Beheerders IJsbanen opgelet: de vorst is onderweg!

Op dit forum kan informatie geplaatst worden van de ijsbaan verenigingen en over de actuele situatie van hun ijsbaan. Denk ook aan wedstrijden en andere activiteiten.
Stefan
Redactie
Berichten: 465
Lid geworden op: ma apr 24, 2006 16:14
Locatie: Wezep-Noord
Contacteer:

Beheerders IJsbanen opgelet: de vorst is onderweg!

Bericht door Stefan »

WEZEP - Alle weermodellen zijn het er over eens: vanaf komend weekend komt de kou die op transport is gezet vanuit het noordoosten van Europa aan boven Nederland. Overdag komen de temperaturen waarschijnlijk nog nipt boven nul uit en 's nachts gaat het vriezen. Zijn de beheerders van de ijsbanen in de gemeente Oldebroek er al helemaal klaar voor?

Na een bijzonder slechte start van de winter met zachte temperaturen en grote hoeveelheden neerslag lijkt Koning Winter de stellingen in gereedheid te brengen. De afgelopen dagen is er boven het noordoosten van Europa een flink koudereservoir opgebouwd. In Moskou vroor het de afgelopen week alweer flink, terwijl het daar ook te zacht was voor de tijd van het jaar.

Na weken van regenachtig weer wordt de westcirculatie (de krachtige straalstroom die de lagedrukgebieden vanaf de oceaan het vaste land op blaast) een halt toegeroepen door een gigantisch hogedrukgebied boven Rusland. De komende dagen raakt het stromingpatroon 'geblokkeerd', waardoor wij in een gebied komen waar nog gevochten wordt tussen het zachte weer uit het zuidwesten en het koude weer uit het noordoosten.

Rond het weekend laten alle grote weermodellen de koude lucht vanuit het noordoosten winnen. De zachte oceaanlucht wordt terug gedrongen en de koude lucht stroomt uit richting West-Europa.

Hoe zeker is het allemaal?
Het bijzondere aan dit hele verhaal is, is dat alle grote weermodellen de kouaanval vanuit het noordoosten wel zien zitten. Het Amerikaanse weermodel GFS, het Europese weermodel EC, het Britse weermodel UKMO en het Duitse weermodel GME; allemaal zien ze het wel zitten. Desondanks is het nog verstandig om een slag om de arm te houden. Het is immers al erg vaak gebeurd dat door een kleine verschuiving van een laagdrukgebied er grote verschillen zijn. Zo kan een laagdrukgebied wat 200 kilometer noordelijker ligt dan gepland bij ons al zorgen voor een aanvoer vanaf zee in plaats van koude lucht vanaf het continent.

Het feit dat de weermodellen laten zien dat er een luchtdruksituatie is die kan leiden tot winterkou is een mooi gegeven, maar het is nog afwachten in hoeverre die bij ons voor echt winterweer gaat leiden.

Daarnaast speelt het daadwerkelijke winterweer zich bij de weermodellen pas af voorbij de zogenaamde 'voorspellingshorizon'. Het weer is in de regel maar tot vijf dagen vooruit goed te voorspellen, daarna is de onzekerheid vaak zo groot dat er niets zinnigs te zeggen is. Dat is ook te zien op de weerkaarten: de weermodellen zijn het er over eens dat alle puzzelstukjes in elkaar lijken te vallen, maar zodra dat gebeurd is (volgend weekend, 5 dagen vooruit) neemt plots de onzekerheid flink toe en is het de vraag in welke hoedanigheid de kou toeslaat. Mocht de kou toeslaan door middel van transportkou vanuit het noordoosten, dan is de kans groot dat er (voorlopig) geen sprake is van sneeuw. Door de aanvoer van over het continent is de lucht van oorsprong droog.

Horrorwinter: zwaar overdreven geroeptoeter
Kunt u de krantenkoppen in oktober / november van dit jaar nog herinneren? 'De horrorwinter des doods' stond op ons te wachten. De media hebben heel snel de neiging om - vaak onterecht - de boel flink op te kloppen. Ook de afgelopen dagen werd er al weer druk geschreven over de horrorwinter die - zei het met vertraging - er aan zit te komen.

Voorlopig is er echter nog geen sprake van een horrorwinter. Pas als de temperaturen dalen 's nachts onder de -15 graden en overdag niet hoger uitkomen dan -5 graden, dan pas kunnen we gaan spreken van een serieuze strenge winter.

Advies: zorg dat de ijsbanen er klaar voor liggen!
De voorbereidingen in de atmosfeer worden deze werkweek ingezet door Koning Winter en het zou mooi zijn als de kou er in slaagt ons ook daadwerkelijk te bereiken. Daarom zou het ook erg mooi zijn als de beheerders van de ijsbanen de zaakjes op dit moment goed op orde hebben. Immers; vele winterliefhebbers denken er het zelfde over: het is nu of nooit!

De vorst is onderweg! Het is alleen de vraag, komt de kou voorspoedig of zijn er toch nog drempels onderweg?

Afbeelding
De 10-daagse pluim van het Europese model EC. Tot en met zaterdag is er nog geen sprake van winterweer. Daarna duiken minstens 50% van de berekeningen onder de 0-graden grens en lijkt de kans dus zeer groot op winterweer.
Plaats reactie