CU: Statement tegen prostitutie verdeelt oppositie

Gemeenteraadsverkiezingen 2014
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

CU: Statement tegen prostitutie verdeelt oppositie

Bericht door Redactie »

Statement tegen prostitutie verdeelt oppositie
Bron website CU Oldebroek maandag 10 maart 2014 09:32

Samen met de SGP heeft de fractie van de ChristenUnie een statement willen afgeven dat Oldebroek zich verzet tegen mensenhandel en vrouwenmisbruik. Een wetsontwerp dat binnenkort in de Eerste kamer wordt behandeld dwingt gemeenten om hun prostitutiebeleid meer regionaal af te stemmen. De beide fracties vonden dit een goed moment om juist voorafgaande daaraan duidelijk positie te kiezen door een nuloptie voor bordelen en seksinrichtingen in te voeren. Dat kan namelijk nu niet, maar straks wel. Met een motie wilden zij een statement maken als steun in de rug voor misbruikte vrouwen, en opkomen voor de integriteit van het menselijk lichaam. ‘Daarmee laten we ook onze vrouwen en meisjes weten dat lichamelijke en geestelijke integriteit een grondrecht is’.

De ABO was de enige fractie die een inhoudelijk bezwaar tegen de nuloptie inbracht; ze was blij dat prostitutie gelegaliseerd is, had wel sympathie voor het doel van de motie, maar vreesde dat daardoor het verschijnsel in de illegaliteit zou verdwijnen. Dat is een terecht aandachtspunt. Maar uit vele internationale en landelijke onderzoeken blijkt naar onze mening juist dat dat niet gebeurt. De andere partijen vonden het niet het goede moment (PvdA), vonden dat het nu geen probleem was (het CDA zou de motie over 1 of 2 jaar misschien wel steunen). Ook waren er die vonden dat je dan ook wel een motie over b.v. misstanden in de transportsector of over mishandelde dieren (!) kon indienen. Enkelen vonden dat het niet uitvoerbaar was, of de vrouwen in kwestie geen hulp bood. Ook dat is een terecht aandachtspunt, maar onderzoek toont juist aan dat de betreffende vrouwen er wel mee gediend zijn.

Het verschil in standpunt mag er zijn. Wel vonden we het jammer dat op één uitzondering na er vooral formele bezwaren werden gehanteerd, en de raad niet eendrachtig dit signaal wilde afgeven. We besloten onze bijdrage met de oproep: sta op tegen het onrecht! Waarom wachten als we zelf een daad kunnen stellen?’ De motie werd aangenomen met 10 tegen 8 stemmen.

Ton van Leijen
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie