Gemeente Oldebroek komt op voor boeren in polders

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9576
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Gemeente Oldebroek komt op voor boeren in polders

Bericht door Redactie »

Provincie Gelderland wil een natuurlijke verbindingszone aanleggen door de polder Oldebroek en Hattem. Gemeente Oldebroek is het er echter niet mee eens. Omdat een dergelijke verbindingszone de boeren in de regio veel geld kan kosten, heeft de gemeente beroep aangetekend. Het wachten is nu op de uitspraak van de rechter.

Afbeelding
De Waterheigraaf met vrijwel onbeperkt uitzicht. foto mr

In 2002 heeft de provincie Gelderland het "Gebiedsplan Natuur en Landschap IJsselvallei en Randmeerkust" vastgesteld. Door dat plan kunnen grondgebruikers, en dan met name boeren, door middel van diverse subsidieregelingen hun gronden natuurlijker inrichten, waardoor er de omgeving op die locaties natuurlijker wordt.

Het gebiedsplan kan gezien worden als een concretisering van het Streekplan. De provincie heeft in haar Streekplan de Waterheigraaf aangegeven als een natte ecologische verbindingszone. Dit water stroomt dwars door de polders Oldebroek en Hattem - ten noorden van de Zuiderzeestraatweg, tussen Oosterwolde en Oldebroek- en gaat verder op Elburgs grondgebied, Nu is in het gebiedsplan aangegeven dat de Waterheigraaf en de direct daaraan grenzende gronden natuurlijker kunnen worden ingericht.

Voor de boeren in het gebied zijn de gevolgen van een ecologische verbindingszone aanzienlijk. Het belangrijkste effect is een behoorlijke stijging van het grondwaterniveau, waardoor het voor boeren moeilijker wordt om hun land te bewerken of zelfs om hun land op te gaan met hun voertuigen. Daarnaast moeten er bepaalde afstanden in acht genomen worden tussen de verbindingszone en bebouwing, wat zou betekenen dat het voor bewoners van dat gebied moeilijker wordt om te (ver-)bouwen.

De gemeente Oldebroek heeft eind 2002 tegen deze ecologische verbindingszone van de provincie beroep aangetekend. Op 22 april 2004 was de zitting bij de rechtbank in Arnhem. Tijdens de zitting heeft de gemeente weer laten weten dat verbindingszones op die locaties niet wenselijk zijn. Dat gaat ten koste van de landbouw in de polders Oldebroek en Hattem. Daarom zijn de verbindingszones ook in strijd met de gemeentelijke Structuurvisie 2030 en het onlangs vastgestelde bestemmingsplan "Buitengebied Oldebroek-Zuid".

De gemeente vindt dat bij de invulling van een verbindingszone de omgeving, en met name de landbouw, rekening moet houden met de natuur daar. Daarnaast zijn volgens de gemeente de omstandigheden in de omgeving veranderd ten opzichte van het geldende provinciale beleid, onder andere duidend op de aanwezigheid van een nieuw (en nog meer uit te breiden) bedrijventerrein bij Elburg en de aanleg van de Hanzelijn. Deze nieuwe ontwikkelingen zijn barrières voor een verbindingszone.

Tijdens de zitting gaf de provincie toe dat ze een fout hebben gemaakt in het gebiedsplan. Hiermee bedoelde zij de mogelijke aanleg van hoge beplanting langs de Waterheigraaf. De provincie geeft namelijk in een ander stuk aan dat de polders open moeten blijven. Hoge beplanting tast het open (agrarisch/weidevogel)gebied aan. Deze fout heeft de provincie inmiddels uit het gebiedsplan gehaald. Ondanks dat houdt de provincie vast aan het voornemen om langs de Waterheigraaf op vrijwillige basis bijvoorbeeld natte natuurgebiedjes aan te leggen. Ook hier is de gemeente op tegen, aangezien één nat natuurgebiedje aanzienlijke gevolgen heeft voor de omliggende agrariërs.

Binnen zes weken wordt de uitspraak van de rechtbank bekend gemaakt.

Bron: Gemeente Oldebroek
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Plaats reactie