Oranjeschool gaat monument voor gevallenen verzorgen

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10162
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Oranjeschool gaat monument voor gevallenen verzorgen

Bericht door Redactie »

Oranjeschool gaat monument voor gevallenen verzorgen

Wezep 17 april 2007 / Elk jaar is een andere school verantwoordelijk voor het onderhoud. De overdracht van de adoptie vindt elk jaar plaats op een ochtend, rond 17 april, de datum waarop de gemeente Oldebroek in 1945 bevrijd is. Groep 7 van de Oranjeschool nam op dinsdag 17 april de adoptie van het monument over van groep 8 van de Goede Herderschool.


Afbeelding
Bloemen leggen

In het bijzijn van burgemeester Zielhuis en oud-strijders werd het monument tijdens een korte plechtigheid overgedragen. Na het leggen van een krans en bloemen bij het monument werd een minuut stilte gehouden uit respect voor de gevallenen en het eerste couplet van het Wilhelmus werd gezongen.

Afbeelding
Wilhelmus

Daarna werd er in de Oranjeschool nog een aantal toespraken gehouden. Meester van de Zande en de burgemeester benadrukten de waarde van het herdenken. Herdenken heeft alleen zin als je iets mee doet. Je moet er elke dag aan werken dat er niet opnieuw een oorlog kan ontstaan. Meester van de Zande vertelde ook het verhaal van het Vietnamese meisje Phan Thi Kim Phuc dat door een van haar gemaakte foto als orlogsslachtoffer wereld bekend is geworden. Naakt en zwaar verbrand stond ze op een foto. Lange tijde heeft ze in een ziekenhuis gelegen. Nu woont ze in Canada en zet zich in voor kinderen die slachtoffer geworden zijn van een oorlog.

Afbeelding
Overdracht monument op school

Burgemeester Zielhuis vertelde dat er op dit moment in verschillende landen in de wereld Nederlandse militairen zich inzetten voor de vrede. Ook nam hij als voorbeeld de herdenking monumenten in Franse steden en dorpen. Elk dorpje, hoe klein ook, heeft een monument waar de namen van de gevallenen opstaan. Niet alleen van de tweede oorlog, het begint al met de namen van gevallenen tijdens een oorlog van 1871.
Meneer de Leeuw lid van de wapenbroeders, die als kind de oorlog meemaakte, vertelde in vogelvlucht hoe de oorlog was ontstaan en hoe deze verlopen was. Voor geïnteresseerden in de geschiedenis, een kort en bondig verhaal, met daarin ook leuke details.

Afbeelding
Meneer de Leeuw
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie