Foto’s en teksten over windhoos 17 juli 1987

Verhalen van vroeger uit de gemeente Oldebroek
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10110
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Foto’s en teksten over windhoos 17 juli 1987

Bericht door Redactie »

Foto’s en teksten over windhoos 17 juli 1987
Door Martin Rotman

Het is komende week 25 jaar geleden dat Oldebroek getroffen werd door een windhoos. Grote materiele schade was het gevolg, en de schrik zat er goed in. De windhoos liet een spoor van verwoesting achter waar deze de grond raakte.

'......Koeien werden van de grond getild en tolden in de lucht.....'

Op internet heb ik voor u wat informatie over de windhoos opgezocht. Zelf heb ik wat foto’s gevonden over de windhoos. Dick van de Graaf heeft krantenartikel beschikbaar gesteld. Waarschijnlijk uit de Zwolsche Courant en de Veluwe Koerier.

Bekijk hier de krantenartikelen en foto's
Afbeelding
ingezonden foto door Hendrik

Op de website Wikipedia spreekt men zelfs over vele gewonden. Voor zover ik weet zijn er geen slachtoffers of gewonden gevallen. Het tijdstip van de windhoos was na werktijd, daarom was er bijna niemand meer in de totaal verwoeste kassen van Kwekerij Hoekert. De Wiechert Hoekert die nog wel aanwezig waren wist zich onder een tafel in veiligheid te brengen en zo te ontsnappen aan een rondvliegend glas. (bron krantenartikel)
Dit glas werd soms honderden meters meegenomen. Veehouders rond het bedrijf zijn vele dagen bezig geweest met het verwijderen van het glas uit de weilanden.

Hebt u ook nog foto’s of wilt u uw verhaal hier ook gepubliceerd hebben. Mail dan naar info@oldebroek.net

Afbeelding
Honderden meters vanaf de kassen ligt het glas verspreid in de weilanden.
Publicatiedatum: 20 juli 1987
Rotterdam en Oldebroek door noodweer getroffen
Veel schade aan kassen bij Hoorn en Zwolle

.............................................


Oldebroek
Een windhoos heeft vrijdagavond in de gemeente Oldebroek voor enige miljoenen gulden schade aangericht. Volgens de rijkspolitie in Apeldoorn trok de windhoos een vijf kilometer lang en vijftig meter breed spoor van vernielingen. Bomen werden ontworteld, huizen en schuren beschadigd, de kassen van een kwekerij verwoest.

Een woordvoerder van de politie deelde in de nacht van vrijdag op zaterdag mee dat brandweer en gemeentewerken uren lang bezig zijn geweest om over de weg gevallen bomen op te ruimen. Een boerderij werd door de harde wind geheel ontzet. Een huis werd door een ontwortelde boom getroffen. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Volgens het KNMI in De Bilt is een dergelijke windhoos tijdens zwaar onweer geen zeldzaamheid, maar „het komt niet echt vaak voor in Nederland", aldus een woordvoerder. Een windhoos is een snel draaiende wind, soms zichtbaar in de vorm van een zich verplaatsende slurf.

Bij de Hagelunie, de coöperatieve glastuinbouwverzekeraar, zijn door het noodweer van vrijdagavond tientallen meldingen van schade aan kassen en gewassen daar in binnengekomen. De schade kan in totaal enkele miljoenen bedragen.

De meeste meldingen kwamen uit de gemeente Hoorn en uit de buurt van Zwolle. De schade varieert van enkele tientallen ramen tot duizenden meters glas per bedrijf. Ook de gewassen en de energieschermen in de kassen moesten het ontgelden door het vallende glas. Verder werden constructies van de kassen totaal vernield.

Bron: Digibron http://www.digibron.nl/search/page.jsp? ... imer&ln=nl
Bij Epe op de Veluwe ligt op het landgoed De Dellen het graf van Cornelis, de zoon van de oprichter van het KNMI. Op 17 juli 1987 raasde er een krachtige windhoos in de buurt van Epe. Het spoor van vernielingen door bossen vertoonde merkwaardige hiaten, omdat de hoos daar kennelijk van de grond was getild. De bomen lagen soms drie lagen dik met hun kruinen rond de grafsteen, die zelf echter onberoerd was gebleven.

Bron http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Gez ... weer.dhtml

5.8 Twee voorbeelden van schadetekeningen bij een windhoos
Van enkele windhozen uit het verleden zijn schadetekeningen gemaakt, waarbij de valrichting van bomen opeen groot aantal plaatsen in kaart is gebracht. Van de windhoos van Chaam op 25 juni 1967 is een dergelijkschadetekening gemaakt (detail in figuur 30). Hierop is het effect van een overtrekkende windhoos goedweergegeven. De pijlen geven de valrichtingen van bomen aan, de bomen liggen onder diverse hoeken enmet een min of meer spiraalvormig (cyclonaal, linksom draaiend) schadepatroon.Bij een windhoos die op 17 juli 1987 over de Veluwe trok, is door Jacob Kuiper ook een valpatroon in kaartgebracht voor een tiental locaties. Boven een deel van het artillerieschietkamp Oldebroek ontwortelde dezehoos enkele duizenden bomen, voornamelijk dennen. Aan de hand van luchtfoto’s en door kompasmetingenop de grond zijn destijds op meerdere locaties kaarten met valrichtingen gemaakt. Daar is veel minder hetspiraalvormige valpatroon herkenbaar dan in de situatie van 25 juni 1967 (voorbeeld in figuur 31).Er kunnen diverse oorzaken zijn voor het al of niet ontstaan van een duidelijk “cyclonaal” valpatroon. De trek-snelheid van de hoos en van het buiencomplex als geheel is daarbij van belang. Bij erg hoge treksnelheden isde kans op het het aantreffen van bomen die “tegen-de-stromingsrichting-in” zijn gevallen kleiner in vergelijkingmet hozen die zich langzamer verplaatsen. Ook de kracht van een hoos kan gedurende de passage over eentraject sterk verschillen. Op plaatsen waar de hoos vermindert in kracht kunnen bomen een meer eenduidigevalrichting vertonen, vaak gelijk aan de trekrichting van de hoos. Het ontbreken van een cyclonaal valpatroonin bosopstanden is dus nog geen bewijs dat de schade niet is veroorzaakt voor een windhoos, vooral niet alsbeeldopnames en ooggetuigen hiervan bewijsvoering opleveren.
http://pt.scribd.com/doc/86512194/21/Tw ... n-windhoos
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie