SGP Oldebroek: geen juridische basis voor aanpassen lijst

Gemeenteraadsverkiezingen 16 maart 2022
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9865
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

SGP Oldebroek: geen juridische basis voor aanpassen lijst

Bericht door Redactie »

Bron website SGP Oldebroek

SGP Oldebroek gaat naar de gemeenteraadverkiezingen verder met de eerder vastgestelde lijst, zonder daarbij alsnog een plek in te ruimen voor Tom de Nooijer. Het lokale bestuur heeft niet de bevoegdheid een definitief vastgestelde lijst aan te passen, nadat de provinciale afdeling de bezwaren ongegrond heeft verklaard.

In SGP Oldebroek ontstond onrust toen bleek dat raadslid De Nooijer niet op de concept kandidatenlijst 2022 is geplaatst. In een ledenvergadering op 18 december hebben verontrusten zich uitgesproken en moties ingediend. Het bestuur heeft vervolgens het hoofdbestuur betrokken als adviseur en in de ledenvergadering van 15 januari verslag gedaan.

Rechtsgeldig

Uit onderzoek blijkt dat er geen juridische basis is om nog wijzigingen aan te brengen in de eerder vastgestelde lijst. De provinciale afdeling heeft hoor en wederhoor toegepast en geconcludeerd dat de leden zijn geconsulteerd op 18 oktober en het bestuur de kandidatenlijst rechtsgeldig heeft vastgesteld. Dat betekent dat het bestuur in formeel-juridische zin juist heeft gehandeld. Daarom zijn de op 18 december en 15 januari ingediende moties hierover voor ons als bestuur niet uitvoerbaar.

Samenwerking
De inzet van het hoofbestuur was om te komen tot een hernieuwde samenwerking tussen de huidige raadsleden en De Nooijer. De pijnlijke en verdrietige conclusie van het hoofdbestuur is dat er sprake is van een diepe vertrouwenscrisis waardoor de basis hiervoor op dit moment ontbreekt. Er is de achterliggende vier jaar veel gebeurd dat een vruchtbare samenwerking in de weg staat. Het hoofdbestuur heeft geadviseerd de komende periode te werken aan herstel van de verhoudingen. Bestuur en fractie zullen zich hiervoor inzetten.

Bestuursverkiezing
Het bestuur ontving op 18 december ook een motie van wantrouwen. Het bestuur onderkent fouten te hebben gemaakt op communicatief gebied en zal daarom na de gemeenteraadsverkiezingen een ledenvergadering uitschrijven, waarop nieuwe bestuursleden gekozen kunnen worden. Tot die tijd acht het bestuur het, mede op advies van het hoofdbestuur, van belang om datgene te doen wat nodig is met het oog op de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen.

Kwaliteiten

Het bestuur en de fractie hechten eraan om te zeggen dat deze vertrouwensbreuk niet te maken heeft met de inzet en capaciteiten van De Nooijer op politiek niveau. “Tom heeft veel kwaliteiten en is een goed debater. Die kwaliteiten erkennen we.”

Lijst
SGP’ers die bij nader inzien niet meer op de lijst willen, vallen af, waarbij de andere kandidaten na afstemming met hen opschuiven. We zijn blij dat er voldoende expertise beschikbaar blijft om tot een deskundige bezetting in de gemeenteraad te komen. Raadslid Erik Doorwaard wordt, na het terugtrekken van Jan-Pieter Maas, lijsttrekker. Gerard Vlieger blijft raadslid en komt op nummer 2. Gerrit Evink, de huidige fractievoorzitter, is ook beschikbaar voor de raad en komt daarmee op nummer 3.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9865
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: SGP Oldebroek: geen juridische basis voor aanpassen lijst

Bericht door Redactie »

SGP 'kon kandidatenlijst niet meer aanpassen' na ophef rond De Nooijer
Bron Omoep Gelderland en Locourant maandag 17 januari 2022 17:20

OLDEBROEK - Het lokale bestuur van SGP Oldebroek kon, ondanks een aangenomen motie, de kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen niet meer aanpassen. Dat zegt voorzitter Hendrik Wielink. Zaterdag ontstond nieuwe ophef, omdat Tom de Nooijer tóch geen plek op de kandidatenlijst heeft gekregen, terwijl leden daartoe via een aangenomen hadden opgeroepen.

Rik Kapitein&Loco Mediagroep i.s.m. Omroep Gelderland

Tijdens de ledenvergadering op 17 december 2021 werd duidelijk dat een meerderheid van de leden van de SGP Oldebroek Tom de Nooijer als lijsttrekker voordroeg. Wielink benadrukt dat de kandidatenlijst al voorafgaand aan die vergadering definitief was, en zegt dat er daarom niets meer aan de lijst gedaan kon worden. "Wij als lokaal bestuur hebben niet de bevoegdheid om een vastgestelde lijst aan te passen. Sterker nog, volgens mij kan niemand die lijst meer veranderen." Wielink heeft daarover contact gehad met het landelijke bestuur van de partij, en voelt zich gesteund door die afdeling.

Zie ook: Soap rond SGP-raadslid De Nooijer bereikt kookpunt: vijf kandidaat-raadsleden weg

De keuze van het bestuur leidde afgelopen zaterdag tot nieuwe onrust. Vijf kandidaat-raadsleden trokken zich terug van de kieslijst. "Dat is natuurlijk erg jammer", zegt Wielink. "Al heb ik nog van geen van hen een officiële verklaring gekregen dat zij niet meer op de lijst willen staan."

Met het wegvallen van de vijf kandidaten ontstaat een krapte op de kieslijst van de SGP. De partij heeft op dit moment vier zetels in de gemeenteraad, waardoor kandidaten die eerder op een onverkiesbare plek stonden, nu kans maken om in de raad terecht te komen. "Dat hebben we met hen overlegd, en iedereen die verkiesbaar is, is gemotiveerd om een plek in de gemeenteraad in te nemen", garandeert Wielink.

Sociale media

Over de reden van de breuk met Tom de Nooijer wil Wielink weinig kwijt. "Het ging mis in de dagelijkse samenwerking tussen Tom en de fractie", legt hij uit. "Er zijn vier jaar lang spanningen geweest, onder meer over het gedrag van Tom op sociale media. Tom voerde daarin soms een eigen koers ten opzichte van de fractie."

Zie ook: Tom de Nooijer na conflict nu echt weg als raadslid: 'Ik hoop dat de rust terugkeert'

De Nooijer staat bekend om zijn uitgesproken meningen op onder meer Twitter. Zo kreeg hij veel reacties op een optreden bij Omroep Gelderland, waarin hij vertelde dat hij niet gevaccineerd is. Ook dit weekend reageerden Twitteraars verdeeld op het bericht dat De Nooijer geen lijsttrekker zal worden: sommigen zijn blij dat hij geen plek krijgt, en associëren hem met Forum voor Democratie, anderen zijn ernstig teleurgesteld in de lokale SGP.

Hoe nu verder?

Die teleurstelling is ook te proeven bij de SGP-leden die zich nu terugtrekken van de kandidatenlijst. Carlo van de Put, Henk van Pijkeren , Barry van der Velde, Jonathan Vroombout en Jack van Werven reageren verbolgen op de keuze van het bestuur om de moties naast zich neer te leggen. “In achterliggende periode is mij pijnlijk duidelijk geworden dat binnen SGP Oldebroek sprake is van een verziekte sfeer", schrijft Vroombout.

Hoe het nu verder moet met de lokale SGP en met Tom de Nooijer en de dissidenten, weet niemand. "Wij gaan ons vanaf nu richten op de verkiezingscampagne", zegt Wielink. "Ik kan me voorstellen dat mensen teleurgesteld zijn dat Tom niet op de lijst staat, maar we hopen dat ze toch op ons stemmen. Na de verkiezingen zullen wij tijdens een ledenvergadering onze positie als bestuur bespreekbaar maken. We gaan er de komende tijd ook over nadenken hoe we de relatie met Tom kunnen herstellen."

De deadline voor het inschrijven van een nieuwe partij is inmiddels verstreken, dus De Nooijer zal niet met een eigen partij mee kunnen doen aan de komende verkiezingen. De Nooijer zelf wil nergens op reageren.

Zie ook: SGP-leden steunen Tom de Nooijer bij conflict, vertrek bestuur geëist
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9865
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: SGP Oldebroek: geen juridische basis voor aanpassen lijst

Bericht door Redactie »

Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie