Probleemwijk 41 in Oldebroek?

Voor zo nu en dan of regelmatig een column schrijft kan deze vanaf nu ook op oldebroek.net plaatsen.
Bert-Jan
Berichten: 229
Lid geworden op: do mar 02, 2006 23:45
Locatie: Wezep

Probleemwijk 41 in Oldebroek?

Bericht door Bert-Jan »

Het is misschien wat overdreven om meteen Minister Ella Vogelaar uit te nodigen in Oldebroek, maar ook een Veluwse gemeente als Oldebroek heeft zo z’n eigen probleemwijk en laat die nu nét rondom het Oldebroeker gemeentehuis liggen!

De zorgen zijn er al enkele jaren. Dreunende auto-HiFi, lallende jongeren, vernielingen aan openbare voorzieningen en alles wat daar bij hoort aan ergernis van omwonenden. De buurtbewoners zijn het lawaai, de dreigende sfeer en de vernielingen hélemaal beu.

Op het gemeentehuis en bij de politie is het allemaal bekend, zo liet burgemeester Zielhuis weten. De zo gewenste oplossing blijft echter uit. Nú is het tijd voor een andere aanpak. Aanpakken zúllen ze, zo klonk het strijdlustig in Oldebroek.

Er gaat wel een drama schuil achter de Oldebroeker situatie. Een groep jongeren in de meest uiteenlopende leeftijden bevuilt en vernield het eigen nest. Drank- en (hard-)drugsgebruik zijn aan de orde van de dag en dat dreigt ze mee te slepen naar de bodem van de samenlevingskansen.

De kans is immers groot dat een deel van de betreffende jongeren door de hele situatie via schooluitval, sociale ontwrichting en een hele berg psychische en lichamelijke problemen, een last wordt die we als samenleving merkbaar en financieel mee moeten dragen.

Overdrijf ik nu niet een beetje? Nee, de voorbeelden zijn in schreeuwende aantallen aanwezig in heel Nederland. Gezinnen vol ellende, wat zeg ik, buurten vol ellende! Er wordt mishandeld, gezopen als ketters, openlijke agressie en respectloosheid viert hoogtij en temidden van dat alles worden kinderen “opgevoed”. De wereld waar we in leven is de wereld die we zelf boetseren.

In Oldebroek heb je dus maar een handjevol jongeren nodig die nieuwe “leden” rekruteren met hun gedrag. Hoe stoer en aanlokkelijk is het immers om bij de grote jongens en meiden te horen. Met de aantrekkingskracht van aandacht, merkkleding, auto’s, de sex, drank en drugs? Jongeren kunnen makkelijke prooien zijn tijdens hun ontwikkeling naar volwassene. Zeker als hun directe omgeving te druk is met zichzelf.

Jongeren zijn nu eenmaal geen machientjes die je kunt besturen. Het zijn vrije geesten die hun jonge overtuigingen volgen en de gevestigde orde zien als het grote voorbeeld van slaapverwekkende ouderwetsheid.

Natuurlijk zijn er voldoende jongeren die het normbesef nooit verliezen, of die hun wilde haren op eigen kracht en met verve “overwinnen”. Een groep van zo’n 20 notoire herrieschoppers en normlozen is echter nog steeds een grote last voor een dorp als Oldebroek. Als zo’n groep zichzelf voortplant door jonge aanwas te “rekruteren”, dan zal het probleem van blijvende aard zijn, zo niet ook nog eens groter kunnen worden.

Ik geloof er niet in dat Politie, burgemeester en ambtenaren de aangewezen organen zijn om dit probleem op te lossen. Ze kunnen hooguit iets doen aan symptoombestrijding als niet juist de samenleving z’n problemen óók oppakt en achter de geraniums wegkomt. Ieder heeft zijn rol in dit spel. Ouders en alle volwassenen dragen verantwoordelijkheid. Niet alleen voor zichzelf en hun kroost, maar ook voor hoe zij in de samenleving staan. Verkeerde voorbeelden hebben verkeerde gevolgen.

Je kunt niet overal bij zijn, niet alles met eigen ogen zien, maar het minste wat je doen kan is je oren en ogen de kost geven. Zie ook onder ogen dat gebruik van alcohol “te normaal” gevonden wordt in onze gemeente. Dat soft- en hardrugs echt in al onze kernen verkrijgbaar zijn. Dat onze kinderen ons nodig hebben, als betrouwbaar voorbeeld.

Burgers, verenigingen en andere groepsvormen zijn de lijm van een gemeenschap. Politie en gemeente kunnen helpen, maar niet zonder een gezond fundament in de samenleving. Geef jongeren meer keuzes en beïnvloeding dan verveling en “de straat”!

Bert-Jan Dokter
voorzitter & steunfractielid PvdA Oldebroek - Wezep
Plaats reactie