Volksvertegenwoordiger: politieke discussie dichterbij

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Volksvertegenwoordiger: politieke discussie dichterbij

Bericht door Redactie »

Volksvertegenwoordiger
Een raadslid dient de belangen van de bevolking te behartigen. Als er offers van de bevolking gevraagd worden(dat kan soms), moeten de politieke vertegenwoordigers dat uitleggen aan die bevolking. Kun je dat niet, dan is het maar de vraag of je die zaak moet doorvoeren.
Wat betreft het begraven vraagt het college een enorme lastenverzwaring van de bevolking. Er is daarover nauwelijks gecommuniceerd met de belanghebbende bevolking.
Waarom niet? Lees hier verder.... www.sgp-oldebroek.nl
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Begraafkosten: het echte verhaal

Bericht door Redactie »

hieronder de reactie van de CU
Begraafkosten: het echte verhaal

Wezep – het is zo langzamerhand de tijd van het komkommernieuws. Maar met de SGP-column over begraven in Huis aan huis van 15 juli j.l. is er meer aan de hand. Het gaat over het onderwerp begraven. De kern van deze column is: het gemeentebestuur behartigt de belangen van de bevolking niet want het voert een onredelijk financieel beleid; bestuur en raad zouden moeten terugkeren van ‘deze heilloze weg’; de SGP verwoordt de gevoelens van de bevolking het best van alle partijen in de raad. Nou denk je dan als gemiddelde lezer van de column: dat is nogal wat! Inderdaad, maar klopt het ook?

Nee. Eerst maar eens een paar feiten. Het gaat om een complex onderwerp, met als onderdelen kosten van begraven, grafrechten, en onderhoud van graven. Daar is over een lange periode goed nagedacht. Er ging bijvoorbeeld een onderzoeksrapport aan vooraf, waarin alle fracties hun visie gaven. Aardig is bijvoorbeeld dat de SGP daarin zegt dat begraafrechten geheel door de nabestaanden behoren te worden voldaan, en dat ook het onderhoud bij rechthebbenden zou moeten worden neergelegd. (Het is al jaren een algemeen uitgangspunt dat gebruikers - burgers of bedrijven - diensten die zij afnemen in principe zelf betalen.) Ook stelde de SGP dat er sprake moest zijn van een sluitende gemeentebegroting. Dit vermelden we nog maar even om te laten uitkomen dat (ook) de SGP deze uitgangspunten deelde.

Bij de voorstellen van college aan Raad zaten enkele onderdelen waar flink over gediscussieerd is. Afgezien van een forse rekenfout die onze fractie ontdekte, bleek er ook enig verschil van mening te zijn rond de vraag hoe de kosten van onderhoud waar in het verleden niet voor is betaald zouden moeten worden gedekt. Onze fractie heeft gesteld dat dit niet verhaald mag worden op nieuwe ‘gebruikers’. Overigens stond een meerderheid van de raad op hetzelfde standpunt. Onze fractie heeft daarom andere dekkingsvoorstellen gedaan. En dat missen we bij alle verhalen van SGP-zijde; het is te gemakkelijk om forse uitspraken te doen zonder duidelijk te maken door wie of waaruit dat dan betaald zou moeten worden. Ook het collegevoorstel om het grafonderhoud voor onbepaalde tijd af te kopen door 70 maal het jaarbedrag te betalen kan dankzij een goede financiële onderbouwing van onze fractie met ongeveer de helft teruggebracht worden. Daardoor zullen de tarieven niet zo dramatisch stijgen als gesuggereerd door de SGP, maar kostendekkend worden. (De tarieven worden overigens dit najaar nog vastgesteld.)

Een ander gevoelig onderdeel – de SGP noemt dat terecht – is het belang van goede voorlichting aan de bevolking. In deze voorlichting zijn inderdaad gaten gevallen. Tegelijkertijd kun je wat lastig communiceren over die aspecten die nog niet duidelijk liggen en waarover de fracties zelf ook nog volop nadachten. De SGP had echter alle ruimte om – wat onze fractie meerdere keren heeft gedaan – in eigen achterban info te geven of te sonderen. Wij hebben – evenals andere fracties – het college op het hart gedrukt om zodra de definitieve gegevens bekend zijn alsnog grondig voorlichting te geven. Wij willen een folder waarin niet alleen uitleg wordt gegeven, maar waarin ook rekenvoorbeelden staan waarmee burgers zelf kunnen afwegen voor welke varianten en kosten zij kiezen wat betreft afkooprechten e.d. Het college heeft dit toegezegd.

Over het eindplaatje bestond dus vrij brede steun binnen de raad, de SGP uitgezonderd. Dat is haar goed recht. Maar de SGP toont zich een slecht verliezer door voortdurend op deze zaak terug te komen. Inderdaad: bepaalde tarieven gaan omhoog, dat was nodig, en is alleszins verantwoord. Maar doordat er in de column essentiële informatie wordt weggelaten, en ook het tarief voor bijzetten van een urn, en een uit het verband gerukte opmerking over verzekeren worden verwerkt, roept de SGP een sfeer op die ligt buiten de zakelijke feiten van deze begraafplaatsrechten. Met een knipoog naar de drie begrippen uit de naam van de partij zouden we willen zeggen: deze voorstelling heeft weinig staatkundigs, is zeker niet gereformeerd, maar bevordert wel partijschap. En dat betreuren we.

Namens de fractie van de ChristenUnie,
Ton van Leijen
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Jan ten Hove
Berichten: 3
Lid geworden op: do jul 17, 2008 13:46
Locatie: Wezep

Het echte begraafverhaal van de CU?

Bericht door Jan ten Hove »

Het echte begraafverhaal van de CU?

Erg aanmatigend voor een collegepartij, die tot nog toe blijk geeft weinig harde kritiek op het collegebeleid te kunnen accepteren.
Tot nog toe heeft alleen de SGP een constante visie in het begraafverhaal geëtaleerd. Alle andere partijen hebben al 2 draaien gemaakt (onderhoud oude graven én afkoop onderhoud voor onbepaalde tijd: 70 keer het jaarbedrag). Alleen SGP en CU hebben na invoering van de voorlopige tarieven vragen m.b.t. de financiën gesteld. De andere partijen waren akkoord. Omdat ik alleen aanknopingspunten vond bij CU heb ik Ton van Leijen voorgesteld samen in deze kwestie op te trekken. Daar was geen behoefte aan.

Er zijn wat de SGP betreft 2 punten die financieel ontoelaatbaar zijn:
1. Nieuwe gevallen laten betalen voor onderhoud van oude graven; deze kwestie is aangekaart door CU en SGP. En uiteindelijk door gehele raad en college weggehaald (juridisch ontoelaatbaar)
2. De in het verleden betaalde afkoopsommen voor het onderhoud; dit is door de SGP aan de orde gesteld en speelt nog.
Beide kwesties hebben te maken met meer dan 100% kostentoerekening, en zijn o.i. juridisch niet houdbaar en ook financieel ontoelaatbaar. Toch heeft de raad daartoe (zij het ook voorlopig) besloten.

Daarnaast spelen allerlei politieke afwegingen.
Daarin heeft de SGP altijd een burgervriendelijk standpunt ingenomen. Zaken voor de burger verdoezelen vinden wij niet acceptabel. Wij accepteren het dat de variabele kosten zoals graf delven en onderhoud van het graf volledig bij de nabestaanden worden gelegd.
Maar dat de gemeenschap geen cent meer wil betalen voor begraafplaatsen en ook het algemeen onderhoud bij de burger legt en zelfs reserveert voor aankoop van nieuwe begraafplaatsen (waarvan nog maar te bezien staat of dat nodig is) is een politieke keus die niet de onze is. Om overledenen te zien als gevallen waar je zo veel mogelijk kosten op verhaalt, vinden wij niet respectvol.
Een bijpassend bedrag uit de algemene middelen, zoals bij groenvoorziening en sport gebeurt, vinden wij veel socialer en beter verankerd in de gevoelens van de bevolking.
Laat CU maar aan de bevolking uitleggen waarom een kostendekkingspercentage van 52 % m.b.t. begraven vele keren over de kop moet. Dat lijkt me erg moeilijk, zo niet onmogelijk.

Ten slotte, het ging ons in het artikel in Huis aan Huis om de volksvertegenwoordigende rol.
Wij hebben die wel gemerkt bij de CU (maar o.i. niet genoeg), maar niet bij de andere partijen in deze kwestie.
Blijkbaar is alles politiek in deze zaak, maar dan geldt ook zeker dat politiek niet alles is!
Door de uiterst discutabele werkwijze van college en raad moet er in deze raadsperiode nog minimaal 3 keer over de tarieven gepraat worden. De 3-trapsraket die op onze bevolking wordt afgevuurd mag wat ons betreft eerder neerstorten!


Jan ten Hove
Fractievoorzitter SGP
Gebruikersavatar
boertje van buuten
Berichten: 142
Lid geworden op: vr feb 29, 2008 20:47
Locatie: Wezep

Bericht door boertje van buuten »

Interessant zo'n broedertwist van de orthodoxen op het internet.
Misschien moeten de mannenbroeders maar eens bij elkaar op de koffie.
Dat de SGP de mening en het gevoelen van de bevolking het best weet weer te geven zal wel gelden voor de eigen parochie. Er zijn wel meer parochies dan die van de SGP.
Wel een beetje raar dat Jan nu weer de bijgezette urnen hetzelfde tarief wil rekenen als de ter aarde bestelden. Immers een urn neemt nauwelijks ruimte in beslag en vergt ook vrijwel geen onderhoud van het groen.
Je zou er bijna van gaan denken dat Jan de gecremeerden wil laten opdraaien voor de dure grafrechten van de ter aarde bestelden.
Dat is wel lekker goedkoop, maar niet erg rechtvaardig zullen we maar zeggen.
Jan ten Hove
Berichten: 3
Lid geworden op: do jul 17, 2008 13:46
Locatie: Wezep

Het echte begraafverhaal van de CU?

Bericht door Jan ten Hove »

Ik hou wel van een eerlijke discussie.
Boertje van buuten(lekker anoniem!) suggereert een standpunt van de SGP m.b.t. de tarieven van begraven en bijzetten van een urn dat er nog niet is(de tarieven moeten nog definitief vastgesteld worden!). Wij hebben wel duidelijk gezegd dat het begraven onaanvaardbaar duur wordt. Ik heb op het feit gewezen dat de PvdA zich grote zorgen maakt over het tarief voor het bijzetten van een urn(waar nauwelijks iemand gebruik van maakt) en zich niets gelegen laat liggen aan de asociale stijging van de begraaftarieven. Wie van de bevolking vertegenwoordigen zij dan eigenlijk?

Jan ten Hove
Gebruikersavatar
boertje van buuten
Berichten: 142
Lid geworden op: vr feb 29, 2008 20:47
Locatie: Wezep

Bericht door boertje van buuten »

Het aardige van een forum is dat je je mag verschuilen achter een nickname. Ik hoef tenslotte niet verkozen te worden dus houd ik het hierbij, maar ik ben in iedere geval een gewortelde inwoner van de gemeente Oldebroek.
Ik mag toch aannemen dat de PvdA zijn eigen achterban vertegenwoordigt en als ze dat niet naar behoren doen zal dat bij de eerstvolgende verkiezingen wel blijken. Misschien stemt de Oldebroeker PvdA achterban dan wel massaal op de SGP, wie zal het zeggen.
De voorlopig uit de bus gekomen tarieven zien er inderdaad nogal onthutsend uit, maar ik heb uit de stukken ook begrepen dat er een rekenfout gemaakt was bij de voorlopige opstelling. Daar zijn het dan ook voorlopige voorstellen voor en is de gemeenteraad het bestuurlijk orgaan om daarvan bijstelling te vorderen. De gemeenteraad is uiteindelijk de baas en stelt de tarieven vast.
Het is aan te nemen dat de goede berekening de juiste weer zal geven en dat de tarieven dan ook wat meer in lijn zullen zijn met wat er zoal elders in rekening gebracht wordt. Misschien was men wel wat al te gretig en ongenuanceerd aan het rekenen geslagen en had men al teveel zaken op de overledenen willen verhalen.
Het zou wel merkwaardig zijn als het college van B&W een urnenmuur op de openbare begraafplaats wil oprichten als er helemaal niemand gebruik van zou willen maken. Ik kan me eigenlijk nauwelijks voorstellen dat het college van B&W dit op eigen gezag voorstelt zonder dat er signalen uit de bevolking zijn gekomen dat daar behoefte aan bestaat. Ik kan me zo maar voorstellen dat dit soort berichten niet in jouw parochie naar voren komen. De gemeenteraad is het orgaan dat daar duidelijkheid over kan verlangen.
Op sommige begraafplaatsen heeft men ook wel een veldje waar de as op uitgestrooid wordt.
Ik suggereer dat jij als voorman van de SGP het wel een goed idee zou vinden als de tarieven voor eventueel bij te zetten urnen min of meer gelijk zouden zijn met die van iemand die begraven wordt. Natuurlijk geeft je eigen stukje daar aanleiding toe.
Maar het forum is dé plaats waar je je standpunt ook uitdrukkelijk kunt verhelderen.
Laatst gewijzigd door boertje van buuten op wo jul 23, 2008 11:09, 1 keer totaal gewijzigd.
Jan ten Hove
Berichten: 3
Lid geworden op: do jul 17, 2008 13:46
Locatie: Wezep

Bericht door Jan ten Hove »

Wij hebben ons standpunt in de eerste plaats in de openbare raadsvergaderingen duidelijk gemaakt, en doen dat vervolgens ook in de publiciteit omdat wij een publieke funktie hebben.
De gehele raad en het college hebben ervoor gekozen (voorlopig) de tarieven voor het bijzetten van een urn en het begraven gelijk te houden om geen onzuivere discussie te krijgen.
Maar het staat de PvdA uiteraard vrij om daar op terug te komen als zij vreest dat tegen dergelijke tarieven nauwelijks iemand bereid zal zijn een urn daar te plaatsen. Maar voor laatstgenoemde mensen zijn er wel alternatieven, maar die zijn er niet of nauwelijks voor het begraven.
Gebruikersavatar
boertje van buuten
Berichten: 142
Lid geworden op: vr feb 29, 2008 20:47
Locatie: Wezep

Bericht door boertje van buuten »

Het is een volkomen zuivere discussie om de daadwerkelijke kosten aan iedere soort bijzetting toe te rekenen. Dat lijkt me me een helder standpunt. En als je de bijzetting van een urn onevenredig duur maakt zal er idd maar weinig gebruik van gemaakt worden.
Een bij te zetten urn neemt nog minder dan 1/16 van de ruimte in beslag ten opzichte van een graf. Dan zullen de kosten ook dienovereenkomstig berekend kunnen worden.
Als je dat niet doet zijn de kosten eenvoudig te hoog, wordt er om die reden weinig of geen gebruik van gemaakt, en zullen de kosten van de urnenbijzetting op de algemene begraafplaatskosten gaan drukken en betalen degenen die begraven worden alsnog de kosten daarvoor. Dat is al met al niet erg handig.
Vaak, en ook in dit geval, is de plaats waar de nabestaanden van de gecremeerden hun doden kunnen gedenken al in een soort achteraf hoekje gelegen en dat alles bij elkaar genomen strookt totaal niet met een gelijke kostentoedeling.
Gebruikersavatar
boertje van buuten
Berichten: 142
Lid geworden op: vr feb 29, 2008 20:47
Locatie: Wezep

Bericht door boertje van buuten »

Iets anders is dat als de gemeente de kosten van het begraven (en eventueel andere vormen van bijzetting) niet langer via de gemeentebegroting subsidiert de OZB met eenzelfde bedrag verlaagd kan worden.
Dan wordt de burger van dit dorp er ook nog wat wijzer van.
Zit dit financiele element ook in de voorstellen vervat?
Dat zou toch een volkomen gebruikelijke gang van zaken behoren te zijn.
Soms wordt dit wel eens 'vergeten' als men de kosten aan de ene kant verlaagt. Het ontstane voordeel wordt dan gemakshalve maar in 'eigen zak' gestoken.
Het getuigt van een evenwichtig, geloofwaardig en rechtvaardig financieel beleid wanneer de gemeente bij het herschikken van uitgaven de burger ook laat mee profiteren van eventueel behaalde voordelen.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Volksvertegenwoordiger: politieke discussie dichterbij

Bericht door Redactie »

SGP: Onderzoek tarieven onderhoud begraafplaatsen en grafrechten

Onderzoek tarieven onderhoud begraafplaatsen en grafrechten

In het verleden heeft de SGP in Oldebroek heel vaak aandacht gevraagd voor de tarieven rondom begraven. Het gaat dan om de onderhoudstarieven en de grafrechten. Voor de SGP moeten de tarieven zo laag mogelijk zijn en reëel. Dat is altijd onze inzet geweest en daarvoor blijven we ons inzetten.....lees verder op de website van de SGP.

Meer berichten met het woord "grafrechten"
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie