ABO: Ordinaire kaalslag in woonwijk Wezep verrast omwonenden

Gemeenteraadsverkiezingen 2014
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

ABO: Ordinaire kaalslag in woonwijk Wezep verrast omwonenden

Bericht door Redactie »

ABO: Ordinaire kaalslag in woonwijk Wezep verrast omwonenden
Bron www.locourant.nl maandag 10 februari 2014 22:00

Boosheid, teleurstelling en onbegrip overheerste vanmorgen bij een aantal omwonenden van de Bietenakker en Wortelakker. Om klokslag 8.00 uur begonnen de kettingzagen te ronken. Zonder de buurtbewoners vooraf te informeren, Zonder wegafzettingen of veiligheidsmaatregelen te treffen voor schoolgaande kinderen of fietsende ouderen, ging de zaagploeg aan het werk. Het leverde een aantal bijzonder gevaarlijke situaties op waarbij fietsers ternauwernood konden ontkomen aan de vallende bomen. Een verontruste buurtbewoner belde meteen de politie. Deze gaf aan dat ze weinig konden betekenen en dat het een verantwoordelijkheid van de gemeente Oldebroek is.

In ras tempo werden vanmorgen tientallen fraaie en gezonde bomen van zeker 30 jaar oud gekapt. Opdracht van de projectleider riep de man met de kettingzaag. “we kregen afgelopen donderdag opdracht om deze bomen maandagochtend zo snel mogelijk te kappen”. De bomen moeten snel verdwijnen vanwege het toekomstige bouwplan Souman–Spakman.

Dit is zeer vreemd omdat de bestemmingsplan wijziging nog niet eens ter inzage heeft gelegen. Het formele inspraaktraject voor de omwonenden moet dus nog opgestart worden.

Buurbewoners die verhaal gingen halen bij de zaagploeg kregen de tekening met daarop de te kappen bomen te zien. Er was een keurige kapvergunning af gegeven. De vraag rijst wel of omwonenden wel hadden kunnen begrijpen welke bomen er allemaal gekapt gingen worden en waarom dat nu zo nodig was. In de vergunningaanvraag van de gemeente stond volgens een buurtbewoner vermeld dat het de kap van aantal bomen betrof achter de Stationsweg nr 61. Ja, dan moet je maar begrijpen dat ze in de Wortelakker, Bietenakker en Vlasakker gaan zagen. Na het middaguur werden en passant nog bomen gekapt welke volgens de buurtbewoner niet op de kap-tekening vermeld stond. De vrachtwagen met hout moest blijkbaar helemaal vol

Fractievoorzitter van ABO, Ronald Gerard wonende aan de Wortelakker is verbolgen. Dit beleid valt absoluut niet meer uit te leggen aan onze inwoners. Het college roept “Oldebroek voor mekaar” en zegt dat communicatie naar inwoners erg belangrijk is. Keer op keer gaat het fout in Oldebroek. Excuses van het college aan de buurt zullen ongetwijfeld snel volgen. Maar wat heb je aan excuses. Bomen kun je niet meer aan elkaar plakken. Het vertrouwen van de inwoners naar de gemeente toe zal verder afnemen.

Ronald Gerard werd door verschillende buurtbewoners aangesproken. Als raadslid kan ik deze werkwijze ook niet meer uitleggen. Hij heeft telefonisch contact gehad met Burgemeester Hoogendoorn en wethouder Zandbergen. Zij betreuren allebei de gang van zaken m.b.t. de “vergeten” communicatie. Het telefoongesprek met CU wethouder Carlo van Dijk, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte verliep wat minder plezierig. Zijn bestuursstijl is funest voor Oldebroek.

Oldebroek heeft het weer voor elkaar. Onnodige en vroegtijdige bomenkap. Buurt bewoners boos en onbegrip richting gemeentebestuur. Excuses volgen binnenkort en “sorry sorry” zullen we weer vaak horen. Hoe vaak nog?

Huub Verberk fractie Abo
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie