Dossier bedrijventerrein H2O

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

Ingezonden door Jan B. Kaiser
“Het H20 bedrijventerrein: een dure weeffout.”

In de commissievergadering “Middelen” van jongstleden donderdag was het aan Roel Steenbergen, tot eind vorig jaar directeur van het bedrijventerrein van de gemeentes Hattem, Heerde en Oldebroek toegestaan zijn visie te geven op het reilen en zeilen van dit project. Het was de eerste maal dat informatie, die doorgaans voorzien is van het etiket “strikt vertrouwelijk” of “geheim” zonder restricties besproken kon worden. Hij legde de vinger op de wonde door op te merken dat “niet de BV leidend is, maar de gemeenten”. Van het begin af aan faalde de juridische constructie. De drie gemeente zaten niet op één lijn (“de belangen zijn niet identiek”), met als gevolg een verlammende werking bij de Raad van Commissarissen, die bestaat uit wethouders van de drie gemeenten. Zo erg zelfs dat (als saillant voorbeeld) de wethouder van de gemeente Heerde als commissaris de komst van Euroma op het bedrijventerrein zou moeten verwelkomen, maar als wethouder tegen Euroma zei dat ze het beste in Heerde konden blijven. Ook de besluitvorming was zeer traag, zo traag zelfs dat een potentieel geïnteresseerde, het bedrijf Wehkamp, daar niet op wilde wachten en naar Zwolle is uitgeweken.
Verschillende malen heeft dhr. Steenbergen aangegeven dat de structuur zou moeten veranderen, bijvoorbeeld door één gemeente (bijv. Oldebroek) de regie in handen te geven of anders om er een intergemeentelijk lichaam tussen de colleges en de BV te plaatsen om zo een slagvaardiger beleid, dat in de praktijk ontbrak bij de drie gemeenten, te kunnen ontwikkelen. Hij sprak tegen dovemansoren met als gevolg dat hij uiteindelijk moedeloos zijn portefeuille ter beschikking heeft gesteld. Dat het niet ligt aan de personen die de directie van het bedrijventerrein vormden onderschreef hij door te stellen dat hij ook directeur is van een bedrijventerrein in Kampen, dat wel floreert, omdat daar wel heldere opdrachten aan de BV worden gegeven..

Het was goed dat de gemeente Oldebroek de gelegenheid gaf om deze belangrijke inside-informatie naar buiten te brengen. In Heerde is men daar een stuk krampachtiger over. Daar wordt de materie in een besloten vergadering besproken.

De raad werd toegesproken maar uit de gestelde vragen (“wat zou u doen als u in de raad had gezeten”) sijpelde door dat ook zij niet goed wist met het naar voren gebrachte te doen. Het is immers een verantwoordelijkheid van de colleges van de drie gemeente en de individuele raden ontbeert de mogelijkheid om hier zelf iets aan te doen.

Wel kan de conclusie getrokken worden dat zonder een ingrijpende wijziging van de structuur (wie neemt hiertoe het voortouw?) er nimmer enige verbetering in de exploitatie van het bedrijventerrein zal komen, zelfs niet als de economie aantrekt. Met andere woorden, elk jaar dat een beslissing daaromtrent weer verder vooruitgeschoven wordt, zal het verlies toenemen en nog grotere vormen van astronomische omvang aannemen, om maar eens een pleonasme (is dubbelop) in de tekst te verwerken.

Een suggestie zou kunnen zijn als de gemeenteraden voor de variatie eens de koppen bijeensteken en deze problematiek “bij de horens neemt”. Een tweede hieraan onlosmakende conclusie dringt zich op dat resultaten als gevolg van elke personele wisseling in de directie bij voorbaat gedoemd zijn te mislukken, zolang de gemeenten geen beleid maken. Dat is vanaf de oprichting niet mogelijk gebleken en er zijn geen signalen dat dat in de toekomst wel zal gaan gebeuren.

Met andere woorden: nu is duidelijk geworden dat het idee van een gezamenlijk bedrijven terrein van het begin of aan een doodgeboren kindje was, recessie of niet, blijft de vraag over: wanneer krijgt dit kindje een fatsoenlijke begrafenis?

Jan B. Kaiser
20 juni 2015
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
d66oldebroek
Berichten: 6
Lid geworden op: zo mar 22, 2015 19:49

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door d66oldebroek »

Geachte meneer Kaiser,

Ik zie u dit schrijven:
Zo erg zelfs dat (als saillant voorbeeld) de wethouder van de gemeente Heerde als commissaris de komst van Euroma op het bedrijventerrein zou moeten verwelkomen, maar als wethouder tegen Euroma zei dat ze het beste in Heerde konden blijven.
Dat heeft meneer Steenbergen zeker niet zo gezegd. Meneer Steenbergen gaf aan dat er een commissaris was die de komst van een bedrijf dat gevestigd was in de eigen gemeente had tegen proberen te houden om naar het H2O-terrein te verhuizen.

U gaat ervan uit dat dit om Euroma in Heerde moet gaan, dat snap ik wel, maar dat heeft meneer Steenbergen niet gezegd. Ik snap ook niet waarom geen van de leden vroeg wie hij bedoelde nadat hij dit voorbeeld aanhaalde (al had ik me in kunnen denken dat meneer Steenbergen daar geen antwoord op had gegeven).

Verder was de analyse van Steenbergen helder vorige week.
Blijf op de hoogte en volg ons op social media!:
Facebook: https://www.facebook.com/d66oldebroek
Twitter: https://www.facebook.com/d66oldebroek
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

"Roel Steenbergen heeft daarover gelogen"
Bron de Stentor van woensdag 1 juli 2015

Dat is een citaat van burgemeester Pijnenburg van Heerde welke vermeld staat in de Stentor. Het gaat hier over de vermeende belangstelling van Wehkamp om zich op het bedrijventerrein H2O te vestigen. Steenbergen noemde in Oldebroek Wehkamp als één van de bedrijven die door gebrek aann regie en slagkracht van de regio, het bedrijvenpark links had laten liggen.
Navraag van de krant bij Wehkamp: "Het Zwolse postorderbedrijf ontkende tegenover deze krant overigens interesse in H2O.

Lees het hele artikel in de Stentor
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
huub verberk
Berichten: 140
Lid geworden op: do jan 14, 2010 18:12

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door huub verberk »

Het is de vraag of het verstandig is van burgemeester van Heerde te roepen dat Steenbergen liegt.
Ik weet niet wie hier de waarheid spreekt. Ik was er niet bij. Ik ken de geheime notule van de BV niet. Maar het is opmerkelijk dat Steenbergen niet welkom is in Heerde om zijn "waarheid" te vertellen. In Oldebroek kon dat wel.
Laat Steenbergen ook in Heerde komen zodat de raad van Heerde hem kan bevragen. Mogelijk wordt dan duidelijk wie wanneer welk bedrijf wel of niet heeft tegen gehouden.

Roepen Steenbergen liegt en verder geen gelegenheid geven van hoor en wederhoor, is bestuurlijk niet sterk.

Met vriendelijke groet,

Huub verberk
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

Heerde worstelt met Euroma
Bron www.destentor.nl geplaatst op 8 juli 2015

HEERDE - Blijft Euroma en daarmee de werkgelegenheid voor zo'n 250 mensen behouden voor de regio Noord-Veluwe of verkast het bedrijf naar Zwolle? Nog deze week vinden er gesprekken plaats met Euroma om, naast nieuwbouw in Wapenveld, ook verhuizing naar H2O weer bespreekbaar te maken.
Een gesprek dat er komt na interventie door de provincie Gelderland, zo liet burgemeester Inez Pijnenburg weten.......lees verder op de website van De Stentor
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

H2O en de Grieken.
Met toestemming overgenomen van de Facebookpagina van Nicolet Hoorn

Gisteren ontmoette ik op een begrafenis een RO medewerker uit een fusie gemeente. Hij vertelde dat het o.a. Zijn taak was om de verschillende nieuwbouwprojecten die in de verschillende gefuseerde gemeente aanwezig waren op elkaar af te stemmen en te prioriteren. De afgelopen jaren was al vaak geprobeerd met de gemeenten tot een afstemming te komen, maar dat was niet gelukt. Het hemd is altijd nader dan de rok en de verschillende gemeenteraden kozen er steeds weer voor hun eigen projecten door te zetten. De andere gemeente moest maar schrappen. Nu er gefuseerd was moesten de nieuwe gemeenteraad toch de keuzes maken die ze altijd ontlopen hebben. Ik vertelde over "ons" H2O- bedrijventerrein, opgezet door 3 gemeenten die er alle 3 aan denken te verdienen. Maar die ook alle 3 nog "eigen" bedrijventerreinen hebben en hun eigen bedrijven toch graag verplaatsen naar hun eigen bedrijventerreinen omdat ze er dan meer aan verdienen dan wanneer ze naar H2O gaan. Dan moet de winst gedeeld worden. Tot op de dag van vandaag gaat het eigen belang van de individuele gemeenten voor het gezamenlijk belang en roepen ze ach en wee over de oplopende schulden op het bedrijventerrein. Wanneer er gewerkt wordt aan intensieve samenwerking die tot het maken van keuzes zal dwingen laten we de boel knappen en gaan op zoek naar andere "partners". Zij wij zoveel anders dan de Grieken? Die gaan ook op zoek naar andere partners. H2O kijkt inmiddels vol verwachting naar de provincie Gelderland. Kan die de schulden niet wegstrepen? Kan die niet helpen? Nemen wij wel verantwoordelijkheid voor de kostbare investeringen die we in het verleden gedaan hebben? Of vinden we ook dat anderen "ons" probleem maar op moet lossen? Onder het motto dat die anderen ook baat hebben bij een goed afgestemd bedrijventerrein-beleid?
De inwoners van Hattem, Heerde en Oldebroek zullen dat voelen in hun portemonnee. Maar de Griekse inwoners doen dat ook. Moeten anderen ons helpen, of moet iedereen zijn eigen verantwoording nemen? Dat is een vraag die niet zo ver van ons eigen bordje ligt.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

Persverklaring (gemeenten)

Hattem, Heerde, Oldebroek, 5 augustus 2015

In de Stentor van 5 augustus is een artikel verschenen over de rechtszaak die Milo BV tegen de Ontwikkelingsmaatschappij heeft aangespannen. Vanwege nadrukkelijke betrokkenheid van de gemeente Oldebroek hechten wij er waarde aan hier een toelichting op te geven.

Persverklaring
Op 17 juni is door de kantonrechter uitspraak gedaan in de zaak die door Milo BV is aangespannen tegen de BV Ontwikkelingsmaatschappij Hattemerbroek. De Ontwikkelingsmaatschappij werd gedaagd door Milo BV; het bedrijf van de voormalig directeur/bestuurder van de Ontwikkelingsmaatschappij. De oud-directeur/bestuurder wil door middel van deze procedure zijn “ontslag” ongedaan maken.

Alle communicatie voorafgaand aan deze rechtszitting is overhandigd aan de gemeente Oldebroek en niet aan de Ontwikkelingsmaatschappij, wat wel had gemoeten. Voor zover wij nu weten is door ons noch de urgentie herkend, als het feit dat de documenten voor de Ontwikkelingsmaatschappij bestemd waren. Hetzelfde is gebeurd met de ontvangst van het verstekvonnis. Het bovenstaande is ons pas echt duidelijk geworden bij de beslaglegging op de bankrekening van de Ontwikkelingsmaatschappij op 30 juli jongstleden. De feitelijke toedracht wordt intern nader onderzocht.

Resultaat is dat de Ontwikkelingsmaatschappij niet bij de zitting aanwezig is geweest en hier ook geen verweer heeft kunnen voeren. De kantonrechter heeft vervolgens Milo BV in het gelijk gesteld. De Ontwikkelingsmaatschappij gaat de uitspraak van de kantonrechter aanvechten.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

H2O: extra openbare vergadering van de raad Hattem

Afbeelding
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

Hattem heeft het gehad met Heerde
Bron www.destentor.nl Geplaatst op 21 augustus 2015

HATTEM - De gemeenteraad van Hattem heeft het helemaal gehad met die van Heerde als het gaat om de gang van zaken rond H2O. "Heerde wil niet, daar draaien ze om de hete brei heen", stelde fractievoorzitter Gert Kers (CU). De frustraties richting buurgemeente Heerde werden door alle partijen in verschillende bewoordingen geuit........lees verder op de website van de Stentor.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

Ingezonden door Jan B. Kaiser
Impressie van een ingelaste raadsvergadering in Hattem

In de media is er de afgelopen weken nogal commotie geweest over de blunder die op het gemeentehuis van Oldebroek is gemaakt door (aangetekende) brieven van de rechtbank over de ontslagprocedure van de heer Duyn, directeur van het bedrijventerrein H20, niet door te geleiden naar de juiste instantie, cq. wethouder met als gevolg dat het ontslag door de rechter ongedaan is gemaakt. Deze kostbare omissie leidde er toe dat dit voor twee oppositiepartijen in Hattem, de Christen Unie en de PvdA, de druppel was die de emmer dit overlopen en er verzocht was om een extra vergadering voor jongstleden donderdag, het is immers zomervakantie, om helderheid te verkrijgen in deze materie (ook over het ontbreken van informatie over bestemmingsplan-wijzigingen en bedrijfsverplaatsingen. Vol verwachting toog ik naar het feeërieke Hattem van Anton Pieck, waar ik de fractie van diverse partijen uit Oldebroek (ik heb ABO, CU en PvdA gezien, maar misschien waren er meer) alsmede die uit Heerde tegenkwam, in de hoop een “sprookje” mee te maken. Helaas kwamen mijn verwachtingen niet uit. Alhoewel er door bijna alle raadspartijen kritische tot zeer kritische vragen werden gesteld, met name door de heer Kers van de CU, mevrouw Zuidwijk van de VVD, de heer Juk van het CDA en mevrouw Van Regteren-De Boer van de PvdA, over hoe het allemaal zo heeft kunnen gebeuren werden door burgemeester Wiggers en wethouder Van Heede in hun hoedanigheid als bestuurder, resp. commissaris van de BV bedrijventerrein Hattemerbroek naar mijn belevenis de antwoorden ontweken.
De achtergronden van het ontslag/aan de kant schuiven van zowel de voorzitter van de Raad van Commissarissen (de heer Steenbergen), de directeur (de heer Duyn), de accountant en adviesbureau Stek werden niet toegelicht, noch werd ingegaan op de vraag waarom een verzoek tot mediation door de Raad van Commissarissen (bestaande uit wethouders van de drie gemeenten) is afgewezen. Wel werd aangegeven dat de huidige schuld van de BV Hattemerbroek inmiddels tenminste 33 miljoen Euro bedraagt. Maar misschien kwam deze onvolledige beantwoording wel omdat de bestuurders en commissarissen van de BV Hattemerbroek om redenen van privacy of omdat ze bang waren voor negatieve publiciteit, wat de schade zou kunnen toebrengen aan de BV, anderszins niet de openheid konden geven die wel van publieke bestuurders verwacht zou kunnen mogen worden. De raad van Hattem maakt zich ernstig zorgen over het feit of dit geld ooit nog terugkomt en ik kan mij daar best wel wat bij indenken. Er wordt gewerkt aan een nieuwe, externe Raad van Commissarissen (dus geen wethouders van gemeenten meer, waarvan de dubbelfunctie van het begin af aan als een “weeffout” beschouwd kan worden) maar de procedures daartoe duren veel te lang en het zicht op het vinden van geschikte kandidaten is nog onvoldoende (er is één geïnteresseerde). Ook of en wanneer er een nieuwe directeur verkoop komt is nog in de nevelen der toekomst verborgen.

De vertegenwoordiger van het CDA (dhr. Juk) stelde (terecht) voor om een onafhankelijk onderzoek, bijv. door de rekenkamer, te laten uitvoeren naar het sinds 2004 (toen werd het H20-bedrijventerrein uit de grond gestampt) gevoerde beleid, maar deze suggestie ging ten onder in de verdere discussie.

De heer Kers van de CU ging nog in op de verhuizing van het bedrijf Euroma uit Wapenveld naar het bedrijventerrein. Hij had daar duidelijk andere informatie over dan de burgemeester (in zijn rol als bestuurder van de BV). Vast staat wel dat uit de Provinciale pot er een flinke subsidie zal moeten komen om Euroma er toe te verleiden om naar het bedrijventerrein te verhuizen.

Er is veel gezegd tijdens deze vergadering, maar ik heb hier slechts enkele, meer saillante punten uit gelicht. Wel werd in de pauze duidelijk dat aan de hooggespannen verwachtingen dat er helderheid geschapen zou worden niet werd voldaan. Ik ben derhalve in de pauze rond tien uur teleurgesteld maar weer naar huis gegaan.

Inmiddels hebben de drie gemeenten een (openbaar) bericht naar hun raadsleden verzonden met de toezegging dat informatie over het bedrijventerrein vanaf nu maandelijks zal worden verstrekt. Hoewel dit communique uitblinkt door vakjargon en ik mij door een derde heb moeten voorlichten wat er precies bedoeld werd met de financiële paragraaf van het bericht heb ik inmiddels wel begrepen dat er per 1 januari 2016 een bestaande lening van 27 miljoen omgezet wordt in een nieuwe lening met een lagere rente over een periode van 18 jaar. Hoewel het niet zo in het communique staat.

Jan B. Kaiser
22 augustus 2015
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

ABO: Bedrijvenpark H2O, het zit maar niet mee, en wat nu?

Reuring.
U hebt ongetwijfeld de laatste tijd gehoord of gelezen over ons Bedrijvenpark H2O. Ons gezamenlijke en bijna lege bedrijventerrein. Het zit maar niet mee, met dit bedrijvenpark. Slechte economische omstandigheden, dus nauwelijks belangstelling van bedrijven, conflicterende gemeentebelangen, belangengroepen die voor hun leefomgeving opkomen, onvoldoende geld voor bedrijfsverplaatsingen en onvoldoende geld voor een nieuwe afslag. Bovendien hebben we ook nog te maken met amok makende voormalige bestuurders die hun recht of hun gram willen halen. Dan wordt er een dagvaarding gemist. Politieke partijen, die steeds maar weer om openheid roepen. Aanleiding voor de media om de problemen maar weer eens onder de loep te nemen, waardoor er weer reuring ontstaat. Het ontbreekt het Bedrijvenpark zeker niet aan negatieve aandacht. Was dit te voorkomen? Je hebt natuurlijk niet alles in de hand. De oplossingen liggen ook niet voor het oprapen. Wel zijn er een aantal zaken, die ons inziens, best anders hadden gekund.

Raad van commissarissen.
We vinden het onverstandig, dat de wethouders (en soms ook burgemeesters) van de drie gemeenten aan het roer van de BV Bedrijvenpark staan. De wethouders vervullen momenteel de rol van commissaris (toezicht en advies) maar ook van bestuurder (dagelijkse leiding).
Wat ons bijvoorbeeld frustreert, is, dat al heel lang wordt geroepen, dat de wethouders hun taak als commissaris gaan opgeven en er externe commissarissen worden aangetrokken. Maar helaas lukt het steeds niet dit te realiseren. Nu verkeren we in de situatie, dat deze wethouders enerzijds de belangen van de BV H2O behartigen en anderzijds het belang van hun eigen gemeente erg hoog houden. En daardoor, zo is gebleken, ontstaan er onwerkbare situaties. Eigen gemeentebelang gaat blijkbaar voor. Misschien wel begrijpelijk, maar het gaat ten koste van slagvaardigheid en besluitvaardigheid. Het is ABO volstrekt onduidelijk, waarom het maar niet lukt, externe commissarissen aan te trekken. Schijnbaar is het voor wethouders of gemeentebestuurders zeer moeilijk, hun commissarisrol op te geven. Met externe commissarissen en een nieuwe directeur-verkoper kan er weer gestart worden met het verbeteren van het imago en kan er gestart worden met een actievere en professionele acquisitie.

Geheimhoudingsplicht.

Een andere zorg is de informatieverstrekking over het Bedrijvenpark. Die is onvoldoende. We hebben steeds aangedrongen om open en transparant te zijn. Ook minder positieve ontwikkelingen mogen, wat ABO betreft, best openbaar gemaakt worden. Nu worden vaak raadsleden, onterecht opgescheept met een geheimhoudingsplicht. Daar willen we vanaf. Te vaak wordt gesuggereerd, dat het belang van het bedrijvenpark geschaad zou worden, wanneer bepaalde informatie openbaar wordt. Wij betwisten dat. Juist door dit gebrek aan openheid, ontstaat er bij velen een gevoel van onzekerheid met het gevolg, dat er een negatief beeld ontstaat over de goede afloop.

Geld.
Er zijn op dit moment weer serieuze onderhandelingen met de bedrijven Euroma, Brimos en Consmema gaande. Het zijn bestaande lokale bedrijven uit Wapenveld en Hattem, die verplaatst moeten worden en het verplaatsen kost geld. De financiële risico’s daarvan zijn nog niet afgedekt. Men verwacht dat vóór 1 september hierover knopen worden doorgehakt.
Ook is de financiering voor de nieuwe afslag A28 is nog niet rond. Er ontbreekt op dit moment nog ongeveer € 6 miljoen. Heerde heeft al eens aangegeven, dat ze voor de afslag geen cent gaan investeren. U begrijpt dus wel, dat geld een belangrijke maatstaf is voor het slagen van genoemde transacties. Maar belangrijker is, wie gaat dat betalen? Hoeveel mag het nog kosten? Wat is nog verantwoord? Of is het genoeg geweest. Dan maar voorlopig geen afslag? Of het Hattemse deel niet ontwikkelen? Of verder met twee gemeenten, zodat er slagvaardiger kan worden gehandeld? Allemaal optie die wat ons betreft bespreekbaar zijn.

Lichtpuntjes.
Gelukkig kwam er vorige week de toezegging van de burgemeesters, om de gemeenteraden frequenter te informeren over de gang van zaken. Een andere positieve ontwikkeling is, dat de financiële positie van het Bedrijvenpark is verbeterd. Het Bedrijvenpark H2O heeft in het verleden geld geleend voor de aankoop van grond en de ontwikkeling van het terrein. Een groot deel van de lening wordt per 1 januari 2016 gewijzigd waardoor de rente lager uit gaat vallen. Het gevolg is, dat wanneer het bedrijvenpark volgens hun eigen planning in 2035 nagenoeg vol is, er een positief saldo ontstaat van € 1,5 miljoen. Tot op heden werd er gerekend op een verlies van € 2,1 miljoen.

Blunder.
Hoe het gegaan is met de dagvaarding, die op het gemeentehuis Oldebroek onopgemerkt is gebleven, kunnen we op dit moment weinig zeggen. Er is een onderzoek gaande en deze week verwachten we de uitslag. Maar het is en blijft een blunder.

Fractie ABO
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

Reportage Omroep Gelderland

Afbeelding
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Dossier bedrijventerrein H2O

Bericht door Redactie »

Bron website gemeente Oldebroek.
Bedrijvenpark H2O BV kan verder met afrit A28 en bestemmingsplan

02-09-2015: Dinsdag 1 september zijn de drie colleges van Hattem, Heerde en Oldebroek tot een overeenstemming gekomen over de verdere ontwikkelingen van het Bedrijvenpark H2O BV.


De BV is een gezamenlijk ontwikkelingsmaatschappij van deze gemeenten bij de kruising van de A28 en de A50. In 2013 is onder de noemer van het Vernieuwd Perspectief een nieuwe richting ingeslagen. De BV richt zich niet langer alleen op bedrijfsverplaatsing binnen de gemeenten maar richt zich nu bovenregionaal op de sector logistiek en transport. Daarvoor is nodig dat er een nieuw bestemmingsplan komt en ook een rechtstreekse ontsluiting op de A28. Met dit principeakkoord maken de gemeenten flinke stappen voorwaarts in de realisatie van het Vernieuwd Perspectief en wordt het bedrijventerrein aantrekkelijker gemaakt voor de vestiging van nieuwe bedrijven in deze sector. Ondertussen onderhandelt de BV volop verder met een aantal bedrijven uit de drie gemeenten over bedrijfsverplaatsing. Na goedkeuring van de gemeenteraden kan de BV verder om de gezamenlijke ambities waar te maken.

Bestemmingsplan
Met het principeakkoord maken gemeenten een duidelijke keuze hoe om te gaan met de tegenstrijdige belangen. Het tegenstrijdige belang bestond uit aan de ene kant de zorg voor de leefbaarheid voor de inwoners van Hattemerbroek (gemeente Oldebroek) en aan de andere kant de bedrijfseconomische belangen van de BV om zoveel mogelijk bedrijven te kunnen aantrekken. Die zorg voor de leefbaarheid heeft mogelijk een negatief effect voor de grondexploitatie van de BV. Dit betekent namelijk dat de BV beperkt wordt in de verkoopmogelijkheden.

Gemeenten zijn nu in het principeakkoord overeen gekomen dat de gemeente Oldebroek circa 3,3 hectare van het bedrijvenpark zal aankopen. Het betreft hier de grond die dicht tegen de kern Hattemerbroek is gelegen. Op deze grond blijft de huidige – beperktere – bedrijfsbestemming van kracht. Hierdoor kan tegemoet gekomen worden aan de eisen rond de leefbaarheid van de kern Hattemerbroek. In totaal heeft het bedrijventerrein circa 50 hectare.

Nieuwe afrit A28
Voor de nieuwe afrit van de A28 direct aan het bedrijventerrein is ongeveer € 16 miljoen nodig. Omdat de BV en de Provincie Gelderland elk € 5 miljoen bijdragen is er nog € 6 miljoen nodig. Er wordt onderzoek gedaan naar medefinanciering door andere partijen. Tegelijkertijd willen de drie gemeenten de voortgang bevorderen. Daarom is er ook een principeakkoord gesloten over de (voor)financiering van de resterende € 6 miljoen. De drie colleges van B&W willen het tekort in de projectbegroting van de afrit voor 50% in de BV financieren en voor 50% uit de gemeentelijke middelen (elk voor 1/3).

Bedrijfsverplaatsingen

In oktober 2013 hebben de drie colleges besloten onder voorwaarden mee te werken aan bedrijfsverplaatsingen. Er zijn naast de vastgestelde uitvoeringsovereenkomst (UOK) met het bedrijf Van Werven nog drie verschillende bedrijven in beeld om bedrijfsverplaatsingen mogelijk te maken. Het betreft Brimos en Consmema uit Hattem en Euroma uit Heerde. De onderhandelingen met deze bedrijven gaan volop door in de hoop dat binnenkort duidelijkheid kan ontstaan of ook met deze bedrijven een uitvoeringsovereenkomst kan worden gesloten ten behoeve van bedrijfsverplaatsing.

Vervolg
De gemeenten werken het principeakkoord verder uit. Daarna leggen de drie colleges het ter goedkeuring voor aan hun gemeenteraden en kunnen de bestemmingsplannen in procedure worden gebracht.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie