Mogelijke historische winterinval zet schaatsers op scherp

Op dit forum kan informatie geplaatst worden van de ijsbaan verenigingen en over de actuele situatie van hun ijsbaan. Denk ook aan wedstrijden en andere activiteiten.
Stefan
Redactie
Berichten: 465
Lid geworden op: ma apr 24, 2006 16:14
Locatie: Wezep-Noord
Contacteer:

Mogelijke historische winterinval zet schaatsers op scherp

Bericht door Stefan »

WEZEP - Gaat het deze winter weer koud worden of kunnen we het schaatsen dit jaar wel vergeten? De afgelopen weken zijn er door diverse grote meteobedrijven voorspellingen gedaan wat betreft de aanstaande winter. Maar hoe ver moeten wij vooruit kijken om te bepalen of het koud gaat worden? Misschien niet eens zo heel erg ver.

Want ze mogen bij de organisatie van de ijsbanen in de gemeente Oldebroek nu wel eens uit de zomerslaap komen. Vroeger dan verwacht lijkt er een heuse winterinval plaats te gaan vinden komende week. Een winterinval die er voor kan zorgen dat we wellicht over een kleine anderhalve week al op de schaats staan. Maar of alleen de kou toereikend genoeg is om dat te verzorgen is nog eventjes de vraag.

Wat gaat er gebeuren?
Laten we eens iets dieper op de situatie in gaan. De afgelopen week is er boven Scandinavië een hogedrukgebied ontstaan die er voor heeft gezorgd dat de straalstroom (de motor achter depressies in onze regionen) gedwongen wordt om zuidelijker te gaan lopen. Boven de Noordpool is een grote hoeveelheid kou gesplitst, waarvan een groot deel afzakt richting Scandinavië. De komende week lijkt die kou via Scandinavië naar Europa te gaan stromen, waarbij er sprake kan zijn van een winterinval.

Lage drukgebieden
Er zijn een aantal zaken van belang die kunnen bepalen of wij begin volgende week op de schaats kunnen. Allereerst is het belangrijk dat de kou die vanuit het noorden af komt zakken niet de zee op stroomt ten westen van Noorwegen: koude bovenluchten die over warm zeewater uitvloeien zorgen door het temperatuursverschil voor depressies, wat voor ons westenwind betekent. De weermodellen berekenen wel enkele kleine lagedrukgebieden, maar het is de vraag wat die kleine storingen gaan doen. Het zou namelijk zo kunnen zijn dat ergens rond woensdag / donderdag zo'n lagedrukgebied ten westen van ons langs gaat en de wind doet draaien naar oost. Komt de storing over het oosten van het land, dan komt de wind uit het westen en krijgen we warme lucht vanaf de Noordzee.

Sneeuw spelbreker of bevorderaar?
Ten tweede moeten we kijken naar de neerslaghoeveelheden. Vorige winterseizoen stond in het teken van de grote hoeveelheden sneeuw. Eind deze week lijkt er met de komst van de koude lucht ook een portie sneeuw te komen. Dat kan gunstig zijn: door de sneeuw kan het 's nachts erg koud worden wat de groei van ijs bevordert. Anderzijds is het zo dat als er al ijs ligt, nieuwe sneeuw voor verzwakking van het ijs zorgt. Een goed scenario zou zijn dat we eerst een behoorlijke hoeveelheid sneeuw krijgen zodat de temperatuur 's nachts flink kan dalen en de groei hard gaat. Bovendien zorgt sneeuw voor een behoorlijke afname van de watertemperatuur. Omdat we nu nog in november zitten en er de afgelopen maanden relatief gezien veel regen is gevallen, is de watertemperatuur nog vrij hoog. Het vergt daarom meerdere nachten voordat we kunnen spreken van een veilige ijsvloer op ondergelopen weilanden.

Historische uitbraak van kou
Voor weer- en schaatsliefhebbers zijn het al bijna een week spannende tijden. De weermodellen hebben erg veel moeite om het juiste verloop van het weer te voorspellen. Dat zagen we vorig jaar in december ook: de weermodellen merkten op dat er verandering aan zat te komen, maar ze konden nog niet goed berekenen wat er ging gebeuren. Dit jaar lijkt dat precies zo te gaan, met een ander opmerkelijk punt: we zitten nu nog in november. Meestal is het zo dat een echt wintertje pas begint rond het einde van december, begin januari. De kou uitbraak vanaf de Noordpool komt op een bijzonder vroeg moment en dat zou - indien alle puzzelstukjes goed samenvallen - kunnen zorgen voor een historische situatie: Europa wordt binnen enkele dagen ondergedompeld in een wintertoestand en dat zo vroeg in het winterseizoen.

De onzekerheid
Het is eigenlijk niet zo zeer de vraag of het winter wordt, het is meer de vraag wat wij er van mee gaan pikken hier in Nederland. Met de vrij warme Noordzee in het westen en noorden en de warme Oostzee in het noordoosten moet de koude lucht precies de juiste baan gaan kiezen. Een kleine afwijking is niet bijzonder gevaarlijk, maar we moeten op blijven letten dat er geen lagedrukgebieden gaan komen die ons met een aanlandige wind gaan opzadelen.

Conclusie
De komende dagen verandert er niet veel aan het weerbeeld bij ons in gemeente Oldebroek. De temperaturen zullen overdag tussen de 4 en 6 graden liggen en 's nachts liggen de minima door de aanwezigheid van bewolking daar niet veel onder. Donderdag daalt de temperatuur plots naar waardes rond of onder het vriespunt, waarna de dagen daarna nog een klein beetje kouder zullen zijn met overdag maxima rond de -1 tot -2 graden. 's Nachts zal het waarschijnlijk afkoelen naar -4 tot -5. Indien er op woensdag of donderdag (of de dagen daarna) nog sprake zal zijn van stevige sneeuwval, dan kunnen de temperaturen 's nachts als het onbewolkt is nog verder dalen. Een aantal nachten vorst zou dan genoeg moeten zijn om minstens 8 centimeter ijs op te kunnen leveren. Maar we moeten een slag om de arm houden: alles is onder voorbehoud, het weer in Nederland kent een grillig karakter en Koning Winter kan besluiten om het bij ons nog wat rustig te laten beginnen. Feit is wel dat voor de tijd waar we nu in zitten wij ons in de handjes mogen wrijven.

Hou de berichten op Oldebroek.net goed in de gaten en kijk ook eens op www.ijsbaan.tk

Afbeelding
De pluim van zaterdag 20 november 12:00u. De bovenste grafiek toont de hoeveelheid neerslag, de middelste toont de hoeveelheid wind en de onderste de temperaturen. Elk groen lijntje staat voor een berekening; de rode lijn voor de operationele run (de berekening zonder wijzigingen in de begintoestand); de stippellijn staat voor het gemiddelde. Duidelijk in de pluim is te zien dat we vanaf woensdag de winter in lijken te duiken.

Afbeelding
De ijsgroei is goed te volgen; ondanks de nachtvorst vanaf woensdag ontstaat er niet direct een laagje ijs. Het water is nog te warm waardoor het eerst tijd nodig heeft om af te koelen.
Plaats reactie