ABO: Lokale politieke partijen

Gemeenteraadsverkiezingen 2014
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9601
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

ABO: Lokale politieke partijen

Bericht door Redactie »

ABO: Lokale politieke partijen

Voor het goed functioneren van onze democratie zijn politieke partijen belangrijk. Politieke partijen dienen een brugfunctie te vervullen tussen de samenleving en de politiek.
Daarom ontvangen ze subsidie van de overheid, bijvoorbeeld voor onderzoek, scholing of om nieuwe leden te werven.


Slechts 2% van de bevolking is lid van een landelijke politieke partij en het ledenbestand is ook nog eens sterk vergrijsd. Een klein deel van dit ledenbestand denkt en werkt actief mee. Zij bepalen het programma voor de partij en uit hun midden wordt een kandidatenlijst samengesteld.
Om als volksvertegenwoordiger te worden gekozen, dient u dus in principe lid te zijn van een politieke partij. Aan dit spel om de macht doet meer dan 98% van de bevolking niet mee.

Voor de gemeenteraad zijn er om de vier jaar verkiezingen. U mag dan uw stem uitbrengen op kandidaten die door het bestuur van de partij op de kandidatenlijst zijn gezet.
Als ze eenmaal zijn gekozen raakt de rol als volksvertegenwoordiger vaak ondergesneeuwd. De aangestelde wethouders willen zich maar al te vaak profileren met prestige projecten die de gemeenschap veel geld kost. Bij falen van het beleid worden ze nauwelijks door de eigen achterban gecorrigeerd. Een klein incident in de privésfeer kan een riante wachtgeldregeling tot gevolg hebben.

ABO ziet de kloof tussen bevolking en politiek steeds groter worden en tot een toenemende onvrede leiden. Vanwege die onvrede zijn in de meeste plaatsen lokale politieke groeperingen opgericht.
Ze zijn meestal sterk gericht op de samenleving. Lokale partijen vormen in Nederland een ruime meerderheid van 25%. Deze partijen krijgen geen subsidie van de overheid en moeten dus een oneerlijke concurrentie aangaan met de lokale afdelingen van de landelijke partijen.

ABO is een lokale politieke partij die vol enthousiasme weer zal deelnemen aan de verkiezingen in 2014 in Oldebroek. Uw steun bij het ontwikkelen van het verkiezing programma is welkom!

Ronald Gerard, Anneke Brandsma en Huub Verberk
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie