Boswerkzaamheden Zwolse bos.

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9943
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Boswerkzaamheden Zwolse bos.

Bericht door Redactie »

Staatsbosbeheer start na 1 januari 2023 met bosbeheer en houtoogst in het Zwolsebos. De werkzaamheden worden in de periode van 15 maart tot en met 15 juli stilgelegd in verband met het broedseizoen.

Staatsbosbeheer zorgt met de boswerkzaamheden voor een toekomstbestendig en gevarieerd bos. Er worden bomen geveld waardoor andere bomen meer ruimte krijgen voor hun groei. Dit wordt een dunning genoemd. Van tevoren wordt er zorgvuldig beoordeeld in welke bosvakken een dunning noodzakelijk is voor de groei en welke bomen dus geveld moeten worden. We beheren bossen als leefgebied van planten en dieren, als een plek waar wij allen kunnen genieten en waar onze kinderen kwaliteitshout kunnen oogsten.

De bomen die weggaan, zijn aangewezen met een oranje stip. Het zorgvuldig selecteren van de bomen noemen we blessen. Door de dunning krijgen de bomen die blijven staan meer ruimte om uit te groeien tot grote dikke bomen. Staatsbosbeheer stuurt ook op de soorten in het bos. Loofhoutsoorten worden vaak bevoordeeld. Verschillende soorten bomen verhoogt de vitaliteit van het bos en de diversiteit aan diersoorten.

Het vellen van de bomen gebeurt door een harvester. Voorafgaand en tijdens de dunning wordt er een flora en fauna check uitgevoerd. Hierbij inventariseren we in het bos de dieren en planten die er leven. Voor de start wordt nauwkeurig in kaart gebracht of er bijvoorbeeld dassenburchten of broedbomen van roofvogels aanwezig zijn in het werkgebied. Als die er zijn, nemen we maatregelen om deze te beschermen. Deze plekken met de juiste ruimte er omheen worden uitgezonderd van de houtoogst en voorzien van een markering door middel van lint. Na het boswerk liggen er stapels hout langs de paden. Op labels valt te lezen waar dit hout naar toe gaat.

Voor meer informatie over de duurzame houtoogst, kijk op:
https://www.staatsbosbeheer.nl/wat-we-doen/bos
http://www.waargaatdithoutnaartoe.nl
https://www.boswachtersblog.nl/veluwe/2 ... zwolsebos/
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie