Gaat Oldebroek voor Diftar afvalinzameling?

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Gaat Oldebroek voor Diftar afvalinzameling?

Bericht door Redactie »

Ingeborg Plasmans wil haar plastic apart kunnen inleveren als Elburg diftar invoert: ‘Nu is het een wassen neus’
Bron De Stentor 23 september 2020

Elburg en Oldebroek voeren met ingang van het nieuwe jaar diftar in: de inwoners gaan betalen voor elke keer dat ze hun container aan de weg zetten. Maar plastic apart inzamelen of inleveren is er (nog) niet bij. ,,Niet eerlijk’’, vindt Ingeborg Plasmans uit ’t Harde. Ze wil dat de invoering van diftar uitgesteld wordt en is een petitie begonnen...........

Zelf zal ze haar pmd-afval nog wel naar de milieustraat willen brengen. ,,Maar wat als je verder weg woont, of ouder bent en geen auto hebt? Mensen gaan echt niet op het fietsje met een paar plastic tassen naar de milieustraat in Elburg.’’...................

lees verder op de Stentor.
Voor zover bekend bij de redactie komt er één milieustraat voor Nunspeet, Elburg en Oldebroek. Dus woon je in Hattemerbroek dan mag je na scheiding je afval wat in aanmerking komt voor de milieustraat in Elburg inleveren.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Barry
Berichten: 346
Lid geworden op: di okt 23, 2007 11:54
Locatie: Wezep

Re: Gaat Oldebroek voor Diftar afvalinzameling?

Bericht door Barry »

Hoe gaat de gemeente het oplossen als mijn container door toedoen van een ander niet wordt opgehaald?

Afgelopen maandag een bom volle container aan de weg gezet, heeft iemand er een volle zak bij opgelegd zodat de klep open staat. In dat geval dreigen ze m niet te legen, maar ik kan daar ook niets aan doen.

Met de diftar zal dat steeds vaker voorkomen.
djboven
Berichten: 1
Lid geworden op: wo sep 23, 2020 14:17

Re: Gaat Oldebroek voor Diftar afvalinzameling?

Bericht door djboven »

het is sowieso niet eerlijk om onder het mom van een ander systeem de kosten voor afval omhoog te brengen. het is namelijk zo dat je straks voor 26 ledigingen per jaar meer gaat betalen. als je een keer over wil slaan moet je vier weken wachten op de volgende keer. de meeste gezinnen kunnen niet vier weken afval opsparen in één container, dus moet je wel 26 keer per jaar laten ledigen en ben je dus duurder uit.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Gaat Oldebroek voor Diftar afvalinzameling?

Bericht door Redactie »

Visie ChristenUnie op Afvalbeleid
Bron website CU Oldebroek 04 november 2020 14:43

Met ingang van 1 januari 2021 wordt in Oldebroek het systeem van betalen voor afval gewijzigd. We produceren met elkaar veel te veel afval en dat moet omlaag. De kosten voor de afvalinzameling stijgen de laatste jaren enorm vooral doordat er een flinke belasting wordt geheven op te veel en niet gescheiden afval. We gaan over op diftar. Diftar betekent dat er bij de afvalinzameling niet door iedereen een vast bedrag betaald wordt, maar dat er naast een vast bedrag ook een bedrag is per keer dat de grijze container aan de weg gezet wordt. Als je de container minder vaak aanbiedt betaal je dus minder. Een stimulans voor iedereen om zo min mogelijk afval te produceren. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.

Afgelopen commissievergadering is het doelgroepenbeleid bij de invoering van diftar besproken. Bij het doelgroepenbeleid wordt vastgesteld of er voor bijzondere doelgroepen speciale afspraken worden gemaakt met betrekking tot de invoer van diftar. Er is gekeken naar:
  • De minima
  • Grote gezinnen
  • Mensen met een medische indicatie.
Het voorstel van het college is dat inwoners met een inkomen rond het wettelijke sociaal minimum kwijtschelding van het vastrecht en de kwijtschelding van 20 aanbiedingen kunnen aanvragen. Inwoners met een medische indicatie kunnen gratis een extra grijze container aanvragen. Deze is speciaal en alleen voor het medische afval. Voor grote gezinnen is er gekozen om geen extra compensatie in te voeren, omdat alle gezinnen hun afval moeten scheiden en ook grote gezinnen kunnen profiteren als zij minder afval produceren.

De fractie van de ChristenUnie steunt het voorstel van het college. We vinden het belangrijk dat Inwoners met een inkomen rond het wettelijke sociaal minimum op hetzelfde niveau gecompenseerd worden als wat nu het geval is maar dat ook zij een prikkel krijgen om het afval beter te scheiden. Voor mensen met een medische indicatie, met mogelijk veel afval van bijvoorbeeld incontinentiemateriaal, vinden we het belangrijk dat zij niet extra belast worden voor het ongewenste afval. We denken wel dat het belangrijk is om erop toe te zien dat de extra container die door mensen met een medische indicatie kan worden aangevraagd niet gebruikt wordt voor ander afval.

Daarnaast hebben we het college op geroepen te blijven communiceren over de invoering van diftar. Er zijn veel vragen over van inwoners, met name over het inzamelen van plastic. Voor meer informatie kunt u ook kijken op https://www.oldebroek.nl/Onderwerpen/Afval/Diftar
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Gaat Oldebroek voor Diftar afvalinzameling?

Bericht door Redactie »

Inwoners krijgen zelf invloed op hun afvalrekening
Bron persbericht gemeente Oldebroek

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om de tarieven voor de afvalstoffenheffing 2021 vast te stellen. Op 12 december 2019 besloot de gemeenteraad om per 1 januari 2021 diftar in te voeren. De tariefstructuur en manier van afrekenen verandert hierdoor voor inwoners. Vanaf 2021 hebben inwoners zélf invloed op de hoogte van hun afvalrekening. De gemeenteraad beslist op 17 december 2020 over de verordening afvalstoffenheffing.

Hoe minder restafval, hoe beter voor het milieu en de portemonnee
“Met diftar geven we inwoners de kans om de rekening zo laag mogelijk te houden. En we willen inwoners natuurlijk ook stimuleren om zo min mogelijk restafval te produceren voor een prettige en duurzamere leefomgeving. Niet alleen voor onszelf, maar ook juist voor volgende generaties. In Oldebroek hebben we nog behoorlijk veel restafval, dat moet echt minder. Een tariefprikkel kan inwoners helpen hun afval beter te scheiden én restafval te verminderen”, aldus wethouder Bob Bergkamp.

Van 224 naar 100 kg restafval

De landelijke Van Afval Naar Grondstof (VANG)-doestelling luidt: ‘30 kg restafval per inwoner per jaar in 2025.’ Als tussenstap willen we in 2022 terug naar maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar. Op dit moment is dat nog 224 kg (inclusief PMD). De gemiddelde restafvalcontainer bestaat in de gemeente Oldebroek voor 64% uit grondstoffen zoals oud papier, gft-afval, glas en textiel. Grondstoffen bij het restafval kunnen niet hergebruikt worden voor bijvoorbeeld compost, glas of papier. Ze worden samen met het restafval verbrand. Grondstoffen gescheiden aanbieden is belangrijk voor hergebruik. Alleen al door afval beter te scheiden, kunnen inwoners zorgen dat zij minder restafval aanbieden.

PMD bij restafval beste resultaat hergebruiken goedkoopste oplossing
Plastic verpakkingen, metalen en drankenkartons (PMD) horen in Oldebroek in de restafvalcontainer. De afvalverwerker kan het beter scheiden dan wanneer inwoners dat thuis doen. Steeds meer gemeenten kiezen voor nascheiding omdat de verwerkers grote hoeveelheden thuis gescheiden PMD afkeuren. Het PMD is vervuild of er zitten verkeerde afvalstoffen in de PMD-container. Het wordt dan alsnog verbrand en daarmee stijgen de kosten. PMD nascheiden is de goedkoopste oplossing én heeft de beste resultaten voor hergebruik.

Inwoners hebben zelf invloed op de hoogte van hun afvalkosten

Vanaf 1 januari 2021 voeren we diftar in: goed voor het milieu en de portemonnee. Inwoners betalen niet langer één vast bedrag voor hun afvalkosten. De afvalstoffenheffing bestaat vanaf 2021 uit twee delen, namelijk een vast en een variabel deel. De variabele kosten worden bepaald door het aantal keren dat inwoners restafval aanbieden. Voor grondstoffen zoals gft, papier en textiel betalen inwoners geen variabele kosten.

Tarieven afvalstoffenheffing blijven kostendekkend

Het college stelt voor om de tarieven voor de afvalstoffenheffing kostendekkend te houden. Met een vastrecht van € 187,44 per jaar. Voor het variabele deel € 8,- per aanbieding van een restafvalcontainer aan huis (240 liter), € 0,40 per aanbieding in een verzamelrestafvalcontainer waar max. 30 liter per aanbieding in past en € 1,60 bij een container waar maximaal 60 liter per aanbieding in past.

Tarieven vergelijken met voorgaande jaren lastig
Doordat de tariefstructuur verandert en er geen onderscheid is tussen één- en meerpersoonshuishoudens is een vergelijking met de tarieven van voorgaande jaren lastig. Om toch enigszins te kunnen vergelijken is een overzicht gemaakt van de tarieven voor 2021 volgens ongewijzigd beleid (als diftar niet ingevoerd zou worden) en diftar.
Afbeelding
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Gaat Oldebroek voor Diftar afvalinzameling?

Bericht door Redactie »

Elburg wil invoering van diftar-tarieven een jaar uitstellen, tot de nieuwe milieustraat klaar is
Bron De Stentor.

De invoering van diftar-tarieven in Elburg wordt waarschijnlijk een jaar uitgesteld. Aanvankelijk zouden inwoners vanaf 1 januari aanstaande moeten betalen per keer dat ze de grijze container - met plastic én restafval - aanbieden. Het gemeentebestuur wil dat nu uitstellen tot 2022. ,,Afval raakt ons allemaal, we willen wel draagvlak’’, zegt wethouder Henk Wessel........lees verder op de website van De Stentor.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Gaat Oldebroek voor Diftar afvalinzameling?

Bericht door Redactie »

Oldebroek pakt wel door met diftar: grijze container aan de weg zetten kost straks acht euro per keer

Inwoners van de gemeente Oldebroek betalen vanaf 1 januari acht euro als ze hun grijze container aan de weg zetten. Daarin mogen ze behalve restafval ook plastic, metalen en drankkartons (PMD) doen. Door de invoering van diftar hoopt Oldebroek de hoeveelheid restafval terug te dringen...................lees verder op de website van de Stentor.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Barry
Berichten: 346
Lid geworden op: di okt 23, 2007 11:54
Locatie: Wezep

Re: Gaat Oldebroek voor Diftar afvalinzameling?

Bericht door Barry »

Bij de diftar zou ook een milieustraat in Elburg en eventueel op H2O worden gerealiseerd zodat er ook afval uit de container elders kan worden ingeleverd.

Het is dan toch absoluut niet netjes om dit in te voeren terwijl er geen mogelijkheid is om elders in te leveren van plastic etc. Of mogen we dat vanaf 1-1-2021 bij de gemeentewerf inleveren?
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Gaat Oldebroek voor Diftar afvalinzameling?

Bericht door Redactie »

Antwoorden op vragen over het nieuwe afvalbeleid gemeente Oldebroek
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
boertje van buuten
Berichten: 139
Lid geworden op: vr feb 29, 2008 20:47
Locatie: Wezep

Re: Gaat Oldebroek voor Diftar afvalinzameling?

Bericht door boertje van buuten »

Ik zou het op prijs stellen als de gemeente een aparte container voor plastic afval inschakelt. Plastic is recyclebaar en er gaat veel plastic in de grijze container. Dat haalt men er dan bij voorbaat uit, waardoor men minder restafval overhoudt. Veel voedingswaren en zelfs groenten en sommig fruit worden tegenwoordig in plastic verpakt en zo aan de klanten aangeboden. Dat is jammer. Maar het hoeft in ieder geval niet in de restcontainer. Dan is er minder restafval, wat weer gunstig is voor de burgers.
Plaats reactie