Lijst7: Lokale democratie moet moderner

Informatie en propaganda gemeenteraadsverkiezingen 2018
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Lijst7: Lokale democratie moet moderner

Bericht door Redactie »

Lijst7: Lokale democratie moet moderner

“Problemen zijn er om opgelost te worden. Daarbij is partijpolitiek niet van belang. Sterker nog: dat staat maar in de weg.”vond Van der Laan.

Dit citaat kan ook voor onze plaatselijke politiek van toepassing zijn. In de raadsvergaderingen zien wij vaak dat politieke partijen elkaar vliegen afvangen of een lang verhaal afsteken met vooral het accent op de eigen politieke voorkeuren en belangen. De raad is echter niet bedoeld als verkiezingsdebat. Lijst 7 is van mening dat het lokale belang voorop moet worden gesteld. We willen meer democratie en minder politiek.

Onder de bevolking heerst vaak het gevoel dat men geen grip heeft op de besluitvorming. Men wil meer invloed bij belangrijke besluiten. We zien dat het ledenaantal van de politieke partijen behoorlijk is gedaald. De noodzaak voor verandering is voelbaar, echter de vraag is ook, hoe inspireer je de burger? Andersom kan ook de burger zich weleens afvragen, hoe inspireer ik de politiek.

Als treffend voorbeeld noemen we de besluitvorming in de Tweede Kamer over de vliegroutes vanaf en naar Lelystad Airport. Door de merkwaardige handel en wandel in deze procedure ontstaat er een enorm mistgordijn en bestuurlijke chaos. Burgers zijn niet gek. Ze zien dat hun belangen niet goed verdedigd worden door de (lokale) politiek. In korte tijd ontstaan actiegroepen met veel kennis van zaken. Het initiatief om protest aan te tekenen, is overgenomen door de burgers. Deze actieve burgers zien de vele fouten in de geluidsberekeningen en stellen die aan de kaak. De overheid moet erkennen dat er veel fouten zijn gemaakt. Zonder de inzet van de burger waren de vlieghoogten gewoon een feit geweest. De (lokale) politiek heeft het nakijken. De inwoners mogen toch van hun (gemeente)bestuur verwachten dat ze zich met hand en tand verzetten tegen de aantasting van het woon- en leefklimaat?

Politieke partijen moeten snel nieuwe wegen inslaan om het contact met de burger niet te verliezen. LIJST7 wil dit graag doen. We zoeken inwoners die zich in maart 2018 bij de gemeenteraad verkiezingen verkiesbaar willen stellen om dit verder te ontwikkelen. Belangstelling hiervoor? Mail naar lijstzeven@gmail.com

Huub Verberk
Hans Meijer
LIJST7
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie