Schapenmarkt Oldebroek

Evenementen, bijeenkomsten enz.
Na registratie kunt de activiteiten van u of uw vereniging hier zelf plaatsen en wijzigen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10065
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Schapenmarkt Oldebroek

Bericht door Redactie »

Schapenmarkt Oldebroek

Jaarlijks wordt in Oldebroek op de woensdag vóór 17 september van 9.00 tot 16.00 uur de Schapenmarkt gehouden. Een dag die in deze tijd niets (meer) te maken heeft met een serieuze schapenmarkt, maar alles met een traditioneel Oldebroeker feest. Voor een echte Oldebroeker (inwoner of oud-inwoner) is een bezoek aan de Schapenmarkt jaarlijks een vast gegeven. Veel bedrijven en scholen houden daar ook rekening mee.

De historie van de schapenmarkt gaat ver terug; hoever valt moeilijk aan te geven omdat niet veel op papier staat. In ieder geval is zeker dat deze markt reeds in 1813 werd gehouden, gezien de rekening van de diaconie van de Hervormde kerk te Oldebroek van 15 september 1813, die betrekking had op de schapenmarkt.

Sinds 2015 heeft de Schapenmarkt een eigen website: http://www.schapenmarkt-oldebroek.nl/

Afbeelding
Foto archief oldebroek.net Dick van de Graaf

In de Gelderse Volksalmanak is deze markt ook terug te vinden. In de uitgave van 1837 werd vermeld dat op 13 en 14 september van dat jaar in Oldebroek een kermis en schapenmarkt werd gehouden.
De handel in schapen was vroeger erg belangrijk. De aanvoer van deze dieren was groot, waarbij de handelaren uit het gehele land kwamen. Vele honderden schapen werden aangevoerd op het terrein achter de hervormde kerk. De markt werd en wordt nog steeds gehouden op de woensdag voor de 17e september, de verjaardag van Sint Lambertus (red: ???? zie bericht hieronder), de beschermheilige van de dieren.
Een andere naam voor Schapenmarkt is Broekkarmse. Het vermoeden bestaat dat de schapenmarkt vroeger werd omlijst door een kermis. Vanaf het begin is het in Oldebroek een familiedag geweest.

Spinnen
‘s Morgens ging men naar de markt, de middag werd besteed aan het op visite gaan. Spinnen noemde men dat. Nog steeds vormt het elkaar ontmoeten een belangrijke basis van de aantrekkingskracht van Broekkarmse.
De organisatie van de werkelijke jaarmarkt is in handen van de gemeente Oldebroek. De belangstelling voor de standplaatsen is ieder jaar groot. In de straten rond het gemeentehuis staan jaarlijks honderden kramen opgesteld.

Naast de werkelijke jaarmarkt zorgt het Schapenmarktcomité jaarlijks voor meerdere omlijstende festiviteiten.

Bron tekst website gemeente Oldebroek https://www.oldebroek.nl
Laatst gewijzigd door Redactie op wo mar 04, 2015 14:26, 6 keer totaal gewijzigd.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
mrotman
Beheerder
Berichten: 444
Lid geworden op: wo okt 16, 2002 16:18
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: 120912 Schapenmarkt 12 september 2012.

Bericht door mrotman »

Op internet wordt op verschillende plaatsen aangegeven dat 17 september de datum is dat Lambertus op brute wijze is vermoord.
https://www.heiligen.net/heiligen/09/17 ... bertus.php
https://www.schutterij-stlambertus.nl/g ... /index.php

Sint Lambertus is patroonheilige van de textielarbeiders.
Sint Lambertus, (638 – 705). Feestdag 17 september. Patroon van ondermeer de textielarbeiders. Lambertus werd waarschijnlijk in Maastricht geboren.
Hij was van omstreeks 672 tot zijn dood bisschop in zijn geboortestad Maastricht.
Zijn bijnaam is “de Apostel van de Kempen en Taxandrie” (de huidige provincies Noord-Brabant en Antwerpen). Door zijn apostolische werk zijn tot de dag van vandaag in deze streken dan ook veel kerken naar hem vernoemd. Vanwege het feit dat Lambertus ook vaak in politieke geschillen betrokken raakte moest hij uiteindelijk dit ook met zijn leven bekopen. bron: http://www.broederschapsintservaas.nl/B ... 15_mei.htm
De kerk van Oldebroek en Wilsum horen bij de meest noordelijk gelegen kerken die vernoemd zijn naar Sint Lambertus.

Afbeelding van de moord op Sint Lambertus uit.
Afbeelding
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10065
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Schapenmarkt 10 september 2014.

Bericht door Redactie »

Oldebroek, 21 januari 2015
Wethouder Groot draagt organisatie van schapenmarkt over aan Stichting Schapenmarkt Oldebroek

Op woensdag 21 januari werd in het bijzijn van het boegbeeld van de schapenmarkt, de organisatie van de schapenmarkt overgedragen aan een nieuwe stichting. Wethouder Lydia Groot gaf spreekwoordelijk het stokje door aan de Stichting Schapenmarkt Oldebroek. Deze stichting is verbonden aan CMV Concordia Oldebroek. De Schapenmarkt vindt dit jaar plaats op 16 september.


Afbeelding
Foto: gemeente Oldebroek. V.l.n.r. Wethouder Groot, Dhr. Dickhof en Dhr. Pruim.

Voorzitter van de nieuwe stichting Kees Pruim vertelt: “We zijn heel blij dat de gemeente ons gevraagd heeft. Als vereniging willen we graag wat voor de samenleving betekenen.” Bestuurslid Arjan Dickhof vult aan: “Concordia wil ook hiermee haar plek innemen in de Oldebroekse samenleving.” Tijdens de ledenvergadering van Concordia op dinsdag 20 januari hebben de leden ingestemd met het overnemen van de organisatie van de schapenmarkt en het oprichten van de Stichting Schapenmarkt Oldebroek. Het bestuur bestaat op dit moment verder uit Henry Bosch en Rene Pot.

Wethouder Lydia Groot: “Ik ben er trots op de Concordia de organisatie wil overnemen. De organisatie komt hiermee in handen van een groep enthousiaste inwoners. Ik vind dit een prachtig voorbeeld van Oldebroek voor mekaar.”

De schapenmarkt is een evenement dat niet weg te denken is uit Oldebroek. Voor Oldebroekers (inwoners of oud-inwoners) is een jaarlijks bezoek aan de Schapenmarkt, op de woensdag voor 17 september, een vast gegeven. De markt bestaat uit circa 200 kramen en trekt duizenden bezoekers. De organisatie was van oudsher in handen van de gemeente Oldebroek. De aanleiding voor het overdragen van de organisatie van de schapenmarkt was de kerntakendiscussie door de raad. De raad heeft in 2012 besloten dat de organisatie van de markt geen kerntaak van de gemeente is. Daarna is gezocht naar een initiatiefnemer voor het overnemen van deze taak. Naast de jaarlijkse Schapenmarkt is er ook elk jaar een gedeelte met activiteiten, georganiseerd door het Schapenmarktcomité. Het Schapenmarktcomité wordt gevormd door leden van CMV Concordia Oldebroek. De overdracht aan Concordia was dan ook een logische stap.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie