'Sluitende begroting zonder grote lastenverzwaring'

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10146
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

'Sluitende begroting zonder grote lastenverzwaring'

Bericht door Redactie »

'Sluitende begroting zonder grote lastenverzwaring'

Oldebroek - Op 9 november heeft de gemeenteraad de begroting van 2006 unaniem vastgesteld. Het tekort van € 200.000,00 wordt gedekt door de reserves. In 2008 en 2009 is er een overschot op deze reserves. Door het afsluiten van een contract met een ander afvalverwerkingsbedrijf is het afvalstoffenheffingtarief verlaagd met € 20,00. De hoogte van de OZB is niet definitief vastgesteld. Binnenkort komt de Eerste Kamer met een beslissing waardoor een gedeelte van de OZB zal worden afgeschaft. De burger zal in 2006 minder gemeentelijke lasten hoeven te betalen.


Het college heeft voorgesteld om de toeristenbelasting te verhogen van € 0,65 naar € 0,68. Door een amendement van de SGP, ondersteund door een meerderheid in de gemeenteraad, is de toeristenbelasting extra verhoogd met € 0,02 naar € 0,70 per nacht. Hierdoor worden de inkomsten met € 8.000,00 verhoogd. Met deze meeropbrengst hoopt de raad een bijdrage te leveren aan de realisering van de coördinatorfunctie bij het Boederijmuseum.

Alle raadsfracties hadden opmerkingen over de trage voortgang van het woningbouwprogramma. Wethouder Klein legde uit dat er verandering in de regelgeving is gekomen. Het college zal het woonprogramma weer op gang trekken. In de komende jaren zal onder andere in het starters segment en in het segment van de duurdere huurwoningen voor senioren geïnvesteerd worden.

Alle raadsfracties hebben vragen gesteld over het ontbreken van de financiering voor de beheersplannen. Dit zijn meerjarige onderhoudsplannen voor onder andere wegen, gebouwen, begraafplaatsen, speelvoorziening en riolering. In het voorjaar van 2005 is de raad op de hoogte gebracht van de beheersplannen en de extra benodigde middelen van € 900.000,00 voor de uitvoering van de plannen. Het college heeft dit bedrag niet meegenomen in de meerjarenbegroting van 2006 - 2009.
Het college heeft aangegeven dat de financiële ruimte niet aanwezig is om de vastgestelde plannen uit te voeren. Het college zal met voorstellen voor oplossingsrichtingen komen.

Vanuit verschillende fracties is er geïnformeerd naar de dienstverlening van de gemeente. De burgemeester meldde dat de hulpsecretarie in Wezep wordt verplaatst. De openingstijden worden verruimd, in ieder geval is de hulpsecretarie een middag en een avond geopend. Daarnaast wordt de briefafhandeling sterk verbeterd.

Bij de afsluiting van deze laatste begrotingsraad van deze collegeperiode sprak burgemeester Zielhuis zijn waardering uit over de prettige samenwerking met de raadsleden in de afgelopen begrotingsvergaderingen.

Bron persbericht gemeente Oldebroek
kijk ook eens op www.oldebroek.nl
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie