De Kuil in Wezep blijft groen, actie geslaagd!!

De Grondbank wil de voormalige zandafgraving volstorten, de omwonenden denken hier heel anders over.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9601
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

De Kuil in Wezep blijft groen, actie geslaagd!!

Bericht door Redactie »

De Kuil in Wezep blijft groen, actie geslaagd!!

Het is inmiddels wel duidelijk, dat de kuil in Wezep/Hattemerbroek groen blijft en niet wordt volgestort met verontreinigde grond. Het plan van de Grondbank lijkt volledig van de baan. Tegen de plannen om de kuil vol te storten met 30.00 vrachtwagens verontreinigde grond hebben enkele duizenden mensen uit Hattemerbroek en Wezep protest aangetekend. Het Geldersch Landschap heeft inmiddels het bosgebied van 9 ha aangekocht en is in onderhandeling met de NS over de aankoop van het resterende gebied, een heidegebied van 5 ha. Door de aankoop door Het Geldersch Landschap hoeft niet meer gebruik te worden gemaakt van het aanbod van de aanwonenden om het gebied door aankoop veilig te stellen als natuurgebied. Mede onder de druk van de publieke opinie heeft Het Geldersch Landschap ervoor gekozen om het gebied als natuurgebied in zijn huidige situatie te handhaven.


Afbeelding
Zeldzame korstmossen.

De kuil is één van de aantrekkelijke groene gebieden bij de entree van Wezep en Hattemerbroek. Het gebied is begin vorige eeuw ontzand: er is in de loop van enkele tientallen jaren zand uitgehaald en het gebied is uitgegraven tot een diepte van ca 6 meter onder maaiveld. In het uitgegraven gebied is in de loop der jaren een zeer voedselarme situatie ontstaan, met deels een zeldzame vegetatie van onder meer bijzondere korstmossen.
De bijzondere waarde blijkt ook uit het feit, dat het gebied recent is aangewezen als Europees natuurgebied (zogenaamd Natura 2000 gebied). De Grondbank had voor de kuil een plan ontwikkeld om het gebied op te vullen met 550.000 m3 verontreinigde grond (zogenaamde industriekwaliteit). De aanwonenden van de kuil hebben tegen deze plannen actie gevoerd en de plannen in de publiciteit gebracht. In juli 2008 was er in Wezep een zeer tumultueuze informatieavond, waar meer dan 200 mensen hun mening zeer duidelijk kenbaar maakten. Verder zijn er zijn 3.000 briefkaarten met handtekeningen verzameld om de kuil groen te houden en aan de gemeente Oldebroek aangeboden. Dankzij de opstelling van Het Geldersch Landschap is het desastreuze plan van de Grondbank nu van tafel. De gronden zullen door Het Geldersch Landschap als natuurgebied worden beheerd. Ook de provincie speelt een rol: de aanvraag voor een natuurbeschermingswet-vergunning is in ontwerp al afgewezen en zal waarschijnlijk binnenkort definitief worden afgewezen. Opvallend is ook de houding van de gemeente(raad) van Oldebroek, die steeds een afwachtende houding heeft ingenomen. Al met al lijkt de actie van de aanwonenden zeer succesvol te kunnen worden afgesloten. De aanwonenden willen alle mensen die belangstelling hebben getoond, bedanken voor hun inzet en betrokkenheid!
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie