Dossier bedrijventerrein H2O

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9710
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

PvdA: Nieuwe visie op Bedrijvenpark H2O

Gemeenteraadsleden van Hattem, Heerde en Oldebroek (H2O) kwamen donderdagavond 25 april bij elkaar in het Wezeper Dorpshuis. Reden was het ontvangen van nieuwe informatie over Bedrijvenpark H2O, het bedrijventerrein waar de drie gemeenten samen in optrekken. Het bedrijvenpark staat nog grotendeels leeg. Dat kost geld. De driecolleges van B&W gaan de komende maanden met de gemeenteraden een andere aanpak bespreken. Het vernieuwde perspectief, zoals gepresenteerd aan de raadsleden.

Stec Groep heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en uitdagingen van het Bedrijvenpark H2O. Daar zijn adviezen en scenario’s uit voort gekomen. De drie H2O colleges van B&W gaan dat alles omzetten in raadsvoorstellen waar de gemeenteraden zich de komende maanden over gaan beraden.

Flink bijsturen
Het succes van het bedrijvenpark wordt behoorlijk getemperd door gevolgen van de crisis, maar ook door ontbreken van goede verkeersafwikkeling. Zoals een aansluiting op de A28 waar al over gesproken wordt met provincie Gelderland, Rijkswaterstaat en lokale klankbordgroep. Ook huidig geldende regels op het bedrijvenpark werken bepaald niet mee aan succes, volgens onderzoeker Stec Groep. Er moet flink bijgestuurd worden op de huidige situatie, concluderen directie Bedrijvenpark H2O en de drie colleges.

De PvdA verwacht dat Oldebroek haar inwoners zal informeren via de diverse mediakanalen. De politiek zal zich buigen en roeren over voorstellen die medio mei worden verwacht in de brievenbus van de raadsleden. We twijfelen niet aan op gang komen van informatiestromen uit gemeentehuis en politiek. De PvdA wil en zal actief haar steentje bijdragen aan informeren en horen van de inwoners.

Hattemerbroek
Omdat Bedrijvenpark H2O aansluit op Hattemerbroek vindt de PvdA het van grootste belang dat juist de Hattemerbroekers van meet af aan volwaardig betrokken worden in het proces. Oldebroek hanteert de credo’s “Meer Samenleving, Andere Overheid” en “Oldebroek voor Mekaar”. En vroegtijdig vertrokken wethouders deden concrete toezeggingen in Hattemerbroek.

Bouwakker reserveren
Al met al prima aanleidingen voor de PvdA om huidige collegeleden van Oldebroek positief aanpakkend te ondersteunen. Door het gemeentebestuur er bij deze openbaar aan te herinneren om “De Bouwakker” alvast te reserveren en zo spoedig mogelijk het gesprek aan te gaan met de betrokken inwoners van Hattemerbroek. De PvdA helpt graag bij herinneren aan toezeggingen, dus bij deze en vanzelfsprekend…. Graag gedaan!
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9710
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

ABO: Wie het weet mag het zeggen.

Ruim zes jaar geleden werd het industrieterrein H2O bouwrijp gemaakt. De drie gemeenten Hattem, Heerde en Oldebroek dachten dat het een goede beslissing was. De lokale industrie kon naar dit terrein verhuizen en in 20 jaar zouden de gemeenten 60 miljoen euro verdienen. Het was toen een goede beslissing omdat we dachten dat de economie verder zou groeien.

In de afgelopen jaren is helaas gebleken dat het verkopen van deze grond erg moeizaam verloopt. De winstverwachtingen werden ieder jaar lager. Iedereen kan zien dat er erg weinig bedrijven op dit enorme terrein zijn. De gronden en de investeringen zijn betaald met forse leningen. Ieder jaar moeten we daar rente over betalen. U begrijpt het al, dit terrein gaat geen winst opleveren maar zal zwaar verlies geven.

De drie gemeenten zagen dit probleem en hebben deskundigen om advies gevraagd. Die komen met drie oplossingen. Ik probeer de drie mogelijkheden kort uit te leggen.

A/ zo doorgaan. Dan zal over 20 jaar nog steeds een zeer groot gedeelte van het terrein onbenut zijn en de verliezen zijn enorm. Rijkswaterstaat zal nooit een afrit aanleggen want het aantal bedrijven is te gering. Voordeel: extra geld investering is niet nodig. Nadeel: de verliezen zullen waarschijnlijk enorm zijn, tenzij er op zeer korte termijn een enorme economische opleving komt. Dat is niet waarschijnlijk.

B/ De “stekker” eruit trekken. Dat wil zeggen dat een klein gedeelte van het bedrijventerrein de komende jaren langzaam volstroomt en het overgrote gedeelte verkopen we weer als weiland. Het jaarlijkse verlies aan rente is veel kleiner, maar bij verkoop van de grond zal veel verlies gemaakt worden. Mogelijk zal dit rond de 6 miljoen per gemeente zijn. Voordeel: geen extra investering nodig. Nadeel: nooit meer de mogelijkheid het verlies kleiner te maken. Je accepteert je verlies. De laatste oplossing is

C/ Direct beginnen met een extra investering van (3x2) 6 miljoen om de eerste nood te verlichten. Verder moeten we het bestemmingsplan veranderen zodat het mogelijk wordt grote kavels te verkopen. Het H2O terrein zou dan bestemd moeten worden voor logistieke ondernemingen. Tevens wordt het aantal hectaren, waarop zware industrie mogelijk is, vergroot. Dit betekent milieucategorie 4 waarbij bewerkingsfabriek vleesafval, visverwerkingsbedrijf, groenten en fruit conservenfabriek, melkproductenfabriek, zetmeelfabriek, mengvoeder, vervaardiging azijn en kruiden, bierbrouwerij, tabaksverwerkingsindustrie, lederfabriek, vervaardiging pulp, smeerolie fabriek, verf- en lakfabriek, farmaceutische grondstoffenfabriek, betonfabriek, gips fabriek mogelijk zijn. Dit betekent niet dat deze voorbeelden er ook komen maar het zou eventueel mogelijk zijn.
Een essentiële voorwaarden bij oplossing C is echter een goede afrit naar de A28. De kosten van deze afrit zijn niet duidelijk ,maar waarschijnlijk liggen deze in de buurt van 20 miljoen euro. Het is de vraag wie dit gaat betalen. Gemeenten, provincie of Rijkswaterstaat? Het is ook de vraag of en wanneer de afrit er komt. Maar een ding is duidelijk. Zonder afrit zal er nooit een terrein, waarop vooral logistiek gevestigd moet worden, mogelijk zijn. Als we kiezen voor variant C zal er over 20 jaar nauwelijks winst zijn gemaakt maar ook geen verlies.

Voordeel: er is een mogelijkheid om op termijn het verlies om te buigen naar een kleine winst. Nadeel: meer geld investeren geeft de kans dat het verlies over 15 jaar nog groter is.

Uit deze drie mogelijkheden mogen de drie gemeenteraden kiezen. Zo doorgaan? De “’stekker”” er uit en je verlies nemen? Of opnieuw geld investeren om zo het verlies te beperken of mogelijk in de toekomst een nog groter verlies te hebben.

Welke variant zou u kiezen?

Huub Verberk
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Engbert J Ruitenberg
Berichten: 8
Lid geworden op: di feb 15, 2011 14:01

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Engbert J Ruitenberg »

Beste Huub,

Als je de mening van lezers van deze site vraagt moet je wel een objectief verhaal vertellen. Nu kan het zijn dat je het niet snapt zoals je in de commissievergadering zei maar wat je nu schrijft is wel erg suggestief en op een aantal punten niet juist. Ik zal proberen mijn visie te geven.

Dat de verkoop van de grond op het bedrijventerrein niet loopt is een understatement. De BV heeft een onderzoek laten doen door een gerenommeerd bureau om te bezien of er mogelijkheden zijn om wel grond te verkopen. De conclusie is dat er kansen zijn, vooral voor logistieke bedrijven, maar dat er een aantal belemmeringen zijn die eerst opgelost moeten worden. Dat is: 1. Een goede ontsluiting op de A 28. 2. Het terrein open stellen voor bedrijven van buitenaf (dus geen lokaal bedrijventerrein maar een bovenregionaal) 3. Het bestemmingsplan aanpassen (max. kavelgrootte laten vallen, bouwhoogtes verruimen en op delen van het terrein de milieucategorie verhogen).

Er wordt een termijn van 1 jaar afgesproken om te bezien of dit haalbaar is. Je kunt dit allemaal negatief benaderen maar die insteek begrijp ik niet. Er zijn goede contacten met de provincie, GS heeft zelfs een toezegging gedaan de ontsluiting van ons bedrijventerrein op te nemen in de voorjaarsnota. Verschillende partijen waaronder de ChristenUnie willen zich hard maken om hier geld voor beschikbaar te stellen. En waarom de opsomming van allerlei bedrijven die vallen onder milieucategorie 4? In de commissievergadering is duidelijk gezegd dat dit soort bedrijven niet kan, daar was jij ook bij. Waarom dan dit soort stemmingmakerij, anders kan ik het niet zien.

Ook je bewering dat we nu direct (3x2) 6 miljoen moeten investeren is niet juist, ook dat heb je in de commissievergadering gehoord. We moeten onze garantstelling met (3x2) 6 miljoen verhogen. Dat is een risico als het helemaal mis gaat we dat kwijt zijn maar dat is heel wat anders.

Je kunt het ook positief benaderen. Als we er nu mee stoppen zijn we 6 – 8 miljoen kwijt. Niets doen kost nog veel meer. Deze stappen maken biedt een mogelijkheid om over 20 jaar quitte te draaien, dat is inderdaad niet zeker maar is wel onderbouwd. Daarnaast kun je inwoners van Hattemerbroek bang maken met allerlei schrikscenario’s met bedrijven die er niet zullen komen maar je kunt ook perspectief bieden door dat er bedrijven komen die personeel nodig hebben, dat lijkt me voor Hattemerbroek een reëler en beter toekomstperspectief.

Engbert Jan Ruitenberg

Het stuk is na te lezen op:
http://www.oldebroek.nl/gemeenteraad/Ra ... O_mei_2013

Nieuwe link:
http://www.oldebroek.nl/gemeenteraad/Ra ... 1_mei_2013
Laatst gewijzigd door mrotman op do jan 07, 2016 19:36, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: nieuwe link toegevoegd
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9710
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9710
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

Persbericht Bedrijvenpark H2O d.d. 5 juni 2013
Dispo Medical kiest voor Bedrijvenpark H2O

Op 5 juni jl. heeft Dispo Medical uit Hattem de koopovereenkomst getekend voor een kavel voor de bouw van haar nieuwe bedrijfspand op Bedrijvenpark H2O.
Dispo Medical is een internationale organisatie die al meer dan 25 jaar medische verbruiksartikelen en diensten aan ziekenhuizen en instellingen biedt.

Afbeelding

Het bedrijf is momenteel gevestigd aan het Vijzelpad te Hattem. Daan Pieterse, eigenaar van het succesvolle Dispo Medical, heeft er heel bewust voor gekozen de wensen door te groeien, op Bedrijvenpark H2O te verwezenlijken: “Naast het feit dat de duurzaamheidambities en de uitstraling van het bedrijvenpark goed aansluiten bij ons bedrijf en onze producten, is de arbeidsmoraal van onze medewerkers een belangrijk punt; hier staat de regio ook om bekend.”

Dick Stoppelenburg, voorzitter van de Bedrijvenkring Hattem, is bijzonder content met de komst van Dispo Medical: “Dat dit internationaal opererend Hattems bedrijf, dat met zeer hoogwaardige producten werkt, de overstap naar Bedrijvenpark H2O maakt is een mooi signaal. Het doet me veel genoegen te horen dat het bedrijf om haar groeiambities waar te maken, nu weloverwogen besloten heeft de volgende stap op het Bedrijvenpark H2O te maken. Onderdeel van de formule van Bedrijvenpark H2O is dat ruimte wordt geboden aan uitbreiding en verplaatsing van bedrijven uit de drie H2O-gemeenten; ondanks de economisch magere tijden werkt het in dit geval dus toch.”

Het Bedrijvenpark H2O is een recent ontwikkeld bedrijventerrein van ca. 70 ha groot. Het wordt duurzaam ontwikkeld en bestuurd door de Ontwikkelingsmaatschappij Hattemerbroek BV. De gemeenten Hattem, Heerde en Oldebroek participeren in deze vennootschap.

Nadere informatie is te vinden op de website www.bedrijvenparkh2o.nl, of via tel. nr. 0651495567 (Rik Duijn, Bedrijvenpark H2O) of 0653702155 (Richard van der Velden, Bedrijvenpark H2O).
Ontwikkelingsmaatschappij Hattemerbroek BV Wezep, 5 juni 2013
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9710
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

ABO: U mag het niet meer zeggen, deel twee.

Donderdag avond heeft de raad gesproken over het industrieterrein H2O. Een rapport van een deskundig bureau heeft geschreven dat we volledig moeten inzetten op een logistiek terrein. Dat zou de oplossing van alle problemen zijn. Wat zijn de problemen dan? Enige jaren geleden zijn we begonnen met de verkoop van de gronden. De drie gemeenten zouden daar vele miljoenen aan verdienen. De economische crisis heeft echter veel roet in het eten gegooid. Als we niets doen kan het verlies in de komende jaren oplopen tot meer dan 30 miljoen. Niets doen is geen optie. Wat dan wel?

Een mogelijkheid is een “”zachte landing””. We stoppen dan langzaam met de verdere ontwikkeling van het terrein. Bedrijven die zich willen vestigen zijn natuurlijk welkom. Deze zachte landing betekent een verlies van 6-7 miljoen euro. Veel geld maar het is niet anders. Je weet dan wel waar je aan toe bent.

Een andere mogelijkheid is een afrit voor de A28 aan te leggen, dit is absoluut noodzakelijk voor het logistiek terrein. Tevens kan zware industrie uitgenodigd worden zich hier te vestigen. Onder de noemer van een nieuw perspectief beginnen we vandaag al met een extra investering van 6 miljoen euro door de drie gemeenten. Het industrieterrein heeft nl. een zeer acuut geldprobleem. Vervolgens gaan we kijken of het bestemmingsplan veranderd kan worden. Mogelijk dat we in de toekomst dan geen verlies lijden, maar dan moet alles wel goed gaan. De provincie moet toestemming geven voor een andere bestemming en Rijkswaterstaat moet snel een afrit aanleggen. De provincie moet geld geven en ook de drie gemeente moeten mee betalen voor deze afrit. Daarnaast moeten de gemeenten nog enige miljoenen extra geven om de verliezen van de komende jaren te betalen. Hoeveel miljoen dat in totaal is weten we niet, maar het besluit is wel genomen. Het is wel belastinggeld en geld van de inwoners van de gemeente Oldebroek.

De CU fractie verwijt de ABO fractie dat we geen verantwoordelijkheid willen dragen. Dat willen we juist wel. We kunnen de bevolking uitleggen waarom de gemeenten 6-7 miljoen verlies hebben geleden. De CU loopt daarvoor weg omdat het geen leuke mededeling is vlak voor de verkiezingen. Daar gokken ze liever op een minder groot verlies in de toekomst door nu nog even veel geld te investeren. U begrijpt het al, gokken kan goed gaan, maar kan ook een nog groter verlies opleveren. CU en SPG waren niet bereid ook andere oplossingen te onderzoeken. CDA, PvdA en ABO wilden dat wel, maar helaas zijn we een minderheid.

Heeft u hier nog iets over te vertellen? Nee, we vragen de mening aan de bevolking nadat we het besluit hebben genomen. De bevolking van Hattemerbroek mag 1 juli aanhoren wat ze voor de kiezen krijgen. Meer lawaai, meer stank, meer overlast. Dit alles bij de problemen die men daar al heeft (A28, windmolens, trein enz.). In het verleden is door een inwoner van Hattemerbroek gezegd dat ze het afvoerputje van de gemeente zijn. Na vanavond denk ik dat het inderdaad waar is. Hopelijk zijn alle inwoners van Hattemerbroek 1 juli aanwezig zodat u duidelijk uw mening richting het college kunt geven.

Namens de fractie ABO

Huub Verberk
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9710
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

ABO: Lot van Hattemerbroek ligt in handen van Heerde en Hattem

Bij het begin van de raadsvergadering in Oldebroek werd bekend dat er overeenstemming was bereikt met Van Werven. Dit bedrijf gaat verhuizen van de Middeldijk naar het H2O terrein. De bedoeling is dat het komt op het deel van Hattem. Dit gedeelte wordt dan geschikt gemaakt voor zware industrie cat. vijf. Oorspronkelijk was er drie hectare gereserveerd voor deze industrie maar in het nieuwe plan wordt dit 7-8 hectare. Als er eenmaal zware industrie gevestigd is, zal dit zeker meer industrie aan trekken. In de omgeving zijn er namelijk weinig mogelijkheden voor deze vervuilende industrie.

De gemeenteraad in Oldebroek kreeg dit alles kort voor de vergadering te horen. De gemeenteraden in Hattem en Heerde vergaderen volgende week over de toekomst van het industrieterrein H2O. Als één van deze gemeenten niet akkoord gaat ontstaat er een nieuwe situatie. Het is een spannende week voor de inwoners van Hattemerbroek.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9710
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9710
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

Bedrijventerrein Hattemerbroek en Het Vernieuwde Perspectief
Bron website CU Oldebroek vrijdag 14 juni 2013 08:57

Het zal niemand ontgaan zijn dat de verkoop van grond op het bedrijventerrein H2O niet in het tempo gaat waarop was gerekend. De drie aandeelhouders van de BV, de gemeenten Hattem, Heerde en Oldebroek hebben een deskundig bureau in de arm genomen om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de bakens te verzetten. Het advies om de oorspronkelijke opzet los te laten en meer in te zetten op logistiek werd vorige week in de raadsvergadering besproken. Door een meerderheid van VVD, SGP en ChristenUnie werd ingestemd met het plan.

Het bedrijventerrein Hattemerbroek is een initiatief van de drie H2O gemeenten met als doelstelling een hoogwaardig en duurzaam bedrijventerrein te realiseren. Waar vnl. bedrijven vanuit deze drie gemeenten naar toe verplaatst zouden worden en de achter te laten locaties te saneren. Onder deze voorwaarden heeft de provincie bij de start toestemming verleend om op deze toplocatie (de oksel van de A28 en de A50) het bedrijventerrein Hattemerbroek BV te ontwikkelen.

De economische crisis maakt dat de oorspronkelijke ambities niet haalbaar meer zijn en er een keuze gemaakt moet worden hoe nu verder te gaan. Niets doen is geen optie en zou binnen de kortste keren een flink financieel tekort opleveren. De drie gemeenten hebben er voor gekozen om een deskundig bureau STEC opdracht te geven om te onderzoeken of er en welke mogelijkheden er zijn om dit tij te keren. De uitkomst van dit onderzoek ‘Het Vernieuwde Perspectief’ geeft aan dat met name door de gunstige ligging er mogelijkheden zijn voor vestiging van logistieke bedrijven. Verder stelt STEC voor om het gedeelte op Hattems grondgebied voorlopig niet te ontwikkelen (in de koelkast te plaatsen).

Als fractie van de ChristenUnie zijn we blij met de uitkomst van het onderzoek, dat er nog kansen liggen voor dit terrein komt vooral door de gunstige ligging. In onze ogen is het een degelijk rapport van een degelijk bureau met een aantal conclusies gebaseerd op marktonderzoek die natuurlijk geen zekerheid geven maar wel goed onderbouwd zijn. We moeten dan wel de oorspronkelijke doelstelling van een lokaal bedrijventerrein loslaten en kiezen voor een andere inrichting met grotere kavels en met name een betere ontsluiting, een nieuwe afslag op de A28 is essentieel.

De drie colleges van Hattem, Heerde en Oldebroek hebben dit plan overgenomen en aan de afzonderlijke raden voorgelegd ter instemming. Omdat de uitgifte van de grond achterblijft bij de planning en het natuurlijk enige tijd duurt voordat we met de nieuwe strategie aan de slag kunnen en de kosten wel doorgaan is een extra garantstelling van 2 miljoen per gemeente noodzakelijk. Verder is als randvoorwaarde opgenomen dat er binnen 1 jaar duidelijkheid moet zijn over de mogelijkheid om een nieuwe afslag op de A 28 te realiseren, of de provincie mee wil werken aan de herprofilering van lokaal naar bovenregionaal bedrijventerrein en te bezien of de zware bedrijvigheid die gepland was op het Hattemse deel kunnen inpassen op het Hattemerbroekse deel.

Voor ons was de keuze niet moeilijk. We zijn er nog steeds van overtuigd dat we een toplocatie hebben voor een bedrijventerrein en door het open te stellen voor logistieke bedrijven zal de locatie alleen maar meer van belang zijn. Financieel gezien is dit volgens ons ook de enige echte optie. Om de randvoorwaarden (afslag A 28 en herprofilering) te realiseren wordt er door verschillende politieke partijen al flink gelobbyd bij de provincie en er tekent zich al een meerderheid af om hier aan mee te werken. Maar ook voor de werkgelegenheid in deze regio is het van belang om hier bedrijven te krijgen, als je wat bereiken wilt moet je denken in kansen en niet in bedreigingen.

Sommige partijen schijnen er genoegen in te hebben om de gevolgen voor Hattemerbroek zo negatief mogelijk te schetsen. Waarom dat nodig is kunnen we niet plaatsen. Wij realiseren ons dat het waarschijnlijk wat minder mooi zal worden als eerst gepland maar als fractie van de ChristenUnie zullen we er zeker niet aan meewerken dat allerlei ‘enge’ fabrieken op ons H2O terrein kunnen komen. Dat een bedrijf als van Werven van de Middeldijk verplaatst wordt naar een plek op het H2O terrein en dan verder van de woonkern af komt te liggen is wat ons betreft winst.

De fracties van VVD, SGP en ChristenUnie konden instemmen met het voorstel en riepen op hier zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. Het CDA was erg kritisch en wilde eerst nog meer alternatieven onderzoeken, wat weer vertragend zou werken. Dit bevreemdt ons zeer omdat onze ChristenUnie- fractie in de provincie met VVD maar vooral met het CDA juist heel actief zijn om een invulling te geven aan de geschetste randvoorwaarden. De fractie van ABO wil het liefst zo snel mogelijk stoppen en een verlies van 7 miljoen incasseren. De fractie van de PvdA vroeg meer aandacht voor de inwoners van Hattemerbroek, voor ons ook een belangrijk punt wat gestalte krijgt in het dorpsgesprek op 1 juli. Maar ook als het bestemmingsplan aangepast moet worden zullen die belangen zeker weer meegenomen worden.

Wat ons betreft een stap in de goede richting, het is goed en nodig dat er geanticipeerd wordt op ontwikkelingen die er zijn. Dat mag wat ons betreft nog wel daadkrachtiger en daarom hebben we als fractie van de ChristenUnie samen met de VVD er op aangedrongen om de structuur van de BV zodanig aan te passen dat Het Vernieuwde Perspectief ook daadkrachtig uitgevoerd kan worden.

Engbert Jan Ruitenberg
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
lenw
Berichten: 14
Lid geworden op: wo feb 25, 2009 17:10

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door lenw »

Als je een bedrijvenpark gaat ontwikkelen, ga je de infrastructuur aan- en afvoerwegen -ontwikkelen, niet een aantal jaren later.
Gevolg is dat er op allerlei manieren onder druk gekeken wordt om een ontsluiten voor het H2O terrein te forceren om aan de eisen te voldoen.Vooral nu het bestemmingsplan veranderd wordt naar categorie 4 - 5.
Geld speelt een rol bij deze ontsluiting ,momenteel is er 10 miljoen ter beschikking ,lang niet genoeg om een ontsluiting via de Voskuil , het beste alternatief te ontwikkelen - 21 miljoen.
Een andere alternatief is via de Rondweg -15 miljoen.
Wanneer deze ontsluiting er zou komen ,wordt Noord onleefbaar , lawaai dag en nacht - distributie en toeleveringsbedrijven - veel fijn stof, dit in combinatie met het lawaai van de A 28 is voor de buurt onacceptabel.

Wim Lensink
Jan B. Kaiser
Berichten: 161
Lid geworden op: di jan 26, 2010 17:13

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Jan B. Kaiser »

Beste Engbert Jan

Een korte reactie op je artikeltje over “Het Vernieuwde Perspectief”.

Eerdere colleges hadden ietwat megalomane toekomstideeën, die in een kleine gemeente als Oldebroek eigenlijk uit de toon vielen. Naast een wijngoed, een hippisch landgoed, beide fata morgana’s, past ook het participeren in een (te) groot bedrijventerrein hierin. Men trok een te grote broek aan, met als gevolg dat die tijdens het lopen steeds meer afzakte, wat leidde tot een niet al te modieuze verschijning (om een welvoeglijke terminologie te gebruiken).
Een aantal jaren geleden al kwam ik tot de conclusie dat dit bedrijventerrein feitelijk failliet is, en alleen met kostbare kunstgrepen in leven wordt gehouden. Je kunt daar natuurlijk de huidige economische ontwikkelingen de schuld van geven, maar je kunt er ook niet aan voorbijgaan dat er in het verleden door een veel te roze bril naar de toekomst gekeken is. En dat is nu precies wat de Christen Unie nu ook weer doet. Men laat de gemeente een onderzoeksbureau als een waarzegster op de kermis wat ideeën op papier zetten, die alleen maar gebaseerd zijn op aannames (wat anders kan men doen) en niet op de realiteit. En zelfs als die aannames uitkomen dan zadelt men Hattemerbroek op met een overdaad aan overlast.

Eén en ander doet mij denken aan een zwemmer die een kilometer uit de kust het jammer vindt om terug te keren en liever doorzwemt in de hoop dat hij onderweg nog een eilandje tegenkomt, maar daar geen zekerheid over heeft.
Die zwemmer speelt met zijn eigen leven. De gemeente gooit mogelijkerwijs slechts het geld van de burger over de balk en kan daar niet meer op afgerekend worden want als men uiteindelijk niets anders kan doen dan de stekker er uittrekken, zijn de heren wethouders (en raadsleden), die voor alles verantwoordelijk zijn, al hoog en breed met pensioen (zijn ze eigenlijk al). In het allerergste geval leiden ze wat gezichtsverlies (sorry, foutje, bedankt!)

Ik begrijp niet dat er geen lering wordt getrokken uit de recente debacles van andere gemeenten (Apeldoorn, Amersfoort, de Blauwe Stad, om er maar enkele te noemen), waar honderden miljoenen als gevolg van inschattingsfouten verdampt zijn. Tunnelvisie wellicht, of misschien gewoon eigenwijsheid.

Jan B. Kaiser
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9710
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

Vernieuwd perspectief voor Bedrijvenpark H2O

Na Hattem en Oldebroek heeft gisteravond ook de gemeenteraad van Heerde ingestemd met het nieuwe perspectief voor Bedrijvenpark H2O. Dit nieuwe perspectief richt zich op een logische en marktgerichte herprofilering en sluit aan op de huidige feitelijke marktontwikkelingen. Met het besluit van de raden kan het Bedrijvenpark verder worden ontwikkeld en zijn er weer kansen dat het uitgroeit tot een belangrijke economische motor voor de drie H2O-gemeenten.

Besluit raden

De raden van de drie gemeenten moesten besluiten of ze konden instemmen met het nieuwe perspectief, maar werden tevens gevraagd om in te stemmen met de afwaardering van een deel van het terrein en een aanvullende garantstelling af te geven van 2,0 miljoen euro per gemeente, zodat de Ontwikkelingsmaatschappij voldoende middelen heeft voor het verder ontwikkelen van het bedrijventerrein. Alle drie de gemeente raden hebben nu ingestemd met deze voorstellen.

Goede vooruitzichten
Nu de gemeenteraden met dit vernieuwde perspectief hebben ingestemd en de daarvoor benodigde garantstelling hebben afgegeven, kan de Ontwikkelingsmaatschappij verder werken aan het realiseren van de benodigde randvoorwaarden en haar focus leggen op bedrijven in de logistieke en (internet) distributiebranche.

Ondanks de economische crisis zijn er momenteel vergevorderde gesprekken gaande met een tiental bedrijven uit de regio, waaronder grote productiebedrijven met regionale, nationale of zelfs internationale markten. Daarnaast is er interesse van bedrijven van buiten de regio, waaronder ook logistieke bedrijven, die H2O op de shortlist zetten vanwege de uitstekende ligging aan snelwegen A28 en A50 en op steenworp afstand van Zwolle.

De Ontwikkelingsmaatschappij richt zich bij de uitvoering van het vernieuwde perspectief in eerste aanleg op de ontwikkeling van het Oldebroekse plandeel van het bedrijvenpark, dat al geheel gereed is voor uitgifte.

Hoewel de winstverwachting naar beneden toe is bijgesteld, lijkt met de gewijzigde koers en de besluiten van de gemeenteraden de ontwikkeling van het bedrijvenpark weer kansrijk te zijn.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9710
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

CDA wil meer ruimte voor ondernemers in Gelderland

Tijdens de laatste Statenvergadering voor het zomerreces heeft het CDA op woensdag 26 juni samen met andere partijen een motie ingediend om de mogelijkheden voor ondernemers in Gelderland te verbreden. Het huidige economische klimaat heeft de uitgifte van bedrijfsterrein ernstig vertraagd. De marktontwikkelingen eisen een andere aanpak, die meer is afgestemd op de wensen en eisen van de bedrijven. De motie is met een royale meerderheid aangenomen.

Bedrijventerrein H2O als pilot aanwijzen

Eén van de regionale bedrijventerreinen waar de uitgifte achterblijft is H2O (Hattem, Heerde en Oldebroek). Harold Zoet, CDA Statenlid: “Voor de werkgelegenheid en de financiële situatie van de gemeentes zijn maatregelen hard nodig. Maatwerk is vereist en als de pilot hier succes heeft, kan deze aanpak over de hele provincie Gelderland uitgerold worden. Er is voor bedrijventerrein H2O gekozen, omdat dit een bovenlokaal terrein is van de drie gemeentes Hattem, Heerde en Oldebroek, gelegen aan de provinciegrens. Dit bedrijventerrein loopt regelmatig tegen beperkende vestigingseisen aan, waardoor diverse grondverkopen niet hebben plaatsgevonden”.

Momenteel ligt ongeveer 1000 hectare bedrijventerrein braak in Gelderland. Om de verkoop te bevorderen moeten de vestigingseisen voor de regionale bedrijven beter in overeenstemming worden gebracht met de eisen en wensen van die bedrijven. Gedeputeerde Staten wordt gevraagd om in oktober een notitie voor te leggen.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9710
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

Protest tegen zware industrie H2O
Bron website Stentor 29 juni 2013

HATTEMERBROEK - Wat hebben vetsmelterijen, destructiebedrijven, rubberbandenfabrieken en asfaltcentrales met elkaar gemeen? Ze vallen allemaal onder milieucategorie 5, de één na hoogste voor bedrijven. Het lijstje is opgezocht en samengesteld door de familie Van Dijk uit Hattemerbroek....... lees verder op de website van de Stentor.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9710
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

Persbericht CDA Oldebroek
VERNIEUWDE KOERS H2O-BEDRIJVENTERREIN

Meer kansen of meer risico’s?

Het bedrijventerrein H2O bij Hattemerbroek zit in zwaar weer. De uitgifte van het terrein verloopt lang niet zo vlot als gedacht, terwijl er al wel veel kosten zijn gemaakt (in totaal ca. 30 miljoen euro). Daardoor dreigt het voor de drie gemeenten een strop te worden. De H2O-gemeenten willen daarom de koers verleggen, naar een Vernieuwd Perspectief. De CDA-fractie zegt: prima, doen! Maar eerst wel duidelijkheid over de haalbaarheid van het plan en de gevolgen voor Hattemerbroek. Wat ons betreft zo snel mogelijk om geen tijd te verliezen.

Nieuw Perspectief
Bureau Stec heeft een onderzoek uitgevoerd en geconstateerd dat de kansen vooral moeten worden gezocht in de logistiek: een zogenaamd logistiek bedrijventerrein. Dat is een bedrijventerrein met grote bedrijven (met hallen van 50.000 m2 of meer) en veel vrachtwagenverkeer. En er is ruimte voor industriële bedrijven, tot en met categorie 5. Maar er blijft natuurlijk ook ruimte voor plaatselijke bedrijven en voor verplaatsers. Dit is het zogenaamde Vernieuwd Perspectief H2O in een notendop.

Het voorstel van de colleges was om ja te zeggen tegen het Vernieuwd Perspectief. Dan zouden de harde randvoorwaarden in het komende jaar verder uitgewerkt kunnen worden. Het klinkt allemaal logisch, zult u misschien zeggen. Toch heeft de oppositie inclusief onze fractie, tegen het voorstel gestemd en gezamenlijk een motie ingediend. De belangrijkste reden is, dat het naar onze mening onverantwoord is om vooraf in te stemmen met een plan waarvan nog in het geheel niet duidelijk is of het kan, hoe het eruit komt te zien, wat de gevolgen voor Hattemerbroek zijn, hoe groot de risico’s zijn. Dus als raad de vinger aan de pols houden.

Geen vage plannen en hopen dat het goed komt
Het vernieuwd perspectief is nog niet veel meer dan een idee op dit moment, dat op allerlei punten verder moet worden uitgewerkt. Wij zijn vanuit de CDA-fractie een grote voorstander van het zoeken naar nieuwe perspectieven voor het H2O terrein, maar dan moeten we weten waar het over gaat. Enkele punten maken dit duidelijk:
  • Het vernieuwd perspectief vraagt om veel extra investeringen. De investeringen kunnen oplopen naar ca 15 miljoen per gemeente. Onderdeel van het collegevoorstel was, om de garantie per gemeente met twee miljoen te verhogen. Verder kunnen de kosten voor een nieuwe afrit tot meer dan 20 miljoen oplopen. Bij zoveel miljoenen is zorgvuldigheid en een beheersing van de risico’s heel erg belangrijk. En is het financieel niet aantrekkelijker om te stoppen met H2O en de verliezen te nemen in plaats van miljoenen extra te investeren met de kans dat het nieuwe perspectief ook niet gaat slagen? De CDA-fractie was in ieder geval van mening, dat niet vooraf alle mogelijkheden om te sturen en controleren weg moesten worden gegeven, zoals in het collegevoorstel was opgenomen;
  • Met het nieuwe perspectief moet H2O een regionaal bedrijventerrein worden. Mooi als dat voor elkaar komt! Maar dat vraagt wel om toestemming van de provincie en om een nauwe samenwerking met de omliggende gemeenten, zoals Harderwijk, Zwolle en Kampen. Ook deze gemeenten zetten namelijk in op verruimde bestemmingen en op logistiek, zij hebben daarin zwaar geïnvesteerd en zien ineens een onverwachte concurrent erbij komen. Harderwijk zal zonder twijfel al met de lobby gestart zijn! Ook de Commissaris van de Koning gaf bij zijn werkbezoek afgelopen week al aan, dat de verruiming naar logistieke bestemmingen zeker geen gelopen race is. Huiswerk te doen dus.
  • En het was ons daarbij bekend dat er in Provinciale Staten wordt gewerkt aan een motie om er een regionaal terrein van te maken, een ontwikkeling die helemaal past binnen onze opstelling. Afgelopen dagen is in de Staten de motie aangenomen;
  • De gevolgen voor Hattemerbroek zijn nog in het geheel niet uitgezocht. Het nieuwe plan staat volledig haaks op het oude plan. Niet meer kleinschalig, niet meer milieuvriendelijk, geen hoge kwaliteit, geen hoogwaardige werkgelegenheid, niet zorgvuldig afgestemd op het dorp Hattemerbroek. En een logistiek terrein levert relatief weinig werkgelegenheid op (weinig fte per ha). In het Vernieuwd Perspectief wordt uitgegaan van zogenaamde categorie 5 bedrijven. Dit zijn bedrijven met een grote milieucirkel (veel geluid, stank of veiligheidsrisico’s), tussen de 500 en 1.000 m. Er is nog niet bepaald, waar de zones komen te liggen. Ook toekomstige woningbouw van Wezep en Hattemerbroek wordt belemmerd, maar waar en hoe is niet duidelijk. Al deze punten moeten volgens ons eerst helder zijn, voordat er verantwoorde besluiten kunnen worden genomen.
Politieke keuze?
Al met al lijkt het besluit van de coalitie van CU en SGP om in te stemmen met het vernieuwd perspectief voor H2O vooral ingegeven door politieke motieven. Met de verkiezingen in het vooruitzicht moest dit lastige onderwerp worden weggezet en buiten het gezichtsveld van de kiezer worden gezet.
  • Zo is het natuurlijk politiek niet erg aantrekkelijk om binnen een jaar voor de verkiezingen het H2O bedrijventerrein stop te zetten en miljoenen te moeten afboeken.
  • Om politieke redenen wordt waarschijnlijk ook niet serieus gekeken naar de optie om te stoppen met het H2O-terrein. Terwijl dat financieel gezien misschien wel een aantrekkelijke variant is. Uit de voorstellen van het college kan dit niet worden afgeleid.
  • En eerst de randvoorwaarden invullen voordat met het nieuwe perspectief wordt ingestemd (zoals gebruikelijk is), is politiek niet aantrekkelijk voor de coalitie van CU en SGP. Dan zou het onderwerp met alle lastige vragen het komend jaar voortdurend op de agenda staan. En dat is met verkiezingen in het vooruitzicht niet aantrekkelijk.
Opvallend was de opmerking van de CU tijdens het debat, die erop wees dat goed werd samengewerkt met de Gelderse CDA-fractie. Dit roept vragen op: gaat de samenwerking met de eigen provinciale CU-fractie dan niet zo goed of komt deze niet met de goede voorstellen? En de CU-opmerking suggereert bovendien een tegenstelling tussen het plaatselijke en provinciale standpunt van het CDA, terwijl dit juist volledig bij elkaar aansluit: eerst duidelijkheid creëren en dan besluiten nemen!

Ons standpunt: als raad verantwoordelijkheid nemen!
Als fractie zijn wij groot voorstander van een nieuwe koers voor bedrijventerrein H2O. Wij zeggen dus geen nee tegen H2O, maar willen juist maatwerk leveren, zorgvuldig omgaan met de financiële middelen en als raad de verantwoordelijkheid blijven nemen!

Jules van der Weerd
CDA Oldebroek
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie