Christen Unie en PVDA vermomd als sinterklaas, maar...

Plaats reactie
Stefan
Redactie
Berichten: 465
Lid geworden op: ma apr 24, 2006 16:14
Locatie: Wezep-Noord
Contacteer:

Christen Unie en PVDA vermomd als sinterklaas, maar...

Bericht door Stefan »

U als burgers van onze gemeente heeft ongetwijfeld de discussie gevolgd in de Oldebroekse raad omtrent de verhoging van de onroerend zaak belasting met 4.3 %. Het Oldebroekse CDA had in een vroegtijdig stadium al een standpunt hierover ingenomen. Duidelijk en passend in deze economische tijd, Maar misschien nog wel even belangrijk is de gemaakte afspraak in het Oldebroekse regeerperiode van beheersbare lastenontwikkelingen, Hierover was afgesproken het inflatiepercentage van 2 % (welke eigenlijk momenteel 0,7 % is) en het kostendekkend maken van diensten van de gemeente. Een duidelijk en heldere overeenkomst welke te lezen valt in het bestuursakkoord 2006 - 2010.

Door Harold Zoet, Fractievoorzitter CDA Oldebroek

Even resumé: in 2007 werd door het landelijke kabinet het kader gesteld voor gemeentes om de OZB maximaal met 2,75 % te verhogen. Net voordat dit plafond wettelijk werd vastgesteld drong het college van Oldebroek er op aan om de OZB eenmalig met 8 % te verhogen. De wethouder van financiën was duidelijk, wanneer de raad instemt, zal er de eerste 4 jaar niet meer over een EXTRA OZB verhoging gesproken worden. Dat vond het CDA een duidelijk standpunt en gezien de motivatie goed uit te leggen was aan u aan burger. Nu aan het einde van die 4 jaar werd er toch wederom een EXTRA verhoging voorgesteld. Bij het CDA is afspraak, afspraak en daar willen wij dan ook voor staan. Het lijkt zo makkelijk om telkens de post OZB te verhogen. Volgens onze fractie zijn er best betere oplossingen om, zoals in dit geval een onvoorziene oude post begraafplaats onderhoud onder te brengen.

Even enkele cijfers: de waarde van huizen en gebouwen zijn in afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Daarbij is de OZB in de afgelopen 8 jaar in Oldebroek is verhoogd met RUIM 65% Rekent U dat zelf maar uit!

PVDA en CU voorstel creatieve oplossing maar heeft een Klaas Vaak gehalte..

Het CDA standpunt heeft eigenlijk geen enkele partij in onze gemeente kunnen verbazen. Wij hebben dit nooit en te nimmer onder enige stoelen of banken geschoven. Ons voorstel om deze 4.3 % niet af te wentelen op de huizenbezitters, woningcorporaties, verenigingen, ondernemers en indirect op huurders maar juist onder te brengen waar het hoort, namelijk in 2010 uit een positief saldo uit de personeelslasten en daarna structureel onder te brengen in de post groen voorziening. Deze wijze zou voor het CDA nog het beste aan u als burger uit te leggen zijn! In deze post zou prima, na goed onderzoek, een ombuiging in het beleid plaats kunnen vinden. Het CU/PVDA voorstel om de rioolbelasting dit jaar niet te verhogen met het voorgestelde bedrag van 6,84 is uitermate sympathiek. Let wel dat dit bedrag alleen een eenmalig vroeg sinterklaascadeautje voor 2010 is. Daarna zal naar alle waarschijnlijkheid de verhoging alsnog doorgevoerd worden. Daarbij is het goed mogelijk dat het onderhoud welke op dit moment aan het rioolstelsel plaatsvindt wel eens zou kunnen tegenvallen. Mogelijk gevolg dat u als burger in 2011 met een sterkere verhoging in 2011 geconfronteerd wordt. Overigens is de OZB verhoging van 4.3 % gewoon de komende jaren structureel van kracht omdat de PVDA en de Christen Unie voor deze verhoging hebben gestemd.

Als CDA kunnen wij hier veel schrijven. Maar oordeelt u zelf als burger. Onze fractie vindt het onverantwoord dat burgers in deze zware economische tijden zwaarder belast worden. Het mag dan door de PVDA mooi uitgelegd worden dat het u als vereniging, huizenbezitter, woningcorporatie of ondernemer gemiddeld maar 35 eurocent extra per maand extra gaat betalen. Wat de PVDA vergeet is dat u als burger de laatste jaren al extra belast bent en dan dit bedrag zeker flink voor de komma is gekomen. En dan spreken wij nog niet over de verhogingen die het kostendekkend maken van diensten met zich mee heeft gebracht. Dat laatste hebben wij als gehele raad voor gekozen, maar blijft een feit.

Verder wordt er duidelijk geschreven door de CU en PVDA dat men de huurders ook tegemoet wilden komen. Maar wees nu eerlijk, denkt u echt dat de wooncoöperaties/verhuurders deze verhoging niet gewoon doorberekenen in de huurstijgingen. Hoe zo hebben huurders van woningen dan geen last van de OZB ?

Vooralsnog zien wij als CDA de enige overeenkomst van Sinterklaas met de Oldebroekse PVDA die mooie rode tabberd, verder komen wij dan ook niet in deze. Gelukkig heeft de Nijmeegse PVDA fractie wel in gezien dat lasten verhoging in de vorm van een OZB in deze tijden onverantwoord is !

Het CDA heeft in deze een duidelijk standpunt in genomen. Uitgaan van eigen kracht en daarbij willen wij ons niet afzetten tegen andere politieke partijen die een andere mening hebben. Wij vonden dat na al het schrijven van de CU en de PVDA een duidelijke uitleg nu wel noodzakelijk is. Als politieke partij vinden wij dat wij duidelijk voor onze standpunten uit mogen komen. Dat hebben wij immers onze kiezers belooft en zullen wij dan ook zeker blijven doen.

Deze Oldebroekse CDA fractie blijft duidelijk afspraak = afspraak en dat moet u als burger toch kunnen aanspreken!

Met vriendelijke groeten,

Namens de CDA fractie,

Harold Zoet
Fractievoorzitter

Afbeelding
Bartus
Berichten: 26
Lid geworden op: vr dec 12, 2008 19:47

Re: Christen Unie en PVDA vermomd als sinterklaas, maar...

Bericht door Bartus »

En dan zeker weer het geld weghalen bij de medewerkers van de gemeente?? Is dat een oplossing??
ronaldb
Berichten: 47
Lid geworden op: do nov 05, 2009 9:49
Locatie: Wezep

Re: Christen Unie en PVDA vermomd als sinterklaas, maar...

Bericht door ronaldb »

Natuurlijk
ik geloof al jaren niet meer in sinterklaas
Gebruikersavatar
boertje van buuten
Berichten: 142
Lid geworden op: vr feb 29, 2008 20:47
Locatie: Wezep

Re: Christen Unie en PVDA vermomd als sinterklaas, maar...

Bericht door boertje van buuten »

Tja, de uitleg is niet zo duidelijk dat een eenvoudig burger deze reken-redenering maar even gemakkelijk tot zich kan laten doordringen.
Feit is dat het CDA de OZB minder wilde laten stijgen dan wat de Raad in meerderheid heeft besloten.
Of de rioolbelasting volgend jaar nu extra verhoogd zal worden is nog een onbekende grootheid.
Ik denk dat de Oldebroeker bevolking zich fors in het pak genaaid zal voelen als de rioolbelasting volgend jaar ineens wel (extra) zou stijgen.
In het algemeen zal de gemeente er rekening mee moeten houden dat er de komende jaren minder inkomsten zullen zijn en het is dan zaak dat men daarop anticipeert.
Plaats reactie