De Eendracht Wezep wint Veluws festival

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9631
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

De Eendracht Wezep wint Veluws festival

Bericht door Redactie »

Wezeper orkest zet aanhoudende successenreeks voort

WEZEP/HARDERWIJK – Afgelopen zaterdag 26 juni wist Chr. Muziekvereniging De Eendracht Wezep op het festival van het Noord Veluws Muziekverband de overige 10 deelnemende orkesten achter zich te laten en kon als trotse winnaar sporthal de Sypel in Harderwijk verlaten.


Afbeelding

Elf Veluwse orkesten waren afgelopen zaterdag afgereisd naar sporthal de Sypel in Harderwijk om te strijden voor de felbegeerde Jos van Lussenburg-beker die het Noord Veluws Muziekverband tijdens het jaarlijkse concertfestival uitreikt aan de winnaar van het festival. Zo ook het 55 muzikanten tellende A-orkest van De Eendracht Wezep voor wie dit festival het laatste evenement van het seizoen was. De loting wees uit dat De Eendracht als tiende orkest aan de beurt was om voor jury en publiek haar kunnen te laten horen. Voor de voetballiefhebbende muzikant kwam dit minder goed uit, omdat het optreden samenviel met dé voetbalwedstrijd. Om 17.45 uur was de muzikale aftrap waarna de Veluwse orkesten in de door loting bepaalde volgorde een inspeelwerk en beoordelingswerk ten gehore brachten. Er werd gejureerd door Danny Oosterman en Joop Boerstoel, waarvan de eerste met name bekend is als dirigent van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest.

Ondanks het feit dat de voetbalwedstrijd ondertussen in volle gang was zat er toch het nodige publiek in de zaal tijdens het optreden van De Eendracht. Als inspeelwerk hadden de Wezepers, onder leiding van dirigent Hendry van Loo, gekozen voor het klankvolle, klassieke werk ´To my country´ van de componist Bernard Zweers in een arrangement van Johan de Meij. De jury vond dat De Eendracht dit werk ´prachtig van speelstijl´ uitvoerde en een ´mooie totaalklank´ had. Hiermee was de toon gezet voor het ietwat moderne beoordelingswerk dat de Wezepers op de lessenaar hadden staan: ´Avalon´ van de Belgische componist Jan Van der Roost. Dit werk, geplaatst in de 1e divisie (superieur-afdeling), wordt gekenmerkt door de grote verschillen in volume: zeer zachte passages worden afgewisseld met fortissimo-gedeelten. Net als in het inspeelwerk was ook de klank van het beoordelingswerk naar de wens van de jury. Volgens Oosterman ´etaleert De Eendracht haar klank voortreffelijk, met extra complimenten voor de hoorns´. Daarnaast gaven beide juryleden complimenten voor de fraai neergezette sfeer en een overtuigend slot. Na het optreden van De Eendracht stond er nog één orkest op het programma, waarna kon worden overgegaan tot de prijsuitreiking. Nu er de gehele avond door de orkesten op hoog niveau gemusiceerd was, was dit een spannend moment. De jury maakte de volgende keuze: de derde plaats ging naar Stedelijke Harmonie Harderwijk, de tweede plaats ging naar Chr. Muziekvereniging David uit Oosterwolde en de eerste plaats was voor De Eendracht.

Deze overwinning kan aan de aanhoudende successenreeks van de vereniging worden toegevoegd. Een successenreeks die in november 2001 begon door het met 92 punten winnen van het concertconcours van de NFCM en de promotie naar de superieur–afdeling, het vervolgens in april 2002 behalen van een eerste prijs op de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen, het in juni 2003 behalen van de 3e plaats op het festival en het geweldige debuut in de superieurafdeling november 2003 op het concertconcours van de KNFM, waar De Eendracht zich met 86,25 punten winnaar was van de 20 deelnemers. Daarbij moeten de resultaten van het jeugdorkest van De Eendracht ook niet uit het oog worden verloren: op de ONFK in april 2003 behaalde de jeugd een mooie eerste prijs met 85 punten en een maand later, mei 2003, werd het jeugdorkest winnaar van het jeugdorkestenfestival van het Noord Veluws Muziekverband. Op ditzelfde festival werd de jeugd in mei 2004 verdienstelijk tweede.

De kantine werd na afloop van het festival snel gevuld met vele Veluwse muzikanten, waarna de muzikanten van De Eendracht met een dubbel triomfantelijk gevoel huiswaarts konden keren.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie