CU: Geloofwaardig?!

Gemeenteraadsverkiezingen 2014
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

CU: Geloofwaardig?!

Bericht door Redactie »

CU: Geloofwaardig?!
Bron website CU Oldebroek woensdag 12 maart 2014 13:30

Zorgvuldige invoering processen van nieuwe wet- en regelgeving kost geld, maar dat mag nooit ten koste gaan van de hulp aan de burger. Dat geluid is tijdens de commissie Samenleving door de fractie van de ChristenUnie duidelijk naar voren gebracht. Dat was een totaal ander geluid dan de andere fracties lieten horen. Deze partijen maakten van het voorstel een zogenaamd B stuk; een hamerstuk tijdens de raadsvergadering van 6 maart 2014

De fractie van de ChristenUnie is voor het op een zorgvuldige wijze invoeren van de decentralisatiedossiers, zoals WMO, AWBZ en jeugdzorg. Want die kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor de uitvoering en dus voor u en ons als burgers van Oldebroek. Maar om voor deze invoering geld te onttrekken aan de WMO reserve gaat ons te ver. Zeker nu er door het college niet toegezegd kon worden dat deze reserve tot 100% kan worden aangevuld met budget dat nog van het Rijk komt voor deze invoering.

Vandaar dat in de vergadering van de commissie Samenleving van 18 februari jl. de ChristenUnie al aangaf niet met het dekkingsvoorstel van het college mee te gaan. Wij waren tijdens die vergadering de enige partij met die mening. De partijen CDA, ABO, VVD, SGP en PvdA gaven aan dat zij instemden in met het besluit en stelden voor het besluit als hamerstuk op de gemeenteraadsvergadering te plaatsen. Ons als fractie van de ChristenUnie restte niet anders dan een stemverklaring af te leggen om zo ook tijdens de raadsvergadering kenbaar te maken dat wij niet kunnen instemmen met het dekkingsvoorstel.

Wat schetste onze verbazing dat ook ABO en CDA een stemverklaring aflegden op dit agendapunt tijdens de raadsvergadering van 6 maart jl. geheel tegen hun inbreng tijdens de eerder genoemde commissievergadering in. Wat ons betreft kunnen wij niet anders dan nu de conclusie trekken dat of de personen die namens deze partijen in deze commissie deelnemen onvoldoende mandaat hebben of de partijen zijn onbetrouwbaar of er wordt een "bijzonder" politiek verkiezingsspel gespeeld.

Geen van deze drie conclusies vinden wij getuigen van een betrouwbaar politiek klimaat en daar willen wij ons dus ook van distantiëren.

Deze werkwijze noopte ons tot een snelle aanpassing van onze inbreng tijdens de raadsvergadering en wij dienden dan ook een amendement in om de dekking voor de processen op een andere wijze te realiseren. Wat ons betreft worden de hier bedoelde processen zorgvuldig ingevoerd, maar met geld uit de algemene reserve en kan die reserve op termijn worden aangevuld met de door het rijk beschikbaar gestelde middelen. Dit amendement werd niet gestemd door de meerderheid van de raad en daardoor bleef de angst bij de ChristenUnie bestaan dat de reserve van de WMO niet voor 100% aangevuld zou worden. Tegen het voorstel stemmen was daarop de enige methode om consequent te blijven in woord en daad.

Wat de ChristenUnie betreft moet de WMO reserve beschikbaar blijven voor hulp aan en zorg voor de burger. Dat geluid hebben wij al tijdens de begrotingsbehandeling 2014 laten horen maar ook nu tijdens de laatst gehouden commissie samenleving en tijdens de gemeenteraadsvergadering van 6 maart jl. En dat geluid zullen wij ook in de toekomst laten horen. Kortom een betrouwbaar en geloofwaardig geluid door de fractie ChristenUnie in Oldebroek waarbij zorg voor de burger centraal staat.

Liesbeth Vos -van de weg
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie