Veel dode hommels bij verlengde meidoorn straat

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9326
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Veel dode hommels bij verlengde meidoorn straat

Bericht door Redactie » wo jul 17, 2019 20:21

De imkers vereniging kreeg onlangs een melding van bijen sterfte mogelijk door gebruik van gif. Gelukkig was dit niet het geval. Het waren geen bijen maar hommels.

Dode hommels onder lindebomen is echter normaal voor tijd van het jaar. Lindebomen zijn voor bijen en hommels een belangrijke bron van nectar en stuifmeel. Als de lucht zich vult met de geur van de linde is het echter elk jaar weer wachten op het eerste bericht van massale sterfte van hommels onder lindebomen. In parken en tuinen worden tientallen, soms honderden, dode bestuivers onder deze bomen gevonden.

Het verschijnsel gebeurt elk jaar, vooral onder lindebomen, die rond deze tijd bijna uitgebloeid zijn. De bijen en hommels komen af op de sterke geur van deze bomen, terwijl er nog maar heel weinig nectar is te halen. Daardoor raken de beestjes zo uitgeput dat ze het thuisfront niet meer halen en ter plekke het loodje leggen. In een straat met veel lindes zijn honderden dode hommels geen uitzondering. Een probleem is dat niet, het gaat om hommels aan het eind van hun levenscyclus. De nieuwe koninginnen zitten al in de grond.''

Bijen houden het langer vol. Zij gaan minder op de geur af en haken af als het verzamelen van nectar te veel inspanningen kost.

Het is dus een eeuwenoud, jaarlijks terugkerend fenomeen en heeft nog niet tot het uitsterven geleid van de soorten die we onder de bomen aantreffen. Gelukkig heeft het ook niets te maken met eventueel spuiten van gif in plantsoenen.

Huub Verberk
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Plaats reactie