Team Grondman / Sellis pakt achttiende plek in Genk

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10160
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Team Grondman / Sellis pakt achttiende plek in Genk

Bericht door Redactie »

Team Grondman / Sellis pakt achttiende plek in Genk

In het Belgische Genk hebben Marcel en Rick een zeventiende plaats behaald. In het “mekka” van de Grand Prix zijspancross pakten Daniel Willemsen en Sven Verbrugge (B) de overwinning. Naast hen stonden de Belgen Jan Hendrickx en Tim Smeuninx en Joris Hendrickx (B) en Kaspars Liepins (LV) op het prodium.

Zaterdag

Het land waarin de Belgen Joris Hendrickx, Jan Hendrickx en Ben Adriaenssen de dienst uitmaken streek de elite van de zijspancross neer op de door MC Maasland Neeroeteren georganiseerde Grand Prix. Op het circuit “Horensbergdam” hadden 44 deelnemers zich ingeschreven. Voordat de vrije trainingen begonnen waren, was dus al bekend dat er veertien combinaties vandaag zouden afvallen. “Slechts” dertig combinaties worden toegelaten tot de twee manches van zondag.

Afbeelding
Foto: www.crossandracepictures.nl

Marcel en Rick oogden wat gespannen, omdat de wedstrijd in Brou (Frankrijk) enigszins teleurstellend was verlopen en het goede gevoel van het ONK leek weg te zijn. Desondanks stapten beide heren met vertrouwen op de VMC Zabel en werd begonnen aan de vrije training in groep B.

In maart hadden Marcel en Rick nog op dit prachtige circuit gereden, maar de wedstrijd werd nu in tegengestelde richting gereden, waardoor het voordeel van circuitkennis teniet werd gedaan. De vrije training verliep goed met een negende plek als resultaat. De spanning werd verdreven en de heren oogden alweer een stuk ontspannender.

Voor de pré-kwalificatietraining werden de puntjes op de i gezet en vol goede moed werd de strijd met de concurrentie en de chronometers aangegaan. Ondanks alle inspanningen zat er ook nu niet meer in dan een twaalfde tijd. Het tempo was wel een stuk hoger, maar dat deed de concurrentie ook. De snelste tijd in deze groep kwam verrassend op naam van de Fransen Giraud en Musset. In groep A reed Daniel Willemsen de snelste tijd.

De temperatuur op het circuit was beduidend lager dan het bloed dat door de aderen van het team liep toen Marcel en Rick zich achter het starthek opstelden voor de kwalificatiewedstrijd. Alleen de eerste twaalf plaatsen zich automatisch voor de wedstrijd van zondag, dus de gashendel moest volledig worden opgedraaid.

22 combinaties denderden naar de eerste bocht toen het starthek naar beneden was gevallen. De start verliep perfect en Marcel en Rick kwamen als zevende voor het eerst langs start en finish. Deze positie werd met hand en tand verdedigd, maar titelkandidaat Janis Daiders uit Letland was een maatje te groot en passeerde Marcel en Rick in derde ronde. Er een ontstond een boeiend gevecht met Andy Bürgler, die uiteindelijk in het voordeel van de Zwitser werd beslecht. Als negende kwamen Marcel en Rick over de finish. In deze sterke groep was dat een goede prestatie.

De overwinning ging in deze groep Giraud voor Joris Hendrickx en Ben Adriaenssen (B). Daniel Willemsen pakte met ruime voorsprong de overwinning in groep B voor Etienne Bax en Jan Hendrickx.

Zondag
Tijdens de warming up op zondagmorgen werden de spieren los gereden, zodat het team zich optimaal geprepareerd voor de start van de eerste manche bij het starthek kon melden. Met een achttiende tijd in deze sessie konden Marcel en Rick tevreden zijn.

1e Manche (16e)
Onder een toeziend oog van duizenden toeschouwers melden de dertig kwalificeerde teams zich in het parc fermée. Nerveus liepen coureurs heen en weer, pratend, gebarend en zenuwachtig lachend. De grote vraag was natuurlijk: “Gaan de Belgen de strijd van de Hollanders winnen of is er een verdwaalde Let die met de eer gaat strijken?”

Vooraf was wel een beetje duidelijk dat Marcel en Rick een bijrol zouden vervullen, maar de twee hadden wel degelijke snode plannen. De start was hierbij uiteraard van cruciaal belang. Deze verliep goed en de twee kwamen als zeventiende door de eerste bochten combinaties. Door het glooiende circuit werd een prachtig schouwspel voorgeschoteld toen dertig combinaties zich de eerste ronde over het circuit bewogen.

Marcel en Rick werden ernstig opgehouden door de Belg Maris, die uiteindelijk pas in de zesde ronde kon worden gepasseerd. Gelukkig had de rest van het veld daar ook moeite mee, waardoor de twee een mooie voorsprong konden opbouwen op de achterliggers. Op een zestiende plaats liggend kwam er geen gevaar meer in de rug en ook de vijftiende plaats bleef buiten bereik.

Vijf WK punten konden naar 35 minuten wedstrijd op het conto worden bijgeschreven.

Het gevecht om de eerste plaats vond ruim voor Marcel en Rick plaats. Er was eigenlijk geen gevecht, omdat de ongenaakbare “kannibaal” Daniel Willemsen een maatje te groot was voor de rest van het veld.

De Hollanders deelden dus de eerste manche een gevoelige tik uit. Jan Hendrickx (B) werd op gepaste afstand tweede voor zijn landgenoot Adriaenssen.

2e Manche (18e)
De Zabel werd met veel vertrouwen in “de fuik” geparkeerd op afwachting van de wedstrijd.

Als achttiende zochten Marcel en Rick een plaatsje op de tweede rij achter het starthek. Het hek viel en de combinatie met #28 denderde naar de eerste bocht. Toen het stof was neergestreken om het circuit bleken Marcel en Rick slechts de 24e plaats in handen te hebben. Vechten, vechten en nog eens vechten was het devies om naar voren te komen.

Na zeventiende bloedstollende minuten kwamen Marcel en Rick uiteindelijk als achttiende opgelucht over de finish.

Al dit spektakel vond ver achter de rug van Daniel Willemsen plaats. De achtvoudig wereldkampioen heerste en won met ruime voorsprong en kon zich zelfs in de laatste ronde veroorloven een eretocht te maken. Bax werd knap tweede voor Joris Hendrickx.

De Grand Prix overwinning ging naar de dubbele manche winnaar Daniel Willemsen voor de Belgen Jan Hendrickx en Joris Hendrickx.

Marcel en Rick stonden aan het eind van de dag als achttiende op het dagklassement.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie