Droge cijfers (ingezonden door de ABO)

Verkiezingen algemeen
Plaats reactie
Stefan
Redactie
Berichten: 465
Lid geworden op: ma apr 24, 2006 16:14
Locatie: Wezep-Noord
Contacteer:

Droge cijfers (ingezonden door de ABO)

Bericht door Stefan »

Ingezonden door Jan B. Kaiser, Algemeen Belang Oldebroek

Tijdens de laatste verkiezingsbijeenkomst in het dorpshuis te Wezep kwamen de bezuinigingen op ondermeer het ambtenarenapparaat ter sprake. ABO heeft zich inmiddels in de materie verdiept en vindt het raadzaam een aantal zaken voor de burger inzichtelijker te maken.

In 2009 is een bedrag van honderdduizend euro begroot voor het aantrekken van ingehuurd personeel, maar uiteindelijk is hieraan ongeveer 300.000 euro uitgegeven.

Het personeelsbestand bestond december 2009 uit 191 personen (omgerekend naar een volledige baan neemt dit 158 arbeidsplaatsen in). Dit is exclusief het personeel van het zwembad en het college van B&W, welk laatste uit 4 personen bestaat. De genoemde cijfers zijn gebaseerd op informatie verkregen uit de jaarrekeningen en het personeelsbeheersplan. De huidige raad heeft het college al gewezen op de vele “inleners” van de laatste jaren en de onbestuurbaarheid daarvan. Daarom is het personeelsplan opgesteld. Dit plan heeft tot doel te voorkomen dat grote schommelingen van de budgetten rond personele kosten voorkomen kunnen worden en dat het personeelsbeleid beheersbaar blijft. Der personele kosten voor 2010 zijn begroot op 9.040.000 euro. Hierin zijn de kosten van het college en de personele kosten van het zwembad niet in meegenomen.

Voor 2011 dreigt er een tekort op de begroting voor 2011 van 205.000 euro en voor 2012 een bedrag van 345.000 euro. In deze tekorten zijn de te verwachten bezuinigen van het rijk na 2012 niet meegerekend. De verwachting is dat deze door het rijk ingevoerde kortingen zullen uitkomen op een bedrag van tussen de 1.7 en 3 miljoen euro.

Vanaf 2007 zijn de woonlasten (OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing) in de gemeente Oldebroek met ongeveer 12 % gestegen (bron: Vereniging Eigen Huis). Deze stijging is groter dan in de omliggende gemeenten Heerde, Hattem en Elburg.

Van de gelden, afkomstig van de verkoop van de aandelen NUON (0,2 % van 9 miljard = 18 miljoen euro) is het eerste deel, ongeveer 8 tot 8,5 miljoen euro beschikbaar gekomen. Dit staat op een renterekening tegen een rente van ongeveer 3,5 %, hetgeen circa 300.000 euro oplevert, hetgeen (ook) gebruikt wordt om indirect kopers van woningen te subsidiëren.

De totale begroting van Oldebroek is ongeveer vijftig miljoen euro. Twintig procent hiervan (10 miljoen euro) wordt besteed aan personeelskosten.

Dit zijn de droge feiten, die wij in het kader van openheid naar de burger toe communiceren. ABO stelt zich op het standpunt dat er op de tien miljoen personeelskosten, bij voorkeur door natuurlijk verloop, aanzienlijk bespaard kan worden, voornamelijk door de gemeente bedrijfsmatiger en dus efficiënter te laten functioneren.

Ook stelt ABO, zoals verwoord door haar lijsttrekker, zich op het standpunt dat een bescheiden deel van de NUON gelden gebruikt kunnen en moeten worden voor uitvoering van nieuw beleid, zoals in ons verkiezingsprogramma is aangegeven en waartoe de overige partijen, in tegenstelling tot ons, geen financiële ruimte zien.

Het zijn droge cijfers, maar misschien kunt u er iets mee.

Algemeen Belang Oldebroek
Bartus
Berichten: 26
Lid geworden op: vr dec 12, 2008 19:47

Re: Droge cijfers (ingezonden door de ABO)

Bericht door Bartus »

Droge cijfers geeft een droge opmerking

Meneer Kaiser,

Deze cijfers zijn al 3 maal gepubliceerd (2006-2007-2008) en voor de burgers af te halen op het gemeentehuis. Drie maal heeft u daar niet op gereageerd en nu net 1 dag voor de verkiezingen komt u met de cijfers van 2009? Terwijl u op 27 januari deze cijfers al heeft gekregen!

Ontwaak eens uit uw slaap!

De groeten!
Jan B. Kaiser
Berichten: 161
Lid geworden op: di jan 26, 2010 17:13

Re: Droge cijfers (ingezonden door de ABO)

Bericht door Jan B. Kaiser »

Beste Bartus

Nu, dan kun je ze als een reminder beschouwen, zo vlak voor de verkiezingen. We hebben echt niet gesteld dat het om "nieuw materiaal" gaat, maar om droge, zo niet gortdroge cijfers (die kennelijk volgens jou al een tijdje "oud" liggen te worden).

Groeten

Cijferjan
Plaats reactie