanente bewoning van de recreatiewoningen werken we mee aan een kwalitatief goed aanbod van vakantieparken op de Veluwe. Met tien andere Veluwse gemeenten hebben we hier afspraken over met het project Vitale Vakantieparken. Permanente bewoning op een vakantiepark is niet toegestaan omdat de parken bedoeld zijn voor recreatieve doeleinden.

Gelegenheid om alternatieve woonruimte te vinden
De eigenaar van het park krijgt eerst de gelegenheid om bewoners en eigenaren van de recreatiewoningen aan te schrijven. Bewoners krijgen drie maanden de tijd om alternatieve woonruimte te vinden. Na deze drie maanden start de gemeente met aanschrijven en handhaven. “We zijn voortdurend in overleg met de parkeigenaar. Daarbij waarderen we zijn constructieve houding. Gezamenlijk hebben we het doel om het recreatieve gebruik van het park weer volledig te herstellen.”, aldus burgemeester Adriaan Hoogendoorn.

Maatwerk bij sociale problematiek

In de aanpak maakt de gemeente onderscheid tussen gevallen waar geen sprake is van sociale problematiek en waar wél sprake is van sociale problematiek. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: “Iedere inwoner van onze gemeente heeft recht op passende woonruimte. Voor inwoners van een recreatiewoning waarbij sprake is van sociale problematiek werken we met maatwerk aan een oplossing”.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9046
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Handhaving permanente bewoning op vakantiepark Bospark IJsselheide

Bericht door Redactie » di okt 30, 2018 8:44

Veluwse gemeenten en provincie investeren in revitalisering van vakantieparken
Bron Locourant 29 oktober 2018

OLDEBROEK - Al bijna vijf jaar werken Veluwse gemeenten en de provincie Gelderland samen met ondernemers en andere partijen aan een kwalitatief goed aanbod van vakantieparken op de Veluwe. Om deze aanpak te versterken gaan de tien gemeenten en de provincie Gelderland de Ontwikkelingsmaatschappij Vitale Vakantieparken BV oprichten.De Ontwikkelingsmaatschappij kan ondernemers, eigenaren en gemeenten ondersteunen bij het verbeteren van de parken. Op maandag 29 oktober is het samenwerkingscontract ondertekend.

Er zijn momenteel circa 475 vakantieparken op het grondgebied van de deelnemende gemeenten Apeldoorn, Barneveld, Ede, Elburg, Epe, Ermelo Harderwijk, Heerde, Oldebroek en Putten. Hieronder ook verouderde vakantieparken waar sprake is van niet-recreatief gebruik. Recreatieondernemers worden gestimuleerd om te vernieuwen. De gemeenten ontwikkelen nieuw beleid om deze vernieuwing te ondersteunen. Het blijkt echter voor ondernemers, eigenaren en VvE’s niet altijd eenvoudig om zelfstandig tot vernieuwing te komen, op sommige plekken op de Veluwe zit de situatie vast. Dit komt door ingewikkelde eigendomssituaties en pacht- en huurrelaties, of het park ligt in een natuurgebied met geringe uitbreidingsmogelijkheden, of het gaat om een kleinschalig park waar duurzame recreatieve exploitatie moeilijk is of financiers die geen geld in de sector willen steken.

Nieuwe vorm van ondersteuning
In dit soort gevallen zou de Ontwikkelingsmaatschappij een rol kunnen spelen om de markt in beweging te krijgen of ongewenste ontwikkelingen te voorkomen. ‘Vier jaar lang is er door een groot aantal mensen achter de schermen heel veel werk verzet om tot dit moment te komen. Nu hebben we een mooi instrument erbij voor ondersteuning. Het is een goed voorbeeld van samenwerking tussen gemeenten en provincie. Wij zijn er heel blij mee,’ geeft wethouder Wolbert Meijer van gemeente Heerde en portefeuillehouder in de stuurgroep Vitale Vakantieparken, aan.

Ontwikkelbedrijf en fonds
De Ontwikkelingsmaatschappij bestaat uit een ontwikkelbedrijf en een fonds. Het ontwikkelbedrijf kan verpauperde vakantieparken, huisjes of rechten opkopen en in samenspraak met de gemeente en de grond bijvoorbeeld teruggeven aan de natuur, de grond verkopen aan een recreatieondernemer die met goede plannen kansen ziet om er weer een vitaal park van te maken of er een tijdelijke andere bestemming aan geven.

Het fonds is er voor medefinanciering van projecten, als een soort maatschappelijke bank voor ondernemers met nieuwe initiatieven om hun park aantrekkelijker te maken.

De Ontwikkelingsmaatschappij zal alleen betrokken zijn bij projecten waar lokale ontwikkelingen vast lopen. Er is altijd sprake van cofinanciering door gemeenten of parkeigenaren.

In oprichting
De werving voor leden van de Raad van Commissarissen en directie loopt op dit moment. Naar verwachting de zal de onderneming begin 2018 daadwerkelijk starten.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Plaats reactie