Raad Oldebroek geeft officiële status aan gemeentevlag

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9710
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Raad Oldebroek geeft officiële status aan gemeentevlag

Bericht door Redactie »

Raadslid Henk Kemp heeft een initiatief voorstel in de gemeenteraad gedaan om de gemeentevlag een officiële status te geven. Het voorstel is unaniem aangenomen.

Afbeelding
Henk Kemp overhandigt de vlag aan burgemeester Haseloop-Amsing. (bron www.oldebroek.nl)

Hieronder een deel van het initiatief voorstel:
Onderwerp Officiële gemeentevlag Oldebroek

Te nemen besluit
De vlag die de gemeente Oldebroek hanteert officieel vast te stellen als gemeentevlag.

Aanleiding

De vlag van de gemeente Oldebroek heeft geen officiële status. Vandaar dit initiatiefvoorstel om de status van de gemeentevlag te verheffen naar een officiële status. De raad is hiertoe bevoegd.

Beoogd effect
De vlag van de gemeente Oldebroek heeft na het besluit van uw raad een officiële status. Een “echte” gemeentevlag wordt eenmalig en voor altijd vastgesteld. Na uw besluit wil de Hoge Raad van Adel in Den Haag graag op de hoogte gesteld worden, zodat de Oldebroekse vlag met de juiste status in hun register met gemeentevlaggen opgenomen wordt.

Argumenten

1.1 Met het vaststellen en gebruiken van de gemeentevlag wordt de geografische eenheid van de gemeente gesymboliseerd en er is een directe verbondenheid met het gemeentewapen Anders dan het gebruik van het gemeentelogo, is de officiële gemeentevlag – vastgesteld door de raad – niet aan verandering onderhevig.

1.2 Het is onwenselijk dat de gemeentevlag als identificatiemiddel en symbool niet officieel is Vanaf 1938 is er al een vlag in gebruik door de gemeente Oldebroek maar de status is niet officieel. Een vlag wordt over het algemeen met een zekere eerbied en respect behandeld. Indiener van dit voorstel acht het mede daarom niet wenselijk dat een dergelijk identificatiemiddel geen officiële goedkeuring heeft van de gemeenteraad en geen opname geniet in het register van de Hoge Raad van Adel te Den Haag. Daar komt bij dat een vlag ook kan worden ingezet als representatief symbool van onze gemeente bij officiële gelegenheden, evenementen en herdenkingen, en mogelijk aanwezig kan zijn in onze raadszaal. Volgens indiener is daarom een officiële status essentieel.

1.3 Het ontwerp heeft een geschiedenis en past bij de voorgestelde richtlijnen In het vlaggenregister van de Hoge Raad van Adel komt een tekening voor van de zogeheten defileervlag van Oldebroek (1938). Defileervlaggen zijn vlaggen die in 1938 werden vervaardigd voor een optocht ter viering van het 40-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. Voor elke provincie was er een vast model, waarop (meestal linksboven) ter onderscheid het gemeentewapen werd aangebracht. Voor Gelderland bestaat het vaste model uit twee banen: geel – blauw. Bij de vlaggenenquête van 1970, een inventarisatie van de op dat moment gevoerde vlaggen, heeft een klein aantal gemeenten hun defileervlaggen als gemeentevlag opgegeven. Deze zijn toen getekend en bevinden zich in het vlaggenregister van de Hoge Raad van Adel, zoals de vlag van Oldebroek. Hiermee heeft de vlag van onze gemeente nog niet de officiële status. Dit kan alleen wanneer uw raad hiertoe besluit.

1.4 Er is een reden voor besluitvorming op dit moment De reden om dit moment te kiezen is gelegen in het feit dat juist dit jaar, 2020, veel herdenkingen plaatsvinden naar aanleiding van 75 jaar bevrijding van de 2e Wereldoorlog. Een gemeentevlag kan op dergelijke momenten een herkenbare en verbindende rol spelen. Deze vlag moet dan wel een officiële status hebben.

Financiën

Er zijn geen kosten verbonden aan het officieel maken van de huidige vlag als officiële gemeentevlag van Oldebroek.

Communicatie
Het raadsbesluit wordt op de gebruikelijke manier bekend gemaakt in de Huis-aan-Huis krant en op de website van de gemeente. Bovendien wordt de Hoge Raad van Adel geïnformeerd over het raadsbesluit.

Vervolg
Indiener van dit voorstel wil bij een positief besluit van de gemeenteraad, direct aansluitend, de vlag met officiële status namens de gemeenteraad aanbieden aan de burgemeester, mevrouw T.H. Haseloop-Amsing.

Bronvermelding:
https://ris2.ibabs.eu/Agenda/Details/Ol ... c265344f67
https://channel.royalcast.com/webcast/ ... t=13081846
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie